Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Czy znacie kogoś z Halinowa lub okolic, kto zna się na budownictwie i potrafi mi doradzić w kwestii co robić z dużym i wysokim domem (tylko mury i dach) zaczętym i tak zostawionym w 1990. Nie wiem, co będzie najtaniej? wyburzyć całkowicie i postawić nowy? czy tylko częsciowo? a może kończyć? - chodzi o rozmowę, gdzie mogłabym sobie uświadomić jakiego rzedu koszty mnie czekają przy danej decyzji .... w gminie dowiedziałam się tylko tyle, że mogą mi pomóc jak już się zdecyduję, co robić ....

pozdrawiam

Agata

Trochę dziwne pytanie. Na tym etapie nie trzeba znać się dużo na budownictwie. W gminie dostałaś dobrą odpowiedź, że pomogą jak już sama zdecydujesz.

Może po kolei:

1. Zdecyduj czy chcesz/potrzebujesz mieć duży i wysoki dom - jeżeli tak i forma stojącego domu Ci odpowiada to dopiero wtedy będziesz potrzebować kogoś kto zna się na budownictwie i Ci powie czy ta stojąca chałupa ma proste ściany, czy nie jest fuszerą, którą zamiast wykańczać będziesz musiała jeszcze poprawiać na etapie stanu surowego - koszty. Pamiętaj tylko, że wykończenie dużego domu kosztuje.

2. Jeżeli nie chcesz/nie potrzebujesz dużego domu czy też bryła tego stojącego Ci nie odpowiada to masz dwa wyjścia: burzysz chałupę (koszty rozbiórki i wywozu tego ustrojstwa) i stawiasz swoją albo szukasz innej działki. Pierwsza opcja jest opłacalna tylko, jeżeli działka ze stojącym domem jest w doskonałym punkcie albo Ci się super podoba a Ty nie liczysz się z pieniędzmi.

Plusem stojącej chałupy jest natomiast to, że ma załatwioną większość papierologii a może i już zrobione wszystkie przyłaczą.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam

Trochę dziwne pytanie. Na tym etapie nie trzeba znać się dużo na budownictwie. W gminie dostałaś dobrą odpowiedź, że pomogą jak już sama zdecydujesz.

Może po kolei:

1. Zdecyduj czy chcesz/potrzebujesz mieć duży i wysoki dom - jeżeli tak i forma stojącego domu Ci odpowiada to dopiero wtedy będziesz potrzebować kogoś kto zna się na budownictwie i Ci powie czy ta stojąca chałupa ma proste ściany, czy nie jest fuszerą, którą zamiast wykańczać będziesz musiała jeszcze poprawiać na etapie stanu surowego - koszty. Pamiętaj tylko, że wykończenie dużego domu kosztuje.

2. Jeżeli nie chcesz/nie potrzebujesz dużego domu czy też bryła tego stojącego Ci nie odpowiada to masz dwa wyjścia: burzysz chałupę (koszty rozbiórki i wywozu tego ustrojstwa) i stawiasz swoją albo szukasz innej działki. Pierwsza opcja jest opłacalna tylko, jeżeli działka ze stojącym domem jest w doskonałym punkcie albo Ci się super podoba a Ty nie liczysz się z pieniędzmi.

Plusem stojącej chałupy jest natomiast to, że ma załatwioną większość papierologii a może i już zrobione wszystkie przyłaczą.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam

dzięki za pomoc :)

właśnie działka jest w doskonałym punkcie, potrzebuję dużo mniejszy dom i ... oprócz aktu własności - nie mam żadnych dokumentów, w gminie też niewiele jest tych dokumentów, bo ówczesne przepisy nie wymagały tego .... i mam bardzo bardzo ograniczone środki pieniężne (praktycznie tylko te ze sprzedaży małego mieszkania w którym mieszkam w Mińsku... Gdybym się decydowała na budowę to bym budowała bez żadnych dodatkowych upiększeń, gospodarczym sposobem, ... Bardzo bym chciała budować ale .. obawiam się, że to niemożliwe i dlatego szukam jakiegoś znawcę, aby doradził i pomógł mi realnie ocenić możliwości, dokładnie poznając moją sytuację, widząc tą budowę, . nie chciałabym zacząć budowy gdyby się miało okazać iż znowu będzie wszystko stało następne 10 lat i niszczało ... tym bardziej, że zdolności kredytowej nie mamy. Chodzi o to, aby znawca dokładnie mi powiedział po kolei co musiałabym robić, jakie są tego przybliżone koszty przynajmniej wg aktualnych cen.

pozdrawiam

Agata