Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Monia, spróbujemy załatwić to jednak tak, żeby zostało przyłącze kablowe. Myślę, ( mam nadzieje), że się dogadamy.

pozdrawiam

My mamy przylacze ziemne, po wielkich bojach z Minskiem Mazowieckim.

Po naszej stronie bylo zalatwienie projektu i wszelkich formalnosci.

Nie piszesz jakie warunki wydal Ci ZeWT - jesli na przylacze ziemne, to w warunkach jest napisane po czyjej stronie lezy wykonanie projektu oraz uzyskanie wszelkich zgod m.in. sasiada.

Jesli po stronie ZEWT to nie masz problemu!

Jesli to jest po Twojej stronie to bedziesz musiala zamowic projekt - to trwa jakies 3-4 miesiace, bo trzeba go przepuscic przez ZUD. Jesli chodzi o zgode sasiada to masz prosta sytuacje - notarialny zapis o sluzebnosci dzialki na rzecz ZEWT zwykle oznacza, ze moga oni tam sobie wybudowac co zywnie zechca, nawet wielki transformator jesli rozbudowa sieci tego wymaga, a kable puscic juz bez najmniejszego problemu.

Jezeli skrzynka laduje w Twoim ogrodzeniu to kable w drodze sasiada zalozy Ci Zewt. I jeszcze jedno - bez wzgledu na to, kto zlatwia formalnosci, wykonanie przylacza jest po stronie Zewt i odbywa sie w ramach przetargu. To tez trwa - u nas od konca sierpnia do konaca stycznia.

Czasu masz niestety malo. A przylaczy kablowych nie chca robic z prozaicznego powodu - sa okolo trzy razy drozsze ;)

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie,

rok temu zakupiliśmy działkę w Krzewinie i mamy zamiar się na niej pobudować. Jak na razie to wybraliśmy projekt, ale mamy zamiar go trochę zmodyfikować ( poszerzyć dom z jednej strony) . Będę wdzięczna jeśli ktoś mógłby polecić projektanta, który dokonałby zmian? Jak widać jesteśmy na samym wierzchołku góry lodowej. Jakie są następne kroki? Co można załatwiać nie mając jeszcze do końca opracowanego projektu?

Dziękuje

Pozdrawiam

jd

A drugie pytanie to moze ktoś z obecnych miał kredyt w PKOBP i go refinansował??

chodzi mi o to jak uniknąć spłaty prowizji 1% za spłatę całościowa, usiłowałam dopytac sie pani w banku i po wielkich moich pytaniach powteirdziła że mozna jednego dnia zlożyc na 100 tysiecy dyspozycje a nastepnego dnia na 20 tysiecy i że tylko od 20 tys zostanie pobrana opłata 1 % ale coś mi sie to za proste wydaje.

Gdyby to było takie proste to by bank nie stosował takiego zapisu bo kazdy by to omijał.... Już nie wiem gdzie o tym mam szukac....

Please poradzcie jak ktoś sie na tym zna albo gdzies czytał o tym...

Proponuje wziac trzy dni urlopu i wnikliwie przeczytac umowe kredytowa - tam powinno byc napisane jakie sa oplaty w momencie wczesniejszej splaty kredytu, ewentualnie powiino byc odwolanie do regulaminu udzielania kredytow tego typu. Wierzenie na slowo "Pani z okienka" odradzam - to tylko pracownik, ktory moze sie pomylic albo zle zrozumiec pytanie klienta...

Własnie Pani z okienka, i doradcy kredytowemu w tej kwestii nie bardzo wierze... dlatego szukam na forum kogos kto taki przypadek miał...

Do regulaminu została załączona taka tabelka ale nie ma od niej zadnego odniesienia do regulaminu :(

no nic trzeba znowu wiecej na to popatrzec....

