Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo normalnie pójde do programu UWAGA w TVNie i będa mówić znowu o skorumpowaniu naszego Państwa-np Ministra Środowiska

Powiedz kiedy - pójdę z Tobą !!!!

choć od nas to nie jest taka mała odległość jak od Ciiebie to mimo wszystko jestam zła bo po prostu chciałam mieszkać " na wsi " na normalnej WSI!! dlatego nie kupuje mieszkania z Warszawie.. a tu kurna co sie okazuje?? że obwodnica obok będzie!

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miejmy nadzieję że będzie to jednak z korzyścią dla nas :D Normalnie modlę się żeby decyzja została zmieniona..

Kurcze jak ktoś chciał mieszkać na przedmieściach to i kupował sobie działkę w Wesołej i tam sie budował-wiec liczył sie z tym że będą tam drogi i powazniejsze inwestycje a ja normalnie szukałam zwykłej WSI gdzie będzie cisza i spokój... Znalazł sie Józefin ale jak widać szybko zostało znudzone moje marzenie o wiejskiej sielance..

Juz nie lubię Wesołej!!

Dzisiejszy artykół z Dziennika

Minister środowiska wytnie 50 ha lasu?

Minister środowiska chce wyciąć 50 ha lasu po to, by nie mieć obwodnicy pod oknami własnego domu. Jan Szyszko podjął decyzję, że Wschodnia Obwodnica Warszawy ominie - wbrew wcześniejszym planom - jego rodzinną miejscowość - pisze "Dziennik".

Minister mieszka w Wesołej, położonej najbardziej na wschód dzielnicy Warszawy. Tam się urodził, tam ma dom, tam też jego żona jest radną.

Według planów drogowców przez teren Wesołej ma przechodzić Wschodnia Obwodnica Warszawy. Plany istnieją od kilkunastu lat. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad opracowała trzy warianty trasy przebiegającej przez Wesołą. Po protestach mieszkańców miejscowości powstał też czwarty wariant, traktowany jako rozwiązanie najmniej prawdopodobne, bo najbardziej niekorzystne dla środowiska.

Ale Jan Szyszko swoim podpisem wybrał właśnie rozwiązanie ostatnie. To oznacza, że trasa będzie droższa, bo dłuższa o kilkanaście kilometrów. Jej wybór oznacza też wycięcie kilkudziesięciu hektarów lasu i budowę drogi pod oknami ludzi, którzy stawiali swe domy właśnie tam w przekonaniu, że trasa będzie gdzie indziej.

Decyzja ministra jest tak zaskakująca, że przeciw niej protestuje nawet mazowiecka Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA). Pracownicy GDDKiA nigdy jeszcze nie byli przeciwni budowie drogi - podkreśla "Dziennik".

Wojciech Dąbrowski, dyrektor oddziału mazowieckiej GDDKiA, mówi, że zaproponowany przez ministra przebieg trasy jest nie do przyjęcia. Łamie wszystkie uchwały o zagospodarowaniu przestrzennym zarówno miasta, jak i województwa - twierdzi. Pracownicy GDDKiA deklarują solidarność z mieszkańcami Halinowa, którzy najbardziej ucierpieliby przez "ministerialny" wariant trasy.

Minister chyba nie ma dobrego okresu - lakonicznie komentuje warszawski poseł PiS Bartłomiej Szrajber. (PAP)

A może by tak zpikietować domek Szyszko :evil:

Nie martwcie się, bo ta nowa autosrada ma przechodzić przez poligon, a mnie kaktus na ręku wyrośnie jak się wojsko zgodzi. Ja mam inne pytanie pan wycenił mi stan 0 na

- stal zbrojeniowa i prety : ~~ 400 kg - 1200 zł ;

- beton B15/B25 ~ 30 m3 ( z transportem ) - 9000 ,- zł ;

- koszty nie uwzględzine + robocizna - 7000 zł

pytanie dużo to czy mało?

Tosia wg mnie troche duzo za sam beton - 9000 pln to lekka przesada. musialby kosztowac ok 300 zl/m2. Ja na jesieni placilam 180 zl/m3 teraz moze wzrosl do 200 zl bo kruszywo podrozalo wiec przy 30m3 wychodzi ok 6000 zl.

Robocizna to pojecie wzgledne i zalezy od wielkosci fundamentow i od tego czy jest piwnica czy nie. Ale wydaje mi sie ze moze byc zwlaszcza ze w to wchodza jeszcze rozne duperele.

Stal - hmmm nie wiem ile koszuje teraz, na jesieni placilam ok 2,6 zl/kg fi 12.

Ogolnie poza tym betonem to moze byc :wink:

Tosia wg mnie troche duzo za sam beton - 9000 pln to lekka przesada. musialby kosztowac ok 300 zl/m2. Ja na jesieni placilam 180 zl/m3 teraz moze wzrosl do 200 zl bo kruszywo podrozalo wiec przy 30m3 wychodzi ok 6000 zl.

Robocizna to pojecie wzgledne i zalezy od wielkosci fundamentow i od tego czy jest piwnica czy nie. Ale wydaje mi sie ze moze byc zwlaszcza ze w to wchodza jeszcze rozne duperele.

Stal - hmmm nie wiem ile koszuje teraz, na jesieni placilam ok 2,6 zl/kg fi 12.

Ogolnie poza tym betonem to moze byc :wink:

Dzięki za rozwiązanie równania

Mam 3 pytania do osób, które robiły przyłącze wodociągowe.

1. Do jakiego miejsca doprowadzaliście rurę wodociągową? Czy kończyliście zaraz za granicą działki czy do miejsca, w którym wchodzić ma do domu?

2. Żeby mieć wodę muszę zrobić przyłącze przez działkę sąsiada więc nie ma mowy o zwrocie jakichkolwiek kosztów przez miasto. Czy w takim wypadku konieczna jest inwentaryzacja czy wystarczy odbiór zrobiony przez wodociągi?

3. Projekt będę miała zrobiony do samego domu. Czy mogę narazie zrobić przyłącze tylko do granicy działki a w momencie kiedy bedzie stał dom resztę?

Monika

1. Do jakiego miejsca doprowadzaliście rurę wodociągową? Czy kończyliście zaraz za granicą działki czy do miejsca, w którym wchodzić ma do domu?

2. Żeby mieć wodę muszę zrobić przyłącze przez działkę sąsiada więc nie ma mowy o zwrocie jakichkolwiek kosztów przez miasto. Czy w takim wypadku konieczna jest inwentaryzacja czy wystarczy odbiór zrobiony przez wodociągi?

3. Projekt będę miała zrobiony do samego domu. Czy mogę narazie zrobić przyłącze tylko do granicy działki a w momencie kiedy bedzie stał dom resztę?

Monika

Na dwa pierwsze pytania odpwowiem Ci w soboę ale co do 3 ja mam pytanie jak chcesz budowac bez wody?

Monika

Ja mam przyłącze wykoanne które z miejsca wypadło w kotłowni tam gdzie mialo wypasć :wink:

Tylko przy granicy mam zostawiony zawór do odcięcia dopływu

Z tym że ja mogłem się podłączyć do rury która biegła drogą wewnętrzną lub drogą główną. I ze względu na letnie kiepskie ciśnienie po za tym żeby sobie ułatwić podpęcie się pod wodociąg wybrałem z drogi głównej :wink:

Monika

Czesc,

masz na mysli przylacze wodaciagowe czy siec wodociagowa?

Siec wodociagowa to jest rozbudowa wodociagu, ktora ciagniesz jak np. masz wodociag daleko i podciagasz do granicy swojej dzialki. Natomiast przylacze wodociagowe to jes ten odcinek od wodociagu ( w tym przypadku w granicy Twojej dzialki) do domu - Ksieciu popraw mnie please, jezeli pisze pierdoly. :D

Za przylacze wodociagowe nie ma refinasowania przez gmine. Za siec tak ale nie jest to prosta sprawa.

Pytania:

1. Jezeli mowimy o przylaczu to doprowadzasz to do miejsca, gdzie bedziesz miala wodomierz w domu (wodomierz mozesz tez miec w studzience rewizyjnej po drodze). Przebijasz sie pod lawa fundamentowa i wychodzisz w tym miejscu gdzie planujesz miec podlaczenie wody.

2. Na przeprowadzenie przylacza przez dzialke sasiada musisz miec jego zgode. Potem masz inwentaryzacje przez geodete i odbior z wodociagow.

3. mozesz tak zrobic ale wyjdzie Ci drozej, bo wykonawca musi podjezdzac dwa razy. Umow sie z wykonawca na wykonanie przylacza jak juz bedziesz miala wylane lawy to podjedzie i Ci wyprowadzi rure w pomieszczeniu, gdzie tam potrzeba.

Co do inwentaryzacji wody to mozna cos tam zaoszczedzic -chyba robic to najlepiej razem z inwentaryzacja domu.

Cześć Bonzo,

1,2. Chcę zrobić przyłącze, zgodę sąsiada już mam. Wodę muszę mieć przed rozpoczęciem budowy czyli przed wykopaniem fundamentów. Boję się, że jeśli doprowadzę wodę do samego domu to przy kopaniou fundamentów koparka może uszkodzić rurę.

3. A czy przebicie się pod fundamentami może zrobić hydraulić, który będzie wykonywał cała instalację w domu?