Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potrzebuję namiarów na sprawną ekipę cieśli którzy zrobią mi więżbę dachową. Dach około 320m2 powierzchni

Może macie kogoś do polecenia ? Mam straszne przygody z firmami na które trafiłem a które miały mi to zrobić. Ni polecam w każdym razie Boguckiego Z Malcanowa i Dach Plus z Otwocka

Dzięki

Witam,

Sprzedam deski calwoki, 2 m3, dl. 3-6 m. Odbior w Debe Wielkie

Wciaz aktualne.

Mam jeszcze troche elementow na wiezbe dachowa (slupkow, krokiew, desek na laty i kontrlaty). Jakby ktos byl zainteresowany, to trzeba by bylo sie spotkac, obejrzec, pomierzyc (niestety, nie mialem dotad czasu zajac sie inwentaryzacja tego towaru, ale desek na kotrlaty jest na pewno na jeden duzy dach

pozdro,

mp

Aktualne.

Ile w naszej okolicy liczą sobie elektrycy za punkt?[/quote

Róznie :) elektryk z firmy Diament, której nawiasem mówiąc zdecydowanie nie polecam, bo zdziera skórę, ale przede wszystkim partaczy robotę, liczył sobie po 40 zł z materiałem i do tego nie osadzał puszek (płaciłam ekstra facetowi od tynku) i miało być jeszcze po 10 za zamontowanie , np. włącznika. Oczywiście zrezygnowałam z usług tej firmy (nowy liczył po 5 zł za osadzenie włącznika, czyli połowę tego, co tamten partacz).

Są to moim zdanie górne stawki, które można zapłacic, jak się jest rozrzutnym :-? ]., ale po co?

Ile w naszej okolicy liczą sobie elektrycy za punkt?[/quote

Róznie :) elektryk z firmy Diament, której nawiasem mówiąc zdecydowanie nie polecam, bo zdziera skórę, ale przede wszystkim partaczy robotę, liczył sobie po 40 zł z materiałem i do tego nie osadzał puszek (płaciłam ekstra facetowi od tynku) i miało być jeszcze po 10 za zamontowanie , np. włącznika. Oczywiście zrezygnowałam z usług tej firmy (nowy liczył po 5 zł za osadzenie włącznika, czyli połowę tego, co tamten partacz).

Są to moim zdanie górne stawki, które można zapłacic, jak się jest rozrzutnym :-? ]., ale po co?

Czytając forum można się nabawić kompleksów, zawsze inni taniej budują i to zdecydowanie... My chyba jesteśmy bardzo rozrzutni, bo płaciliśmy 50 zł za punkt z materiałem. Mieliśmy też inna wycenę, od całości nie od punktu i była o 5 tysięcy wyższa niż to, co wypadło po 50 zł/punkt. Ekipa elektryków była rewelacyjna, doradzili, robota elegancka, załatwili formalności, dali zdjęcia. Tynkarze też byli bardzo z nich zadowoleni. Zawsze mi się wydawało, że to tynkarze osadzają puszki - bo widzą jaka będzie grubość tynku. Moi tynkarze pięknie osadzali puszki pod poziomicę i nie chcieli za to żadnej dopłaty...

wie ktoś może jak uzyskać pozwolenie wodno-prawne na przesunięcie sączki?

gdzie i jak to się składa?

zadzwoń najlepiej do melioracji oni ci powiedzą. Wiem, że powinno się złożyć takie dokumenty w Mińsku Mazowieckim, ale nie pamiętam gdzie dokładnie.

Dokładnie... w melioracji jak zagadasz to od razu polecą Ci projektanta i wykonawcę operatu... który później składasz w starostwie w Mińsku Maz. Ale najpierw trzeba od nich wydębić taką gówniatą mapkę na którą troszkę poczekasz (przynajmniej ja sie naczekałem...:) Ważne aby sprawdzić gdzie faktycznie leżą sączki bo to co jest na planach częstokroć a właściwie prawie zawsze nijak sie ma do stanu faktycznego... zresztą wszystko dokładnie Ci wyjaśnią w Melioracji (u mnie przyjechali i razem szukaliśmy sączków)... Jak już uzyskasz pozwolenie wodnoprawne możesz zabrać się za robotę (uderzaj do Spółki Wodnej w Halinowie... oni szybko polecą do roboty kogo trzeba). Odradzam wykonawców polecanych przez otwocką meliorację... chcieli mnie tak skasować że ho ho... A co do sensu wykoania tej roboty to szkoda słów. Stan melioracji w Halinowie i nie tylko jest FATALNY i co z tego że na swojej działce bedziesz miec wszystko ok jak dalej za Tobą wszystko jest poprzerywane i pozarastane.... A wiec wydatek 1,5-2 tys. za projekt plus 2,5-3 tys za wykonanie to kasa w błoto!!!!