Co do prowizji za wcześniejszą spłatę moim zdaniem są 3 możliwości

Niestety są one na etapie sporzadzania umowy

1) wystepujesz o taki zapis w umowie jaki chcesz i bank powinen się ustosunkować czy idzie Ci na rękę czy nie, na tzw odstępstwo w umowie. Np że chcesz mieś możliwość wcześniejszej spłaty kapitału za stawkę 0,5%

2) wystepujesz o zapis w umowie, że np. chcesz mieć możliwość wcześniejszej spłaty kapitału wg aktualnej taryfy prowizji i opłat / tu istenieje niebezpieczeństwo zmiany stawki taryfy w momencie spłaty/

3) Nie masz takiego zapisu. I tu spłata zależy od widzimisię dyrekora oddziału

Np Pekao SA stosuje teraz możliwość 15 % spłaty kapitału po roku czasu bez opłaty prowizyjnej. Na resztę spłaty możesz żadać zapisu w umowie. Standardem jest opłata 2 % . Czyli np biorąc 100 tys, od 15 tys po roku nie zapłacisz nic. Od 85 tys zapałcisz 2%

pzdr

Mam zamiar budować dom w Grabinie. Od Woj. Zarządu Melioracji otrzymałam info że przez moją działkę przechodzą drenaże i muszę je przebudwac. Czy ktoś miał taki problem i może mi polecić kogoś kto zajmuje sie przebudowa sieci melioracyjnej?

Mam zamiar budować dom w Grabinie. Od Woj. Zarządu Melioracji otrzymałam info że przez moją działkę przechodzą drenaże i muszę je przebudwac. Czy ktoś miał taki problem i może mi polecić kogoś kto zajmuje sie przebudowa sieci melioracyjnej?

tez miałam podobny problem...p. Leśińki, który doprowadzał do działki wodę stwierdził że nie ma czym się przejmować i należy ruszyć z budową jeśli ten drenaż rzeczywiście będzie to wtedy się go przebuduje (dodam że architekt, który dobrze zna te tereny stwierdził że często drenaż jest na mapie, ale tak naprawdę nie istnieje)...traf chciał, że koparka już pierwszego dnia trafiła na drenaż i go przerwała. W związku z tym musiałam zrobić projekt przebudowy drenażu i przebudować go na własny koszt. :cry:

Później prześlę na maila kontakt do gościa który robił plan. Prace w ziemi zazwyczaj wykonuje ten kto doprowadza wodę.

A drugie pytanie to moze ktoś z obecnych miał kredyt w PKOBP i go refinansował??

chodzi mi o to jak uniknąć spłaty prowizji 1% za spłatę całościowa, usiłowałam dopytac sie pani w banku i po wielkich moich pytaniach powteirdziła że mozna jednego dnia zlożyc na 100 tysiecy dyspozycje a nastepnego dnia na 20 tysiecy i że tylko od 20 tys zostanie pobrana opłata 1 % ale coś mi sie to za proste wydaje.

Gdyby to było takie proste to by bank nie stosował takiego zapisu bo kazdy by to omijał.... Już nie wiem gdzie o tym mam szukac....

Please poradzcie jak ktoś sie na tym zna albo gdzies czytał o tym...

Proponuje wziac trzy dni urlopu i wnikliwie przeczytac umowe kredytowa - tam powinno byc napisane jakie sa oplaty w momencie wczesniejszej splaty kredytu, ewentualnie powiino byc odwolanie do regulaminu udzielania kredytow tego typu. Wierzenie na slowo "Pani z okienka" odradzam - to tylko pracownik, ktory moze sie pomylic albo zle zrozumiec pytanie klienta...

Własnie Pani z okienka, i doradcy kredytowemu w tej kwestii nie bardzo wierze... dlatego szukam na forum kogos kto taki przypadek miał...

Do regulaminu została załączona taka tabelka ale nie ma od niej zadnego odniesienia do regulaminu :(

no nic trzeba znowu wiecej na to popatrzec....

Co do prowizji za wcześniejszą spłatę moim zdaniem są 3 możliwości

Niestety są one na etapie sporzadzania umowy

1) wystepujesz o taki zapis w umowie jaki chcesz i bank powinen się ustosunkować czy idzie Ci na rękę czy nie, na tzw odstępstwo w umowie. Np że chcesz mieś możliwość wcześniejszej spłaty kapitału za stawkę 0,5%

2) wystepujesz o zapis w umowie, że np. chcesz mieć możliwość wcześniejszej spłaty kapitału wg aktualnej taryfy prowizji i opłat / tu istenieje niebezpieczeństwo zmiany stawki taryfy w momencie spłaty/

3) Nie masz takiego zapisu. I tu spłata zależy od widzimisię dyrekora oddziału

Np Pekao SA stosuje teraz możliwość 15 % spłaty kapitału po roku czasu bez opłaty prowizyjnej. Na resztę spłaty możesz żadać zapisu w umowie. Standardem jest opłata 2 % . Czyli np biorąc 100 tys, od 15 tys po roku nie zapłacisz nic. Od 85 tys zapałcisz 2%

pzdr

Dzięki za odpowiedź, my przenosimy do millenium i refinansujemy PKO BP. Wczoraj umowe od deski do deski rpzeczytalismy i w samej umowie nie ma nic o tym informacji. Jest jeszcze załacznik do umowy w którym jest dokładnie napisane ze od calosciowej to 0,8% a od czesciowej nie płacimy tego. NIe ma tez informacji ze jest to zmienne według aktualnego stanu na dzien spłaty.. Teraz w PKO BP sa jakies inne zapisy ale my tego w umowie nie mamy..

Wychodzi na to ze jednego dnia mozemy spłacic 100 tysiecya nastepnego 1 tysiac i tylko jakas tam opłate pobieraja 200 zł jesli jest taka mała kwota.. Ciekawe jak to sie w zyciu okaze... Niby sami wydajemy ta dyspozycje ile chcemy spłacić wiec to powinno nas ominac.. jak wyjdzie w zyciu to napisze gdzies za miesiac jak sie wszystko wyjasni..

Pozdrawiam

No dobra wracamy praktycznie do życia budowniczego a raczej teraz juz do wykończeniowego i pytanie a raczej moja prośba brzmi:

Pleaseeeee Namiary na Ocieplenie Poddasza macie jakies w rozsądnej cenie??

Czy to dużo kosztuje??

Mój małzonek chce sam robić ale ja powiedziałam:NIGDY W ŻYCIU!! koneic tej męczarni.. Już tyle robilismy sami, hydraulike (normalnie sami we dwoje, choc żadne sie na tym nie znało) przygotowanie do wylewek i inne rzeczy że Ociepleniu poddasza mówie STANOWCZO NIE i ODMAWIAM :D

tak więc SZUKAM EKIPY...

Ekipa mi nawiala.Szukam ekipy do stanu surowego otwartego z dachem.Moi gorale zrobili mi na jesien fundament , mieli budowac dalej w maju lub czerwcu,i zrezygnowali bo maja duzo roboty blizej domu.Ot goralska solidnosc.Prosze dajcie jakies namiary na dobra i niedroga ekipe.Czas rozpoczecia robot obojetny.najlepiej czerwiec ,lipiec.

Pozdrawiam

No dobra wracamy praktycznie do życia budowniczego a raczej teraz juz do wykończeniowego i pytanie a raczej moja prośba brzmi:

Czy to dużo kosztuje??

Mój małzonek chce sam robić ale ja powiedziałam:NIGDY W ŻYCIU!! koneic tej męczarni.. Już tyle robilismy sami, hydraulike (normalnie sami we dwoje, choc żadne sie na tym nie znało) przygotowanie do wylewek i inne rzeczy że Ociepleniu poddasza mówie STANOWCZO NIE i ODMAWIAM :D

tak więc SZUKAM EKIPY...

