boziek 04.01.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 @boziek: witamy, stresowac sie nie ma czym, powoli ale do przodu a pomysl jak bedziesz zyl po ludzku co z tym saczkiem bo ja mam podobnie, choc na razie szukam go od 2 tygodni znalazles go czy tylko masz na mapach? Mam na mapie na razie naniesione. Idealnie po przekątnej domu. Ale po przeczytaniu, że tych sączków może nie być i pozwolenie bez tego dostane się uspokoiłem. Jak zaczną fundamenty kopać i znajdą to zrobie obejście domu tak żeby wode zbierało. W sumie taki sączek lepiej chyba mieć. piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 04.01.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 @boziek: witamy, stresowac sie nie ma czym, powoli ale do przodu a pomysl jak bedziesz zyl po ludzku co z tym saczkiem bo ja mam podobnie, choc na razie szukam go od 2 tygodni znalazles go czy tylko masz na mapach? Mam na mapie na razie naniesione. Idealnie po przekątnej domu. Ale po przeczytaniu, że tych sączków może nie być i pozwolenie bez tego dostane się uspokoiłem. Jak zaczną fundamenty kopać i znajdą to zrobie obejście domu tak żeby wode zbierało. W sumie taki sączek lepiej chyba mieć. piotr Hej boziek! Koniecznie zrób wykop. U nas sączka nie było, czym Pan z melioracji był bardzo zdziwiony, bo jak mówił, sam te sączki zakładał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksieciu 05.01.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Nie trzeba sie stresowac dokumentami z wodociągów czy gazowni. Trzeba miec do pozwolenia tylko warunki z ZEWT i z melioracji, pozostałe można ominąć zaznaczając na mapce do projektowania że woda będzie z własnej studni a dom ogrzewany będzie paliwem ekologicznym. My tak mieliśmy i pozwolenie dostaliśmy bez problemu. Potem mozna się martwić załatwianiem warunków z Zakładu Komunalnego czy gazowni, mając juz pozwolenie.Podobnie z sączkami. Tez jeden z nich wchodził nam w budynek (na szczęście końcówka sączka) ucieliśmy go po prostu w miejscu gdzie wchodził w nasz dom. Pozdrawiam leniwie bo podczas zimowego odpoczynku od budowania. P.S. cały czas poszukuje tynkarzy, może jednak ktoś może polecic swoich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 05.01.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Kochani a powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz co do gazowni:Czy ma ktoś taką sytuacje że gazociag przebiega we wspólnej drodze prywatnej?? Czy Gazownia do podłaczenia wymagała od was zgody notarialnej iż wszyscy sąsiedzi(współwłascieiele drogi prywatnej w której biegnie gazociag) zgadzają sie na eksploatacje dla danej osoby lub małżeństwa ?? Pani z gazowni powiedziała ze jak dla niej to potrzebne jest tylko zwykłe oświadcznie ( ta pani która podbijała sie pod naszymu warunkami gazu) a pan który robi nam projekty (osoba prywatna) mówi że jeśli chodzi o to to napewno będzie potrzebne poświadcznie notarialne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 05.01.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Czy ma ktoś taką sytuacje że gazociag przebiega we wspólnej drodze prywatnej?? Czy Gazownia do podłaczenia wymagała od was zgody notarialnej iż wszyscy sąsiedzi(współwłascieiele drogi prywatnej w której biegnie gazociag) zgadzają sie na eksploatacje dla danej osoby lub małżeństwa ??.... Hej, u mnie nie. Ale u kumpla tak (Babice Stare). Gazownia wymagała zgody notarialnej na podłączenie (wtedy chyba automatycznie jest zgoda na eksploatację). Zaganianie sąsiadów do notariusza zajęło mu prawie rok. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 05.01.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 kur... to po co pani w gazowni udziela takich infomacji?? z doswiadczenia wiem że wszyscy nasi sąsiedzi robili to notarialnie, ale jak usłyszeliśmy odpowiedź pani z gazwoni że jak dla niej to wystarczy oświadczenie sąsiadów to sie ucieszyliśmy... Niestety nasze nadzieje zburzył projektant bo powiedział że trzeba notariania.... No to kolejna batalia przed nami- zagnać 16 osób do notariusza:( A i nowine mam że pozwolenia prawomocnego nie mamy nadal a potrzebna nam jest kasa z kredytu Okazało się że nadal brakuje zwrotek sąsiadów którzy pierwsi odebrali listy polecone- wyobrażacie to sobie??? od 15 grudnia zwrotki jeszcze nie doszły rozmawialiśy z panem naczelnikiem już ale co z tego że przeprosił itp jak nie mamy pozwolenia.. niby wszyscy maja taki problem i wysyłają dziennie 50 reklamacji na poczte..... pogoda brzydka wiec nie zaczniemy nic robić ale do kredytu nie możemy sie dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 05.01.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Mój kolejny cieśla nie pojawił się na budowie. A mówił: Panie, 100% po nowym roku jestem. Normalka. Q. Ciesla??? To jeszcze walczysz z wiezba po Panu Skarpetowskim? No to widze, ze Cie dogonilem, bo moj wykonawca konczy wiezbe w przeszlym tygodniu. A ja niewdzieczny na nich czasami psiocze. W sobotę widzę się z elektrykiem obgadać temat instalacji w całym domu. Q. Oczywiscie z Kudlinskim?? Aha. Mam pytanie. Robiles inwentaryzcje przylacza wodnego i kanalizy? Mozesz podac na priva ile Cie to kosztowalo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 05.01.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Kochani a powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz co do gazowni: Czy ma ktoś taką sytuacje że gazociag przebiega we wspólnej drodze prywatnej?? Czy Gazownia do podłaczenia wymagała od was zgody notarialnej iż wszyscy sąsiedzi(współwłascieiele drogi prywatnej w której biegnie gazociag) zgadzają sie na eksploatacje dla danej osoby lub małżeństwa ?? Pani z gazowni powiedziała ze jak dla niej to potrzebne jest tylko zwykłe oświadcznie ( ta pani która podbijała sie pod naszymu warunkami gazu) a pan który robi nam projekty (osoba prywatna) mówi że jeśli chodzi o to to napewno będzie potrzebne poświadcznie notarialne.... Moze z innej beczki ale ja mam water przeciagniety z uliczki obok, w ktorej nie mam udzialu tylko nalezy ona do moich sasiadow. W Zakladze Komunalnym jaki projektantowi wystarczyly zwykle oswiadczenia na pismie. Czy jak rozumiem ta droga, w ktorej leci gaz nalezy rowniez do Ciebie? I jak kupowalas dzialke to razem z udzialem w tej drodze? Piszesz przeciez, ze to wspolna droga. To przeciez moglas kupujac dzialke zazadac od sprzedajacego notarialnego potwierdzenia, ze pozostali wspowlasciciele drogi sie zgadzaja na przeprowadzenie przez Was wszelkich prac w tej drodze, majacych na celu podlaczenie do gazu, kanalizy, wody, pradu, telefonu i Bog wie czego jeszcze tam. Mam nadzieje, ze tak sie nie stanie ale co bedzie w sytuacji jak jeden z 16 sasiadow sie nie zgodzi bys dlubala w drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 05.01.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Czy jak rozumiem ta droga, w ktorej leci gaz nalezy rowniez do Ciebie? I jak kupowalas dzialke to razem z udzialem w tej drodze? Piszesz przeciez, ze to wspolna droga. To przeciez moglas kupujac dzialke zazadac od sprzedajacego notarialnego potwierdzenia, ze pozostali wspowlasciciele drogi sie zgadzaja na przeprowadzenie przez Was wszelkich prac w tej drodze, majacych na celu podlaczenie do gazu, kanalizy, wody, pradu, telefonu i Bog wie czego jeszcze tam. Mam nadzieje, ze tak sie nie stanie ale co bedzie w sytuacji jak jeden z 16 sasiadow sie nie zgodzi bys dlubala w drodze? Bonzo jakbym wiedziała że do podłączenia się do gazu wymagane jest pświadczenie notarialne to napewno bym tak zrobiła... Tak jest to wspólna droga i mamy w niej udziały... Sąsiedzi wszyscy przez to przechodzili bo to nowa uliczka domków więc czemu mieliby się nie zgodzić?? jak oni nam się nie zgodzą to my możemy to samo im zrobić jesli czegoś będą potrzebować- tyczy się to szczególnie raczej nowych sąsiadów bo reszta wiadomo media już ma... Przysługa za przysługe- sąsiedzi są raczej spoko.. Minusem tego jest to że nie można zrobić tutaj czegoś w rodzaju służebności dla gazowni- ponieważ pani od której zakupowaliśmy działkę nadal czerpie zyski ze sprzedazy swoich udziałów w drodze sąsiadom na przeciwko którzy tych mediów nie mają... bo one są w naszej wspólnej drodze po mojej stronie.. NO cóż trzeba robić notarialnie.. ciekawe tylko czy na jednym poświadczeniu można zrobić np to dla 2 rodzin czyli np dla nas i dla sąsiadów razem.. Bo płaci sie od podpisu .. jak małżeństwo to jedna opłata a jak nie małzeństo to dwie opłaty.... JEsli by tak dało rade to zrobilibysmy jedno poswiadczenie dla nas i sąsiadów i podzielilibyśy sie kosztami notariusza.. Myślicie że da radę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 05.01.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 NO cóż trzeba robić notarialnie.. ciekawe tylko czy na jednym poświadczeniu można zrobić np to dla 2 rodzin czyli np dla nas i dla sąsiadów razem.. Bo płaci sie od podpisu .. jak małżeństwo to jedna opłata a jak nie małzeństo to dwie opłaty.... JEsli by tak dało rade to zrobilibysmy jedno poswiadczenie dla nas i sąsiadów i podzielilibyśy sie kosztami notariusza.. Myślicie że da radę?? Moze lepiej wyciagnij od pani z gazowni oswiadczenie na pismie, ze nie jest potrzebne potwierdzenie notarialne. Ja podpinalem kanalize i elektryke ze wspolnej drogi i nikt ode mnie nie wymagal notarialnego poswiadczenia. Co do podpisu u notariusza to na 99% musi byc odrebne poswiadczenie dla Was. Tylko wpisz sobie, ze zgoda dotyczy wszystkich mediow - woda, kanalizacja, gaz, prad, telefon, bo inaczej jek wpisze tylko gaz to potem znowu bedziesz musial do notariusza biegac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loko 05.01.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 jak inni maja juz media przy tej drodze to proponowalbym sprawdzic czy jest juz ustanowiona sluzebnosc na prad, gaz, wode w i wpis w KW danej działki -drogi,wszystko to zalezy jeszcze od tego czy to bedzie przylacze czy siec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 05.01.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 To jeszcze walczysz z wiezba po Panu Skarpetowskim? Więźba zrobiona Murarze dokończyli, obili dechami i papą. Walczę z takimi daszkami nad wejściem i wykuszem. Trzeci cieśla z kolei roluje mnie równo. Oczywiscie z Kudlinskim?? Nie, Wyczółkowski. Chyba wszyscy lokalni elektrycy są szybcy jak błyskawica Aha. Mam pytanie. Robiles inwentaryzcje przylacza wodnego i kanalizy? Mozesz podac na priva ile Cie to kosztowalo? Robiłem. 600 zł za 2 przyłącza. Za to na priv mogę podać namiary na geodetę. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 05.01.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 jak inni maja juz media przy tej drodze to proponowalbym sprawdzic czy jest juz ustanowiona sluzebnosc na prad, gaz, wode w i wpis w KW danej działki -drogi, wszystko to zalezy jeszcze od tego czy to bedzie przylacze czy siec a jaka jest różnica miedzy siecia a przyłaczem?? my robimy tylko przyłącze.. sieć już jest służebności na 100% nie ma ustanowionej... bo gdyby była to mogliby sie przyłączać też sąsiedzi z naprzeciwka którzy nie maja dostepu do mediów... a tak jedna pani nadal sprzedaje swoje udziały tym z naprzeciwka i zarabia na tym kase.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 05.01.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 NO cóż trzeba robić notarialnie.. ciekawe tylko czy na jednym poświadczeniu można zrobić np to dla 2 rodzin czyli np dla nas i dla sąsiadów razem.. Bo płaci sie od podpisu .. jak małżeństwo to jedna opłata a jak nie małzeństo to dwie opłaty.... JEsli by tak dało rade to zrobilibysmy jedno poswiadczenie dla nas i sąsiadów i podzielilibyśy sie kosztami notariusza.. Myślicie że da radę?? Moze lepiej wyciagnij od pani z gazowni oswiadczenie na pismie, ze nie jest potrzebne potwierdzenie notarialne. Ja podpinalem kanalize i elektryke ze wspolnej drogi i nikt ode mnie nie wymagal notarialnego poswiadczenia. Co do podpisu u notariusza to na 99% musi byc odrebne poswiadczenie dla Was. Tylko wpisz sobie, ze zgoda dotyczy wszystkich mediow - woda, kanalizacja, gaz, prad, telefon, bo inaczej jek wpisze tylko gaz to potem znowu bedziesz musial do notariusza biegac. Z wodą i kanalizacja( której na razie u nas nie ma) napewno nie jest wymagane notarialne poświadczenie -o tym już wiemy... Gazownia wymaga niby- spróbujemy może pani da nam coś takiego.... a co do elektrykit o nie jest wymagana zgoda notarialna jak sie robi naziemne przyłacze.. kiedy robi sie ziemne trzeba podpisać załacznik do umowy-tzn muszą podpisać sąsiedzi wszyscy-wiem bo nasi sąsiedzi tak robili ziemne.... Musiał być to załacznik do umowy-osobny dokument wiec opłata u notariusza osobna... Oni też wpisali sobie na wszystkie media ale na elektryke musie osobny załacznik... A czemu musi być tylko dla nas?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozioma 05.01.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 madziunia spytaj tej pani z gazowni czy jej chodzi o uwiarygodnienie podpisów pod zgodą czy o notarialna zgodę ? bo jesli o uwiarygodnienie podpisów własnoręcznych, to polecam udać się do burmistrzowej Halinowa - za cztery zł od podpisu- od ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozioma 05.01.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 na gwałt szukam murarzy!!!! może macie jakąś sensowną ekipę, którą warto polecić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 05.01.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 madziunia spytaj tej pani z gazowni czy jej chodzi o uwiarygodnienie podpisów pod zgodą czy o notarialna zgodę ? bo jesli o uwiarygodnienie podpisów własnoręcznych, to polecam udać się do burmistrzowej Halinowa - za cztery zł od podpisu- od ręki oo a to jest ciekawe.. czy tak czy tak trzeby sciagnac sąsiadów do urzędu na podpisy.. do pani burmistrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozioma 05.01.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 No trzeba, ale możesz zostawic pismo u niej i niech każdy, kiedy może to do niej pójdzie - albo niech każdy ma swoje pismo i sam do niej idzie a potem komplet złożysz w tej @@@@@$%@6 gazowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziunia85 05.01.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 no o to to sie musimy dopytać a Ty tak robiłas?? czy w jakiejs innej sprawie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozioma 05.01.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Tak! w sprawie budowy linni energetycznej, też prywatna droga i tez zgoda współwłascicieli i tu wystarczyła wizyta u pani burmistrz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts