Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma doświadczenie z wyborem i używaniem głębinowych pomp do celów nawadniania swojego wymarzonego i posiadanego ogródka?

wszelkie sugestie mile widziane: na co zwrócić uwagę, czego unikać

mam studnię głębinową, rura 110 mm, głębokość 11 m

sugestia człowieka od nawadniania: wydajność ok. 5m3/godz przy ciśnieniu 4 bary

pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma doświadczenie z wyborem i używaniem głębinowych pomp do celów nawadniania swojego wymarzonego i posiadanego ogródka?

SUB 8S na allegro Mieści się w 110, jest na 220, dobre wykonanie, niedrogi, i ma parametry o które ci chodzi

Witam

jeżeli jest Ktoś zainteresowany, to mam na zbyciu siatkę a'la Castrorama, która służyła mi za ogrodzenie w czasie budowy. Co prawda jest w kilku dłuższych kawałkach, ale da się ją spokojnie połączyć.

I jeszcze chętnie sprzedam za niewielkie pieniądze termę elektryczną 80 l. Warto mieć ciepłą wodę w trakcie wykończeniówki...

Pozdrowienia,

Darek M.

MazaQ77 - daj znać, oj daj :). My już podnosimy teren i nawozimy ziemię z humusu, no i zrezygnujemy z jednego schodka żeby podnieść się jeszcze wyżej. W rogu działki chcemy zrobić studnie chłonna i tam skierować deszczówkę ale do tego jeszcze daleko. Co u was w dzienniku takie braki? Śledzę postęy prac bo macie wole oczko tak jak my a tam tak mało zdjęć :(

U mnie było tak:

1. dokładnie ten sam problem

2. wylewając podmurówkę (beton wodoszczelny) od strony napływania wody jest ciągła, z drugiej strony w podmurówce zrobiłem otwory ok 20-30 cm poniżej poziomu gruntu

3. Do nich doprowadziłem rurę drenażową, zasypaną piaskiem, po całej szerokości działki

4. Od strony "zalewowej" powiercę jeszcze pionowe otwory fi150mm, na głebokość do 3m i zasypię żwirem

5. Teren podniesiony po całości o ok. 50cm - samo to już dużo dało. Ale było tego chyba z 70 Kamazów (widać w dzienniku)

Koniecznie przed nawożeniem terenu przekop (pług, glebogryzarka) darninę. Inaczej na parę lat uszczelni dokładnie podłoże i woda wsiąknie tylko w to co nawiezione ...a niżej nie.

Rozwiązanie optymalne - drenaż pionowy - chooooolernie drogi

- 1 metr ok. 200 zł + materiał.

Wierci się wiertnicą (śr. 50-70cm) otwór do warstwy wodonośnej. Potem geowłóknina, gruby żwir ... i tak w 4 narożnikach. Na górze studzienka, 1 krąg do której doprowadzasz drenaż z działki i/lub deszczówkę.

Jako, że nie mam tyle kasy, w 4 rogach wykopię 2 metrowe doły zasypane żwirem i pogłębione (kolejne 2 metry) wiertnicą ręczną, kilka na studzienkę.

Pozdrawiam.

Witam.

Nie wiecie gdzie mogę kupić słupki ogrodzeniowe narożne, takie z zespawanymi podporami ? Bo w 2 miejscach byłam, to muszę sama dospawać ?

nie wiem czy to nie za daleko, bo firma jest w Józefowie, ale na stronie http://www.zowpol.com.pl/ w zakładce akcesoria podają, że posiadają słupki narożne ogrodzeniowe

pozdr

Ola

Ola i Michał - dzięki. Wczoraj właśnie znalazłam ten namiar, i z rana pojechaliśmy. Owszem są takie narożne, ale wykonanie pozostawia wiiiele do życzenia. Jakieś pospawane te słupki z 3 czy 4 części ... no średni nam to pasowało. No i spawy "dziurawe". Ja się nie znam, ale małżonek twierdzi, że będzie szybciej rdzewieć, także firmy nie polecam. Aaa. Słupki zwykłe mają po 28 zł, a w Centrum Ogrodzeń identyko mają po 24,90.

No i wróciliśmy Moniko pod Dębe i kupiliśmy wszystko co Nam potrzeba ( z rabacikiem nawet :lol: także polecam ) No i jutro rano odbieram piękne, narożne od spawacza :wink: ( W Centrum Ogr. wyszło 90 zł a w Józefowie 120 zł, także też duża róznica )

hejka,

Ja brałem ze skladu drewna w Pustelniku ( przy przy trasie na Stanisławów po prawej stronie ) przed mostkiem.

Cena chyba dobra, sprawdz w kilku miejscach.

, chlopaki od dachu nie narzekali.

Kolezka-właścicel Jarek mieszka w Sulejówek -miłosna

jak znajde telefon, to dopisze

wu