Ale to jest stosunkowo proste wiem co mówię. Ja kafelków nie będę już kładła bo moja kosmetyczka na mnie krzyczy, ze mam zniszczone dłonie

Czy to dużo kosztuje??

tak więc SZUKAM EKIPY...

Ale to jest stosunkowo proste wiem co mówię. Ja kafelków nie będę już kładła bo moja kosmetyczka na mnie krzyczy, ze mam zniszczone dłonie

Tosinek czy Ty jaja sobie ze mnie robisz??

hmm ja płytki jak najbardziej kładłam ale w kotłowni razem z mężem :)

no własnie.... co w tym trudnego... no moze wymaga to troche wysilku i krzepy.... ja kilka razy plytki kladlem w garazu,kotlowni, a takze w dwoch lazienkach.... najlepiej kladzie sie je na podlodze, w paczkach.... wygodniej jest tez na czyms wyzszym lub ukladac paczki w stosy... nie trzeba sie wtedy az tak bardzo schylac... ;)

Czy to dużo kosztuje??

tak więc SZUKAM EKIPY...

Tosinek czy Ty jaja sobie ze mnie robisz??

hmm ja płytki jak najbardziej kładłam ale w kotłowni razem z mężem :)

Ja nie robię jaj!!! Ale gipsy naprawdę nie sa trudne! Bu :oops: :oops:

Rada: jedź do Słomczyna koło Grójca w niedzielę przed 9-tą znajdziesz łóżko polowe za max 50-60 pln wraz z materacem. Taniej chyba nie znajdziesz bo sam materac wątpliwej jakości w JYSK kosztuje minimum 60 PLN.

hej, może ma ktoś z was do sprzedania łóżko używane, w dobrym stanie.

Potrzebuje na czas budowy wstawić do domku.

pozdrawiam :wink:

Material do izolacji poddasza kupisz najtaniej w Izocentrum z Bydgoszczy (znajdziesz w internecie )materialy sprowadza ze Szwajcari i jest najtanszy w Polsce ,oplaci ci sie .Ja zamawialem Solbet. A rozbudowac poddasze zostaw dobrym fachowcom.To wcale nie jest takie proste jak sie wydaje.

to zależy od predyspozycji i kasy

Hefalump ale ja naprawde z męzem układałam płytki w kotłowni.... i nie było to takie straszne :) wyszlo prosto i ładnie i nie gorzej niż by płytkarz ułożył... no może w niektórych miejscach tak prosto nie jest ;) ale to kotłownia i tam bedzie tez pralnia to tylko ja bede tam zaglądać :)

A mówicie powaznie o tym ze tylko fachowcy do ocieplania poddasza??

Dzwonie po cenach i jedyna jaką na razie mam to 55 zł... boże to wychodzi około 14 tysiecy za samą robocizne dachu??

to aż tyle kosztuje??

Pochwalcie się , Ci co juz to skończyli, może macie jakąś ekipę??

Hefalump ale ja naprawde z męzem układałam płytki w kotłowni.... i nie było to takie straszne :) wyszlo prosto i ładnie i nie gorzej niż by płytkarz ułożył... no może w niektórych miejscach tak prosto nie jest ;) ale to kotłownia i tam bedzie tez pralnia to tylko ja bede tam zaglądać :)

A mówicie powaznie o tym ze tylko fachowcy do ocieplania poddasza??

Dzwonie po cenach i jedyna jaką na razie mam to 55 zł... boże to wychodzi około 14 tysiecy za samą robocizne dachu??

to aż tyle kosztuje??

Pochwalcie się , Ci co juz to skończyli, może macie jakąś ekipę??

Ocieplenie poddaszy kształtuje się 45-55 zł na gotowo, wełna, folia, opłytownie i obrobienie płyt.bez materiału który kosztuje niemało :)