Bonzo 15.02.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Może coś poradzicie... Mam cholerny kłopot (nie tylko pewno ja) ze śniegiem na dachu.. Ktoś zapyta...a kto nie ma? U mnie jednak jest fatalnie... wszystkie rynny zamarznięte ...wystają z nich lodowe jęzory, o metrowych soplach grubości ręki już nie wspominając... To nic.... Od kilku dni zauważam w wielu miejscach że lód wyłazi ze styku podbitki z ociepleniem.... w kilku miejscach na ścianach od zewnątz mam lód... Wczoraj w salonie przy suficie zauważyłem ok 20 cm mokrą plamę.... i w rogu pokoju małą na 5 cm... dodam że plamy robią się mniej więcej na wysokości gdzie najbradziej "leje się" na zewnątrz z podbitek.... Na strychu nie widać śladów przeciekania dachu, tylko kilka bloczków na ścianie kolankowej jest ewidentnie mokra (są ciemniejsze)... Dodam że w zeszłą zime było z dachem wszystko ok, w lecie podczas ulew też nic a nic się nie dzialo... Może przychodzi Wam do głowy co to może być i jak temu zaradzić??? Piotrek. Teraz, jak masz mróz i śnieg na dachu, to chyba wiele nie da się zrobić. Porób zdjęcia i zaproś swojego wykonawcę dachu. Jaki masz dach - deskowany czy foliowany? Pokrycie? U mnie (dachowka, dach foliowany) zauważyłem dziś w samym rogu dachu zamarzniętą wodę na elewacji a obok pokapuje z pomiędzy desek podbitki. Rozmawiałem z PSD i człowiek powiedział mi, że tej zimy wychodzą własnie niedoróbki w dachach. Wspominał, że gdzieś musi byc mostek termiczny, ktory powoduje topnienie spodniej warstwy sniegu i ta woda nie bardzo ma gdzie odpływać, jak rynny całe są zalodzone. To by się trzymało kupy - ta więc należy wezwać jeszcze pana ociepleniowca. Inna rzecz to może folia uległa gdzieś uszkodzeniu. tak więc mnie czeka wiosną rozbiórka podbitki i sprawdzenie tego narożnika. Jeżli Ci woda zacieka na chałupę właśnie od tej mokrej ścianki kolankowej. A to by oznaczało, że przeciek masz wyzej i nasiąka od mokrej wełny. Wsadz, jezeli mozesz rękę powyzej tych ciemniejszych bloczków i zbadaj sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woju76 15.02.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Może coś poradzicie... Mam cholerny kłopot (nie tylko pewno ja) ze śniegiem na dachu.. Ktoś zapyta...a kto nie ma? U mnie jednak jest fatalnie... wszystkie rynny zamarznięte ...wystają z nich lodowe jęzory, o metrowych soplach grubości ręki już nie wspominając... To nic.... Od kilku dni zauważam w wielu miejscach że lód wyłazi ze styku podbitki z ociepleniem.... w kilku miejscach na ścianach od zewnątz mam lód... Wczoraj w salonie przy suficie zauważyłem ok 20 cm mokrą plamę.... i w rogu pokoju małą na 5 cm... dodam że plamy robią się mniej więcej na wysokości gdzie najbradziej "leje się" na zewnątrz z podbitek.... Na strychu nie widać śladów przeciekania dachu, tylko kilka bloczków na ścianie kolankowej jest ewidentnie mokra (są ciemniejsze)... Dodam że w zeszłą zime było z dachem wszystko ok, w lecie podczas ulew też nic a nic się nie dzialo... Może przychodzi Wam do głowy co to może być i jak temu zaradzić??? Piotrek. Teraz, jak masz mróz i śnieg na dachu, to chyba wiele nie da się zrobić. Porób zdjęcia i zaproś swojego wykonawcę dachu. Jaki masz dach - deskowany czy foliowany? Pokrycie? U mnie (dachowka, dach foliowany) zauważyłem dziś w samym rogu dachu zamarzniętą wodę na elewacji a obok pokapuje z pomiędzy desek podbitki. Rozmawiałem z PSD i człowiek powiedział mi, że tej zimy wychodzą własnie niedoróbki w dachach. Wspominał, że gdzieś musi byc mostek termiczny, ktory powoduje topnienie spodniej warstwy sniegu i ta woda nie bardzo ma gdzie odpływać, jak rynny całe są zalodzone. To by się trzymało kupy - ta więc należy wezwać jeszcze pana ociepleniowca. Inna rzecz to może folia uległa gdzieś uszkodzeniu. tak więc mnie czeka wiosną rozbiórka podbitki i sprawdzenie tego narożnika. Jeżli Ci woda zacieka na chałupę właśnie od tej mokrej ścianki kolankowej. A to by oznaczało, że przeciek masz wyzej i nasiąka od mokrej wełny. Wsadz, jezeli mozesz rękę powyzej tych ciemniejszych bloczków i zbadaj sprawę. Ja mam papę i gont bitumiczny więc przecieki dachu raczej eliminuję... Nie mam ocieplonego strychu (strych nieużytkowy) a tylko strop parteru... Dekarz mi tłumaczył, że niestety ta zima jest wyjątkowa i tak się niestety może zdarzyć... Nic mi się nie leje.... to ponoć przez lód w rynnach, a woda szuka ujścia... Jedyne ponoć wyjście to kabel grzewczy w rynnach... przy tak ekstremalnych zimach się sparwdza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 15.02.2010 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Może coś poradzicie... Mam cholerny kłopot (nie tylko pewno ja) ze śniegiem na dachu.. Ktoś zapyta...a kto nie ma? U mnie jednak jest fatalnie... wszystkie rynny zamarznięte ...wystają z nich lodowe jęzory, o metrowych soplach grubości ręki już nie wspominając... To nic.... Od kilku dni zauważam w wielu miejscach że lód wyłazi ze styku podbitki z ociepleniem.... w kilku miejscach na ścianach od zewnątz mam lód... Wczoraj w salonie przy suficie zauważyłem ok 20 cm mokrą plamę.... i w rogu pokoju małą na 5 cm... dodam że plamy robią się mniej więcej na wysokości gdzie najbradziej "leje się" na zewnątrz z podbitek.... Na strychu nie widać śladów przeciekania dachu, tylko kilka bloczków na ścianie kolankowej jest ewidentnie mokra (są ciemniejsze)... Dodam że w zeszłą zime było z dachem wszystko ok, w lecie podczas ulew też nic a nic się nie dzialo... Może przychodzi Wam do głowy co to może być i jak temu zaradzić??? Porób zdjęcia, nie wierz dekarzowi, ktory oczywiscie bedzie mowil, ze to ekstremalna zima i tak musi byc... Moze uda Ci sie znalezc jakiegos eksperta od dachu (moze ktos na forum Ci kogos poleci?), ktory moglby zdiagnozowac sprawe. Gont bitumiczna tez moze przeciekac jesli nie jest dobrze sklejona. Troche mnie zastanawia kwestia topnienia sniegu na dachu i sopli. To swiadczy o tym, ze Ci cieplo z domu ucieka na strych, ktory jak pisales masz nieocieplony i ze chyba przydaloby poprawic jego izolacje od reszty domu. U mnie jak na razie (mam nadzieje, ze tak zostanie) nie widac zadnych przeciekow. Nie ma praktycznie sopli - lod w rynnach i sople tworza sie tylko w tych miejscach nad ktorymi mam okna polaciowe (czyli tam, gdzie przez uciekajace przez szybę cieplo ogrzewa pokrywe sniezna na dachu i powoduje jej miejscowe topnienie). U moich rodzicow, ktorzy mieszkaja w starym domu, rowniez jest niegrzewane poddasze, gorzej zaizolowane. dom kryty jest papa, a na niej jest Onduline. Sopli jest mnostwo, lod wylewa sie z rynien, ale jak na razie nic nie cieknie. Problem moze zaczac sie jesli lod zamiast po obrobce blacharskiej dostanie sie pod nia, albo swoim ciezarem polamie rynny. Mam jednak nadzieje, ze tak sie nie stanie. Moja rada - masz objaw "na tacy" wiec wolaj specow (niezaleznych - wiem latwo napisac...) rob dokumentacje zdjeciowa i podejmuj na tej podstawie decyzje co dalej. A i informuj forum co i jak. Moze ktos wpadnie na jakis pomysl, moze ktos pomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hefalump 15.02.2010 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 A moze warto porozmawiac z tego typu firmami? http://www.klim-bis.pl/oferta.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woju76 16.02.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Póki co pozostaje mi dokumnetacja fotograficzna, przy tych warunkach pogodowych nic więcej nie wskóram. Rozmawiałem z innym dekarzem ... może być jeszcze problem niezawulkanizowanych gontów.... czyli na wiosne palinik i dawaj... Pewno tez rozbiorę w kilku miejscach podbitki ... ale to też dopiero na wiosnę... Co do ciepła na strychu to zgadzam się że ocieplenie stropu jest do poprawy i to mnie czeka (liczyłem że zrobię to przez zimę... Byle do wiosny... chociaż patrząc na te ilości śniegu to jestem pełen obaw:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 17.02.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Hej. Żeby zmienić temat ze śmieciowego.... Czy ktoś z Was biega po okolicy? Macie jakieś ciekawe trasy? Temperatura zaczyna się podnosić, więc czas najwyższy rozruszać kości. hej Ja się chętnie bym wybrał na przebieżkę. Ale z racji ciemnicy, która występuje za oknem, jak wracam z roboty, do joggingu pozostaje sobota lub niedziela. Wyczaiłem fajną nawet traskę: 9km - spod kościoła w Długiej na Kazimierów, Mrowiska, w stronę Chobotu i przez las do Długiej Szlacheckiej i z powrotem przy cmentarzu do kościoła. Razem niecałe 9 km. Niestety przy osiedlu domków przy Popiełuszki (przed cmentarzem jeszcze) zawsze dopadnie mnie jakaś sfora psów - na szczęście tylko obszczekują, ale trzeba ostro zwolnić To co? Kiedy robimy wypad? A może jest jakaś lepsza traska? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zośka1719500575 17.02.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam, Mam pytanko do osób które już przechodziły odbiór budynku, baź mają wiedzę na ten temat, o nadzór budowlany w minsku mazowieckim, czy często przychodzą na odbiory, czy są czepialscy itd, itp. Wiadomo że jak będą upierdliwi i jak będą chcieli to zawsze coś tam znajdą.... może macie jakieś doświadczenia... bądź coś słyszeliście.... Ja miam jak najgorsze doświadczenia z "tymi" Paniami. Otrzymala pismo, bez zadnegoo uprzedzenia, że nie wyrazaja zgody na zamieszkanie budynku. Zadzwonilam do nich i panna prowadzaca sprawe odpowiedziala mi, ze podobno ze zdjecia na swiadectwie energetycznym moj dom jest wiekszy niz w planach. Dodam tylko, ze nikt z urzedu przed wysmarowaniem pisemka nie pofatygowal sie na kontrole. Zatrudnili mlodziaków i nerwy ludziom psują. Mam nadzieję, że nie bede musiala ich wiecej oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GT 18.02.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że Urząd Gminy wymaga rachunków za wywóz odpadów budowlanych? POstawiłem dom w stanie surowym otwartym. Żadnych odpadów większych nie miałem. Folię z pustaków wyrzuciłem do pojemnika przed blokiem, w którym mieszkam, a gruz przyjął sąsiad na podwyższenie terenu. Skąd mam wziąć rachunki? Czy oni się urwali z choinki, czy też ja nie znam się na prawie? Proszę Was o radę, co powinienem w tej sytuacji zrobić. Pozdrawiam,GT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 18.02.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że Urząd Gminy wymaga rachunków za wywóz odpadów budowlanych? POstawiłem dom w stanie surowym otwartym. Żadnych odpadów większych nie miałem. Folię z pustaków wyrzuciłem do pojemnika przed blokiem, w którym mieszkam, a gruz przyjął sąsiad na podwyższenie terenu. Skąd mam wziąć rachunki? Czy oni się urwali z choinki, czy też ja nie znam się na prawie? Proszę Was o radę, co powinienem w tej sytuacji zrobić. Pozdrawiam, GT A możesz napisać w jaki sposób się do ciebie zwrócili o te rachunki i dlaczego ? Ja też w tym roku postawiłam dom w stanie surowym w Halinowie i nikt nic ode mnie nie żądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GT 19.02.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Otrzymałem niespodziewanie pismo z UG listem poleconym. Powołują się tylko na ustawę i pozwolenie na budowę. Nie mam pojęcia, czy ktoś z UG był i patrzył czy stoi dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 19.02.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Mam pytanko do osób które już przechodziły odbiór budynku, baź mają wiedzę na ten temat, o nadzór budowlany w minsku mazowieckim, czy często przychodzą na odbiory, czy są czepialscy itd, itp. Wiadomo że jak będą upierdliwi i jak będą chcieli to zawsze coś tam znajdą.... może macie jakieś doświadczenia... bądź coś słyszeliście.... Właśnie we wtorek minął ustawowy termin, więc chyba już mogę pochwalić miński PINB. Udało się bez kłopotów oddać budynek, nikt nie przyszedł na inspekcję, nie dostaliśmy żadnego pisma. Dokumenty mieliśmy świeże, wzięłam potwierdzenie złożenia ale widomo, jakby chcieli to by się do czegoś przyczepili. Nawet wiem do czego Gdy składałam dokumentację, Pani mi tylko raz podniosła ciśnienie, kiedy spytała o meliorację i jakieś oświadczenie kierownika budowy, że nie napotkano urządzeń, itd. Nasza działka nie podlegała melioracji, co zostało ustalone przy pozwoleniu na budowę. Ale Pani sprawdza... wyciąga kopię pozwolenia, czyta i mówi "o, proszę, jest! tutaj", długa, dużo za długa pauza i "a, nie". A mnie ciśnienie mało oczu nie wysadziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 19.02.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam sąsiadów!Poszukuję hydraulika, przede wszystkim do zaprojektowania i zmontowania kotłowni. Zależy mi, aby facet miał doświadczenie w automatyce, trzeba połączyć dwa źródła ciepła (kominek z PW i kocioł na paliwo stałe), bufor z wężownicą CWU, podłogówkę, grzejniki, pogodówkę. Wiem, że na rynku jest sporo rzemieślników którzy to zrobią, ja chcę takiego, z którym więcej nie będę musiał się spotykać, no chyba, że przy zimnym piwkuJeśli ktoś ma podobny układ sprawnie działający, lub zna dobrego fachowca, poproszę o wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szados 22.02.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam,poszukuję ok 40 - 50 stępli budowlanych do wykonania prowizorycznego ogrodzenia. pozdr,PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 23.02.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam Ponownie nadal budujących i wykańczających nie tylko dom a też siebie Ponieważ moje namiary w większości nie są już aktualne (sprzed 2 lat) poszukuję -kostkarzy (nie wiem czy z materiałem czy bez, przyjmę wszystko co macie) - panów od wykonania zewnętrznej elewacji (gruntowanie+tynk) - panów od podbitki - pana (pani ) od schodów drewnianych wewnętrznych -glazurnik ale tylko do ułożenia balkonów i schodów. Hefalump kurcze Ty już masz dawno wsio wykończone a widzę że Cię tu ciągnię może do kolejnej papierkologi czyżby może drugi dom?? pozdrowionka Madziunia_85_ aaaa jeszcze jedno... Może ktoś podpowie jak zrobić tanią ale w miarę ładną barierkę na balkon Nie chce wydawać kasy na kute, ale nie wiem co innego dobrze wychodzi.. W ogóle to drugi dom chyba bez balkonów bym zrobiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 23.02.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Jak ktoś potrzebuje drzwi tymczasowych np. do zamknięcia SSO, to zapraszam na priv. Drzwi 90 prawe, białe gładkie i ościeżnica stalowa. Do wkładki patentowej. Stan b.dobry, za połowę ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woju76 24.02.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Mam pytanie ile płacicie za wywóz szamba w Halinowie (i okolicach) - beczka 9,5-10m3 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 24.02.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 10 m3 - 200 złwcześniej brałem usługę od Lekaro: 6,5 m3 - 145 zł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woju76 24.02.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 10 m3 - 200 zł wcześniej brałem usługę od Lekaro: 6,5 m3 - 145 zł pozdrawiam No ja właśnie płacę 200 pln... i niestety chyba w naszej okolicy wywóz szamba jest najdroższy... przykładowo w Wawrze płaci się około 150 pln... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 24.02.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 pewnie taka te 200 zł to płacę gościowi, który jeździ do oczyszczalni w Długiej, więc daleko nie maLekaro wozi gdzieś dalej, to i ceny za 1m3 są wyższe nic Panie nie poradzisz na zdzierców pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Woju76 24.02.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 pewnie tak a te 200 zł to płacę gościowi, który jeździ do oczyszczalni w Długiej, więc daleko nie ma Lekaro wozi gdzieś dalej, to i ceny za 1m3 są wyższe nic Panie nie poradzisz na zdzierców pozdrawiam Lekaro kasuje 200pln netto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts