Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tosia,

ile masz dokładnie metrów? Ja niestety muszę przebijać się pod asfaltem, a potem z 60 m polem i za co to jakieś 2000?

Ja mam 5 metrów od wodociągu do lini działki a potem jeszcze 7 metrów więc w sumie nie wiele. Wodę to ja mam już na działce - studnia ale nie zdatna do picia ale do betonu jak najbardziej

Tak by wychodzilo. Z tego co wiem wodziarze tak licza:

40 zl - za metr rury (material + robota)

400 wcinka w wodociag

800 zl za wodomierz czy jakis tam zestaw wodomierzowy.

Tak mi przynajmniej mowil Pan J.

Tyle tylko, ze wodomierz kosztuje w sklepie 150 zl. :D :D

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym 800 to chyba jest jeszcze ZUD, a za to potrafią sobie policzyć. Z tego co się orientowałam to uzgodnienie Zudu w starostwie kosztuje 40 parę złotych + dojazd. Pan Witkowski powiedział, że jak komuś się chce i ma czas to może sam załatwiać. Jakby nie patrzeć to dobrych parę zł jest się do przodu.

tu widać ze za ich domem woda sie nie zbiera... tylko tam gdzie nie mam jej nasypanej

Magda, tak naprawdę to jest kilka przyczyn, dla których jest tyle wody...

Po pierwsze rzeczywiście u Ciebie jest niżej, bo sąsiad nawiózł ziemi.

Po drugie woda z dachu sąsiada musi gdzieś spływać, a powierzchnia odwodnienia to pewnie ze 250-300m2, a spływa tam, gdzie jest niżej...

Po trzecie, pod spodem, pod cienką warstwą piasku (40-50 cm) jest glina, a jak nie ma sączków, to woda nie ma gdzie wsiąkać...

Być może marm ma rację, żeby się przebić przez glinę i wtedy zacznie wsiąkać, tylko, że niestety nie wiadomo jak wygląda przekrój geologiczny (czyli ile tej gliny jest i co ewentualnie jest pod tą gliną).

Zresztą jak się wjeżdża do Józefina, to doskonale widać, że problem dotyczy niestety prawie wszystkich... No chyba, że ktoś sobie nasypał co najmniej 50 cm piaszczystej ziemi na całą działkę...

pozdrawiam

To 800 zł to nie jest koszt samego wodomierza, do tego dochodzi zawór odcinający za i przed wodomierzem oraz zawór antyskażeniowy. Wtedy możemy mówić o kompletnym zestawie wodomierzowym.

Do tego doliczcie sobie kształtki przejściowe z PE na stal oraz robociznę i juz możecie wtedy pisać o pełnych kosztach :wink:

A.

No to ja może zapytam wprost: czy ktoś z Was widział albo dysponuje przekrojem geologicznym w okolicach Halinowa-Józefina?

A może wie jakie są warunki hydrogeologiczne?

ja robilem takie badanie swojej dzialki

byly robione 3 odwierty na podstwawie ktorych wykonano rysunki przekrojowe terenu

faktycznie, pod warstwa piasku jest warstwa nieprzepuszczalna

w moim przypadku - zaczynalem budowe w kwietniu ub. roku woda byla w niektorych miejscach na poziomie 20 cm po powierzchnia gruntu i dlatego fundamenty zostaly postawione wyzej - nie byly wkopywane tak gleboko jak na poczatku zakladalem

Aha!!

powiedz mi jeszcze co to za paliki stoją u Ciebie na działce???

to wytyczenie budynku?

hmmm no to trzeba poszukać, moze da sie gdzieś tą wode odprowadzić :D

a te paliki to niby wytyczenie budynku-tak sobie mniej wiecej umieslciliśmy gdzie bedzie stal nasz dome :D te najbardziej zewnętrzne to granice działki :)

Magda. Szczera rada. Naprawde nie oszczedzaj na kierowniku jezeli ani Ty ani nikt z Twoich bliskich nie zna sie na budowaniu.

Powodzenia

Figuratn to na szczęscie nie jest ale nie siedzi też cały czas w Warszawie..

Dobra koniec juz tego zaśmiecania forum :D

Musimy z nim porozmawiać i może on coś wymyśli jak to rozegrać.

Hm, my na Żurawce też mieliśmy pełno wody a niektórzy mają ja nadal

tyle, że mamy rów melioracyjny i wykopaliśmy rowek przez całą działę, którym to rowkiem woda sobie spływała - tak było w 1szym roku

potem zaczęliśmy nawozić ziemię, jeszcze jej brakuje i w niższych miejscach jest bajorko

wydaje mi się, że zwalenie ziemi nic nie da bo zrobi się bagienko

a jak wjedzie ciężka ciężarówa z ta ziemią na działę? albo z bloczkami albo betoniara? poza tym przecież przy budowie fundamentów najpierw zbiera się humus i o ile nawieziona ziemia zostanie rozgarnięta i ubije się przez rok czy 2 lata i nie obsypuje to jest ok ale tak to przecięż oni chyba musieliby to co grzązkie i obsypujace odgarnąć i znowu zrobi się niecka - to tak na mój mały kobiecy rozumek, lepiej niech to specjaliści potwierdzą

chyba najlepiej zrobić sobie jednak zbiornik do którego w tej chwili ta woda spłynie

może badania geologiczne mogłyby dostarczyć informacji ile tam tej gliny u Ciebie jest, my np. robiliśmy badania

rozumiem, że wariant pesymistyczny - nawiezienie ziemi, rozgarnięcie, ubicie i budowa na wiosnę 2008 w grę nie wchodzi

Drodzy forumowicze wątku Halinowa,

w końcu się drapnąłem i postawiłem forum mieszkańców gminy Halinów pod adresem http://www.halinow.org/ Bo jedyne forum Halinowa jakie spotkałem w sieci to te działające na gazeta.pl

Może pomysł się przyjmie, może nie 8) spróbować warto

W każdym bądź razie serdecznie zapraszam, może coś z tego będzie na przyszłość

Pozdrawiam

Drodzy forumowicze wątku Halinowa,

w końcu się drapnąłem i postawiłem forum mieszkańców gminy Halinów pod adresem http://www.halinow.org/ Bo jedyne forum Halinowa jakie spotkałem w sieci to te działające na gazeta.pl

Może pomysł się przyjmie, może nie 8) spróbować warto

W każdym bądź razie serdecznie zapraszam, może coś z tego będzie na przyszłość

Pozdrawiam

Markiz gratuluję świetnego pomysłu :) Myślę że to bardzo dobry pomysł, moze sie faktycznie kiedyś przydać i ułatwić komunikację między nami w dobie internetu.

Ja już dokonałam rejestracji. :lol: