Woju76 09.02.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 U mnie też sporo plastiku się produkuje i wywóz recyklingu raz w miesiącu (jak w EkoSam) to trochę mało.... I kwota w EkoSam robi się spora: 18 PLN x 2 + 9 PLN = 45 PLN ;( Podobno można też odwieźć sortowane do Eko Sam i przyjmą. A te 9 zl to przecież ryczałt - niezaleznie ile tych worków z odpadami recyklingowanymi naprodukujesz. Zawsze możesz przecież plastiki w kolejne worki poupychać. Możesz też sie dogadać na odbiór komunalnych raz w miesiącu i wtedy jest płacisz tylko 18 zł (zakładając, że sam wozisz segregowane do nich). Mi raczej chodzi o zasadę - jak można podnosić stawki za wywóz sortowanych śmieci jak folia, makulatura idzie w skupie do góry? Dokładnie o tym mówiłem, Eko-Sam bis wykorzystuje pozycję de facto monopolisty, bo nie ma w okolicy specjalnej konkurencji, o gminie nie chcę mi się mówić bo to tragedia (dlaczego np w podobnie "biednej" Wiązownej można zorganizować bezpłatną zbiórkę surowców wtórnych - a tu nie... I CZY W OGÓLE POTRZEBA DO TEGO REFERENDUM???) Mnie krew zalewa bo np mam co miesiąc pełen wór aluminium (niezły ze mnie piwożłop) - i mam za łaskawe oddanie tego cennego surowca jeszcze tyle dopłacać??? Jeszcze chwila i wypowiem im umowę --- a surowce będę woził sam do skupu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 09.02.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Podobno można też odwieźć sortowane do Eko Sam i przyjmą. A te 9 zl to przecież ryczałt - niezaleznie ile tych worków z odpadami recyklingowanymi naprodukujesz. Zawsze możesz przecież plastiki w kolejne worki poupychać. No tak, ale odbierają raz w miesiącu i muszę gdzieś te worki trzymać. A miejsca mam mało.... Możesz też sie dogadać na odbiór komunalnych raz w miesiącu i wtedy jest płacisz tylko 18 zł ... Nie, nie chcieli takiej umowy podpisać. 2 worki bytowe w miesiącu to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woju76 09.02.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Nie, nie chcieli takiej umowy podpisać. 2 worki bytowe w miesiącu to minimum. A to ciekawe, ja mam umowe na jeden worek miesięcznie...zresztą to mi w zupełności starcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 10.02.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 No tak, ale odbierają raz w miesiącu i muszę gdzieś te worki trzymać. A miejsca mam mało.... No jak to? Dom postawiłes i miejsca nie masz??? Nie, nie chcieli takiej umowy podpisać. 2 worki bytowe w miesiącu to minimum. Ja w umowie mam wpisane, że dopuszcza się opcję wywozu bytowych raz w miesiącu ale po uprzednim uzgodnieniu ze Zleceniobiorcą. Czyli pewnie też byłyby schody. Z drugiej strony patrząc na ilość śmieci produkowanych przez moją rodzinę obawiam się, że 120 litrów na miesiąc by nie starczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 10.02.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Dokładnie o tym mówiłem, Eko-Sam bis wykorzystuje pozycję de facto monopolisty, bo nie ma w okolicy specjalnej konkurencji, o gminie nie chcę mi się mówić bo to tragedia (dlaczego np w podobnie "biednej" Wiązownej można zorganizować bezpłatną zbiórkę surowców wtórnych - a tu nie... I CZY W OGÓLE POTRZEBA DO TEGO REFERENDUM???) Referendum miało być w sprawie wywozu śmieci (zapewne bytowych i segregowanych) organizowanego przez gminę czyli w drodze przetargu zostałaby wyłoniona jedna firma, która obsługiwałaby wszystkie gospodarstwa a opłata z wywóz tych śmieci miałaby zostać doliczona do podatku, który odprowadza się do gminy. To chyba tak o ile pamiętam. Natomiast nie referendum nie miało nic wspólnego ze zbiórką surowców wtórnych. Ja też myślałem by sam wozić te surowce do punktu, gdzie mogę je oddać ale nie bardzo mam na to czas, auta brudzić nie chce a czasami tektury mam tyle, że i do kombi nie wejdzie. Zapewne takich osób jest więcej i dzięki temu działa Eko Sam. Ale tu jest właśnie pole popisu dla gminy. Robi się (to nie muszą byc koniecznie firmy z naszej gminy, jak będzie do obsługi cała gmina to się będzie opłacało firmom z okolicy po te śmieci przyjeżdzać) przedwstępne rozeznanie rynku z założeniami: odbiór bytowych płatny, segregowane bezpłatnie, zbiera oferty, wybiera najkorzystniejszą i przedstawia mieszkańcom. I wtedy dopiero się organizuje referendum, jak ludzie wiedzą ile +/- będą mieli płacić ( a zapewne było by to mniej niz 18 zl za bytowe + 9 za segregacje). I sprawa jest rozwiązana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 11.02.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Podobno przy oczyszczalni ścieków są pojemniki na segregowane odpady. Podjadę dzisiaj i sprawdzę. Nie trzeba jeździć - przy oczyszczalni jest punkt zbiórki. Czynny od 11:00 do 19:00 od poniedziałku do piątku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 11.02.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam, Mam pytanko do osób które już przechodziły odbiór budynku, baź mają wiedzę na ten temat, o nadzór budowlany w minsku mazowieckim, czy często przychodzą na odbiory, czy są czepialscy itd, itp. Wiadomo że jak będą upierdliwi i jak będą chcieli to zawsze coś tam znajdą.... może macie jakieś doświadczenia... bądź coś słyszeliście.... hej to co napisał Bonzo, to wszystko prawda Mnie pani w PINBie rozluźniła, kiedy to powiedziała: "ale Pan nazbierał tych papierów..." Zabić chciałem... Nikt z wizytą nie przyszedł. Co więcej, przy odbiorze papierów okazało się, że nikt chyba nawet do tej teczki nie zajrzał... Ale wcześniej musiałem odświeżyć parę papierów, bo np. przegląd kominiarski miał ponad rok... powodzenia przy odbiorze i weź potwierdzenie, że złożyłeś, koniecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woju76 11.02.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam, Mam pytanko do osób które już przechodziły odbiór budynku, baź mają wiedzę na ten temat, o nadzór budowlany w minsku mazowieckim, czy często przychodzą na odbiory, czy są czepialscy itd, itp. Wiadomo że jak będą upierdliwi i jak będą chcieli to zawsze coś tam znajdą.... może macie jakieś doświadczenia... bądź coś słyszeliście.... hej to co napisał Bonzo, to wszystko prawda Mnie pani w PINBie rozluźniła, kiedy to powiedziała: "ale Pan nazbierał tych papierów..." Zabić chciałem... Nikt z wizytą nie przyszedł. Co więcej, przy odbiorze papierów okazało się, że nikt chyba nawet do tej teczki nie zajrzał... Ale wcześniej musiałem odświeżyć parę papierów, bo np. przegląd kominiarski miał ponad rok... powodzenia przy odbiorze i weź potwierdzenie, że złożyłeś, koniecznie pozdrawiam Pierwsze podejście nieudane:( Nie miałem aktualnego potwierdzenia wpisu kier. budowy do izby .... nie wiedziałem w ogóle że to bedzie potrzebne.... No i potwierdzenie odbioru przyłącza energ. - nie miałem takiego jak trzeba....więc teraz się przepycham w Otwocku... Pani co wypisuje ten papierek jest na urlopie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 11.02.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 No tak, ale odbierają raz w miesiącu i muszę gdzieś te worki trzymać. A miejsca mam mało.... No jak to? Dom postawiłes i miejsca nie masz??? Bo wielkośc domu przewidziałem pod kątem mieszkających tam osób, a nie ilości składowanych śmieci Ale fakt, teraz budowałbym większy. Nie trzeba jeździć - przy oczyszczalni jest punkt zbiórki. Czynny od 11:00 do 19:00 od poniedziałku do piątku. Racja, byłem, wywaliłem Ale wisi kartka, że do pojemników na plastik można wrzucać tylko "plastik PET" (cyctat). Zakaz wrzucania folii Też dziwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 11.02.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Racja, byłem, wywaliłem Ale wisi kartka, że do pojemników na plastik można wrzucać tylko "plastik PET" (cyctat). Zakaz wrzucania folii Też dziwnie co więcej nie zbierają tam też puszek aluminiowych... ciekawe dlaczego? chyba pozostaje tylko to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woju76 11.02.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Albo to:) http://www.metacafe.com/watch/3919047/recycling_brasilien/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 12.02.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Mnie pani w PINBie rozluźniła, kiedy to powiedziała: "ale Pan nazbierał tych papierów..." Zabić chciałem... pozdrawiam Dobrze, że zachowałeś zimną krew, bo byś do dzisiaj tego domu nie odebrał. Ja po którymś nieudanym podejściu niestety miałem spięcie i wtedy zaczęły się schody. W jakiś dziwny sposób zginęło dostarczone przeze mnie świadectwo energetyczne, o braku którego zostałem poinformowany oczywiście drogą urzędową na koniec ustawowego czasu, który urząd ma wydanie odpowiedzi w sprawie złożonych dokumentów. Sprawę w końcu popilotowała moja żona, która z racji swojego dużego doświadczenia w pracy z urzędnikami szybko zakończyła temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 12.02.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 i weź potwierdzenie, że złożyłeś, koniecznie pozdrawiam I grzecznie i kłaniaj się od progu. A na potwierdzeniu postaraj się wyciągnąć zapis, że wszystkie dokumenty złożyłeś - jeżeli się oczywiście będzie wszystko zgadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 12.02.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Racja, byłem, wywaliłem Ale wisi kartka, że do pojemników na plastik można wrzucać tylko "plastik PET" (cyctat). Zakaz wrzucania folii Też dziwnie Czyli to, o czym wspomniała mi Pani w gminie. PET-y też mam ale foli kolorowej, białej, opakowań plastikowych też się zbiera sporo. Od początku miesiąca mam już pełny worek. Tak więc pozostaje przy Eko Sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 12.02.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Dobrze, że zachowałeś zimną krew, bo byś do dzisiaj tego domu nie odebrał. No, szczerze mówiąc to czasami jest mi trudno zachować zimną krew... Za pierwszym razem jechałem "na sygnale" z Warszawy do Mińska, żeby zdążyć przed 16:00. Zderzyłem się o 15:59 z "miłą" panią na schodach i ona do mnie z uśmiechem, że przyjąć dzisiaj nie może, bo ma już systemy pozamykane... Rzuciłem na całe gardło siarczyste przekleństwo, pani wybałuszyła oczy i już mnie nie było. No, myślałem, ze mnie zadusi... Przy drugim podejściu chyba nawet nie zaglądali do żadnych systemów, ale ta "przemiła" pani doskonale mnie pamiętała. Problemów nie było. Zresztą i tak do tej teczki nikt nie zajrzał, bo papiery leżały w takiej kolejności, w jakiej zostały do niej włożone. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 12.02.2010 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Dobrze, że zachowałeś zimną krew, bo byś do dzisiaj tego domu nie odebrał. No, szczerze mówiąc to czasami jest mi trudno zachować zimną krew... Za pierwszym razem jechałem "na sygnale" z Warszawy do Mińska, żeby zdążyć przed 16:00. Zderzyłem się o 15:59 z "miłą" panią na schodach i ona do mnie z uśmiechem, że przyjąć dzisiaj nie może, bo ma już systemy pozamykane... Rzuciłem na całe gardło siarczyste przekleństwo, pani wybałuszyła oczy i już mnie nie było. No, myślałem, ze mnie zadusi... Przy drugim podejściu chyba nawet nie zaglądali do żadnych systemów, ale ta "przemiła" pani doskonale mnie pamiętała. Problemów nie było. Zresztą i tak do tej teczki nikt nie zajrzał, bo papiery leżały w takiej kolejności, w jakiej zostały do niej włożone. pozdrawiam Ale się uśmialem z Twojego siaczystego przeklenstwa na które to Pani wybałuszyła oczy, a Ty zniknąłęś niczym Harry Potter pod peleryną :) Ciekawe coz to za za-klęcie rzuciłeś... Moze to działa? :) A może Pani zauroczona Twoją osobą, w ten to zawoalowany sposób (infomując o zamkniętych systemach) próbowała Cię zaprosić jeszcze raz do siebie? A wybałuszanie oczu było niczym innym jak prezentacją swoich wdzięków i miało zwrócić na nią Twoją uwagę? Musze powiedzieć, że teraz siedząc przed kompem w swoim zasypanym sniegiem domu i siorbiąc "łiskacza" z sokiem winogronowym (swoja droga baaardzo smakowite połączenie - tylko dla dorosłych, bo alkohol szkodzi zdrowiu ) z rozrzewnieniem wspominam czasy papierkologii. Kiedyś myślałem, nigdy więcej, a teraz.... hmmm.... Pozdrawiam budujacych i zbudowanych w Halinowie i okolicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 12.02.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 A może Pani zauroczona Twoją osobą, w ten to zawoalowany sposób (infomując o zamkniętych systemach) próbowała Cię zaprosić jeszcze raz do siebie? A wybałuszanie oczu było niczym innym jak prezentacją swoich wdzięków i miało zwrócić na nią Twoją uwagę? Musze powiedzieć, że teraz siedząc przed kompem w swoim zasypanym sniegiem domu i siorbiąc "łiskacza" z sokiem winogronowym Hefalump. Proszę. Ty albo tam nie byłeś i Pani nie widziałeś albo Ci sok winogronowy zaszkodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 14.02.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Hej.Żeby zmienić temat ze śmieciowego.... Czy ktoś z Was biega po okolicy?Macie jakieś ciekawe trasy? Temperatura zaczyna się podnosić, więc czas najwyższy rozruszać kości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woju76 15.02.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Może coś poradzicie... Mam cholerny kłopot (nie tylko pewno ja) ze śniegiem na dachu.. Ktoś zapyta...a kto nie ma?U mnie jednak jest fatalnie... wszystkie rynny zamarznięte ...wystają z nich lodowe jęzory, o metrowych soplach grubości ręki już nie wspominając...To nic....Od kilku dni zauważam w wielu miejscach że lód wyłazi ze styku podbitki z ociepleniem.... w kilku miejscach na ścianach od zewnątz mam lód...Wczoraj w salonie przy suficie zauważyłem ok 20 cm mokrą plamę.... i w rogu pokoju małą na 5 cm... dodam że plamy robią się mniej więcej na wysokości gdzie najbradziej "leje się" na zewnątrz z podbitek....Na strychu nie widać śladów przeciekania dachu, tylko kilka bloczków na ścianie kolankowej jest ewidentnie mokra (są ciemniejsze)...Dodam że w zeszłą zime było z dachem wszystko ok, w lecie podczas ulew też nic a nic się nie dzialo...Może przychodzi Wam do głowy co to może być i jak temu zaradzić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaMarcin1719504949 15.02.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam, poszukujemy namiarów na dobre szambo - oczywiście w miarę niedrogie, szczelne itp Będę wdzięczna za wszelkie namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts