Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc,

masz na mysli przylacze wodaciagowe czy siec wodociagowa?

Siec wodociagowa to jest rozbudowa wodociagu, ktora ciagniesz jak np. masz wodociag daleko i podciagasz do granicy swojej dzialki. Natomiast przylacze wodociagowe to jes ten odcinek od wodociagu ( w tym przypadku w granicy Twojej dzialki) do domu - Ksieciu popraw mnie please, jezeli pisze pierdoly. :D

Po kolei:

- sieć wodociągowa - to rurociąg ułożony zazwyczaj w drodze. Tzw. sieć rozdzielcza z której można podłączyć wiele gospodarstw.

- przyłącze wodociągowe - rurociąg ułożony od sieci rozdzielczej do budynku lub do studzienki wodomierzowej posadowionej na posesji. Przyłącza prowadzone od sieci rozdzielczej po działkach prywatnych nie są sieciami i potrzeba notarialnej zgody właściciela posesji na przeprowadzenie przyłącza.

Przyłącze jest własnością prywatną natomiast sieć rozdzielcza nawet jeśli wykonana przez prywatnego inwestora aby mogła być uruchomiona musi być przekazana na własność Gminy.

3. Projekt będę miała zrobiony do samego domu. Czy mogę narazie zrobić przyłącze tylko do granicy działki a w momencie kiedy bedzie stał dom resztę?

Monika to pozorna oszczędność, dlatego że nie możesz zostawić przyłącza bez elementu pomiarowego, czyli bez wodomierza, takiego przyłącza nie można wykonać. Musiałabyś zaraz za granicą swojej działki wybudować studnie wodomierzową i zamontować w niej wszystkie urządzenia czyli wodomierz, zawór antyskażeniowy, 2 zawory odcinajace, łupki ocieplające rury żeby w zimie nie zamarzało + musiałabyś zrobić punkt czerpalny wyprowadzony ponad studnie. Koszt to ok 1500 zł (same materiały, drugie tyle robocizna)

Moja rada. zrób najpierw fundamenty (do tego nie potrzeba wody) a jak będziesz już miała wynane ławy i wymurowaną ścianę fundamentową to wtedy zrób docelowe przyłącze z wodomierzem i punktem czerpalnym.

Pozdrawiam Aga.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po kolei:

- sieć wodociągowa - to rurociąg ułożony zazwyczaj w drodze. Tzw. sieć rozdzielcza z której można podłączyć wiele gospodarstw.

- przyłącze wodociągowe - rurociąg ułożony od sieci rozdzielczej do budynku lub do studzienki wodomierzowej posadowionej na posesji. ....

Wiedzialem, ze moge na Ciebie liczyc. :D :D

Przyłącza prowadzone od sieci rozdzielczej po działkach prywatnych nie są sieciami i potrzeba notarialnej zgody właściciela posesji na przeprowadzenie przyłącza.

Tu bym sie nie zgadzal. Ja mam zrobione bez zgody notarialnej. Malem tylko zgode na pismie. Bylas, widzialas rure z woda. :D

Najlepiej dopytac w Zakladzie Komunalnym.

Moja rada. zrób najpierw fundamenty (do tego nie potrzeba wody) a jak będziesz już miała wynane ławy i wymurowaną ścianę fundamentową to wtedy zrób docelowe przyłącze z wodomierzem i punktem czerpalnym.

Dokladnie tak. Mozesz juz robic po wylaniu law, bo w zasadzie do wymurowania scian fundamentowych woda jest juz potrzebna.

Ciekawy temat ta obwodnica

Na stronie Halinowa jest o tym sporo

Co do obwodnicy mam mieszane uczucia

Z jednej strony podzieli gminę jeśli chodzi o połączenia w ramach Gminy, z drugiej strony tereny zyskają na cenie, z innej znowu bliskość trasy zapewni szybki dojazd, z innej ogromna strata dla środowiska i brak innych korzyści dla mieszkańców. No może jedyna to taka że przy węzłach powstają naogół supermarkety. Ale nie wiem jak w tym przypadku, bo w naszych okolicach chyba nie ma terenów inwestycyjnych. Markety to wygoda ale i dodatkowe korki. Sam nie wiem co lepsze.

Współczuję w każdym razie jak ktoś kupił działkę w tym pasie. Od dawna wiadomo było że ten pas jest zarezerwowany pod drogę szybkiego ruchu. No ale nie obwodnicę. Sam jak kiedyś się interesowałem tematem odwiedziłem GDDiA i zapewniali mnie że wariant Halinów odpada pod wieloma względami. I jedyny realny wariant to Wesoła. No ale zmienili się decydenci.

I skoro można wybudować przystanek we Włoszczowej, to można też pstryknąć i przenieść obwodnicę z Wesołej do Halinowa. I wystarczy że Pan Minister Środowiska z PIS mieszka w Wesołej to se przeniesie obwodnice za miedze do Halinowa:)

Dla mnie to dobrze bo z Kazimierowa do obwodnicy jest daleko. Ale co powiedzą, Ci którzy kupili blisko działki ? Mi tam taki jeden facet też tam chciał wcisnąć piękną działkę. Ale jak mu powiedziałem, że ona graniczy z pasem pod drogę to mi powiedział że to będzie taka niewielka droga i to pewnie za 20 lat. Znając polskie realia sprawdziłem wszystko wcześniej. Ale on tych działek sprzedał tam 20 :) I naprawdę współczuję tym ludziskom co to kupili bo nie będzie w tym miejscu żadnych zjazdów .Co najwyżej ekrany tłumiące hałas:)

Przyłącza prowadzone od sieci rozdzielczej po działkach prywatnych nie są sieciami i potrzeba notarialnej zgody właściciela posesji na przeprowadzenie przyłącza.

Tu bym sie nie zgadzal. Ja mam zrobione bez zgody notarialnej. Malem tylko zgode na pismie. Bylas, widzialas rure z woda. :D

Najlepiej dopytac w Zakladzie Komunalnym.

Marcin najwyraźniej w Zakładzie Komunalnym są mniej wymagający :wink: ja bez takiej zgody nie przyjęłabym dokumentów :lol:

Taka zgoda jest dla naszego bezpieczentwa. Bo jak za kilka lat sąsiadowi się odwidzi posiadanie na swoim terenie cudzej rury to może nagle w nocy się podkopać, odciąć dopływ i w tym momencie nie masz wody :(

W oświadczeniu podpisanym notarialnie zawiera sie bardzo wazną klauzulę mówiącą o tym ze Twój sąsiad i wszyscy jego następcy prawni są zobowiązani do udostępnienia ci wejścia na teren gdzie idzie twoje przylacze w wypadku awarii. Oraz ze zobowiązują się do nie robienia cennych nasadzeń na terenie bezpośrednio nad przyłączem. Inaczej w przypadku awarii bedziesz mial spory problem :( Dlatego ja zawsze zachęcałam do podpisania takiego dokumentu u notariusza.

Pozdrawiam Aga.

Marcin najwyraźniej w Zakładzie Komunalnym są mniej wymagający :wink: ja bez takiej zgody nie przyjęłabym dokumentów :lol:

Taka zgoda jest dla naszego bezpieczentwa. Bo jak za kilka lat sąsiadowi się odwidzi posiadanie na swoim terenie cudzej rury to może nagle w nocy się podkopać, odciąć dopływ i w tym momencie nie masz wody :(

W oświadczeniu podpisanym notarialnie zawiera sie bardzo wazną klauzulę mówiącą o tym ze Twój sąsiad i wszyscy jego następcy prawni są zobowiązani do udostępnienia ci wejścia na teren gdzie idzie twoje przylacze w wypadku awarii. Oraz ze zobowiązują się do nie robienia cennych nasadzeń na terenie bezpośrednio nad przyłączem. Inaczej w przypadku awarii bedziesz mial spory problem :( Dlatego ja zawsze zachęcałam do podpisania takiego dokumentu u notariusza.

Pozdrawiam Aga.

To dobrze, ze nie zalatwialem u Ciebie. :wink:

Ale masz racje. I mysle, ze jak juz sie tam ulokuje to poprosze sasiada o udanie sie do notariusza. Bo co bedzie jak sie jego dzieciom odwidzi? :D

Problem z tym, ze na poczatku jak sie zaczyna zalatwiac takie sprawy z sasiadami to ciezko troche kogos namowic na wizyte u notariusza, bo to trzeba czas znalezc itp. A zgoda potrzebna, bo bez wody na budowie ciezko.

Dekarza masz juz zaklepanego?

Pozdrawiam

Ciekawy temat ta obwodnica

Na stronie Halinowa jest o tym sporo

Co do obwodnicy mam mieszane uczucia

Z jednej strony podzieli gminę jeśli chodzi o połączenia w ramach Gminy, z drugiej strony tereny zyskają na cenie, z innej znowu bliskość trasy zapewni szybki dojazd, z innej ogromna strata dla środowiska i brak innych korzyści dla mieszkańców. No może jedyna to taka że przy węzłach powstają naogół supermarkety. Ale nie wiem jak w tym przypadku, bo w naszych okolicach chyba nie ma terenów inwestycyjnych. Markety to wygoda ale i dodatkowe korki. Sam nie wiem co lepsze.

Współczuję w każdym razie jak ktoś kupił działkę w tym pasie. Od dawna wiadomo było że ten pas jest zarezerwowany pod drogę szybkiego ruchu. No ale nie obwodnicę. Sam jak kiedyś się interesowałem tematem odwiedziłem GDDiA i zapewniali mnie że wariant Halinów odpada pod wieloma względami. I jedyny realny wariant to Wesoła. No ale zmienili się decydenci.

I skoro można wybudować przystanek we Włoszczowej, to można też pstryknąć i przenieść obwodnicę z Wesołej do Halinowa. I wystarczy że Pan Minister Środowiska z PIS mieszka w Wesołej to se przeniesie obwodnice za miedze do Halinowa:)

Dla mnie to dobrze bo z Kazimierowa do obwodnicy jest daleko. Ale co powiedzą, Ci którzy kupili blisko działki ? Mi tam taki jeden facet też tam chciał wcisnąć piękną działkę. Ale jak mu powiedziałem, że ona graniczy z pasem pod drogę to mi powiedział że to będzie taka niewielka droga i to pewnie za 20 lat. Znając polskie realia sprawdziłem wszystko wcześniej. Ale on tych działek sprzedał tam 20 :) I naprawdę współczuję tym ludziskom co to kupili bo nie będzie w tym miejscu żadnych zjazdów .Co najwyżej ekrany tłumiące hałas:)

Moje uczucia co do obwodnicy są jednoznaczne. To skandal. Co do cen nieruchomości to wręcz przeciwne, co prawda kilka działek przy węzłach komunikacyjnych zyska na wartości, ale wzdłuż drogi tam gdzie zjazdów nie będzie ziemia stanie się bezwartościowa. Stracą na tym najwięcej właściciele działek, obecnie rolnych potencjalnie budowlanych, ale również istniejące nieruchomości w promieniu około 1km zabudowane i nie zabudowane. Nie sądzę aby jakiekolwiek supermarkety ulokowały się przy wjazdach na obwodnicę, nie sądzę też aby większość mieszkańców Halinowa i Józefina za nimi tęskniła. Jeśli dodatkowo w przyszłości powstanie autostrada w Cisiach cały teren pomiędzy obwodnicą, autostradą i torami kolejowymi straci na wartości i nie pomogą ekrany tłumiące hałas. Zamierzam więc protestować właśnie piszę listy gdzie tylko się da.

a jakie wy macie numerki domków?? My będziemy mieć stołeczna 50. Na początku w gminei mówili nam o 600 metrach a ile to będzie od nas ??:( na tej mapce na stronie internetowej Halinowa jest słabo to widać :(

Magda sprawdziłam i będzie to od nas około 600 - 650 metrów. Zobacz link http://www.powiatminski.pl/podgik/geosystem/iGeoMap/Data/MinskMaz/Halinow.html (Dla porównania 420 m mamy do torów kolejowych)

To naprawdę blisko biroąc pod uwagę, że trasa ma mieć sześć pasów ruchu, przy wiatrach wiejących dość często z tamtej strony z pewnością będziemy świetnie słyszeć obwodnicę. Miejmy nadzieję, że jednak taka bezczelna prywata się nie uda.

Pzdr

Ewa

Mnie najbardziej zaskakuje, że to wszystko jest załatwiane tak po cichu przez kochane władze

Pewnie dlatego, żeby nie było protestów :) częściowo zrozumiałe

No ale tymsamym ludzie mogli by wybrać inne alternatywy i kupić gdzieś dalej, a nie pakować się tam gdzie będzie przebiegała trasa

nie dziwię się że są tak wkurzeni

a co do marketów to zapewniam Cię ,że tam gdzie są węzły to one powstaną. prędzej czy później. za duże pieniądze za tym idą, żeby ich nie było. Nawet jak nie ma takich planów zagospodarowania na dzisiaj. Tak sądzę. Inna sprawa czy się za nimi tęskni czy nie .Zobacz co dzieje się z cenami ziemii w Koniku? Poszły do góry najwięcej z całej gminy procentowo. Chyba nie po to aby ktoś tam mieszkał... Tylko na inwestycję lub w celach spekulacyjnych pod późniejsze inwestycje.

Z punktu widzenia Halinowa najlepiej jakby węzeł przebiegał przez Zakręt i obwodnica przez Wesołą . Tak sądzę. To jest bardzo ciężkie do rosądzenia bo każdy chce, aby obwodnica przebiegała jak najdalej od niego.

Jedno jest pewne . Wariant przez Halinów nie powinien powstać bo za dużo jest opinii na NIE z różnych urzędów, w tym GDDiA . Przecież trasa odbija 10 km w prawo. Co to za obwodnica ?

U nas wszystko załatwia się pod stołem, po cichu i to jest już wkurzające. Także nie dziwię się, że piszesz pisama gdzie się da.

Witajcei!

Dla mnie chore są dwie rzeczy:

1. Z tego co wiem wolny pas na terenie Wesołej był zarezerwowany od kilkunastu/ kilkudziesięciu lat.

2. W/g mnie trasa ta powinna wpadać bezpośrednio w trasę lubelską w zakręcie, myślę , że tak byłoby najtaniej i najlepiej.

Wniosek, minister wyda zgodę na obwodnicę i zmarnuje się kupa naszych pieniędzy (bo dłuższa i nic nie jest do jest do jej budowy przygotowane). Tak to jest jak się wydaje cudze pieniądze. Zamiast je marnować to może by tak je np wydać na długi szpitali, ale nikt tak nie myśli. Pan minister już niedługo dostanie kopa w d... ale smród zostanie. Mam nadzieję, że obwodnica przyczyni się do rozwoju Halinowa oraz do upadku Wesołej. Teraz poszukam sobie na necie historii kariery Pana Ministra. Pozdro

Hej .

Spokojnie koledzy i koleżanki to tylko propozycja, jeszcze nieostateczna , jesli bedziemy protestowac nie beda mogli budowac poza tym generalna dyrekcja budowy autostrad wystosował juz wniosek o ponowne rozpatrzenie przez MŚ opcji obwodnicy w koncu to oni mają najwiecej do powiedzenia

Czarek

Pisać i protestować wolno

Tylko czy to da jakiś efekt? Ale może i warto próbować

Zobaczcie tylko że nasza pani Burmistrz i Rada Gminy wystosowali pismo do Ministra Środowiska , po czym Rada Wesołej odpowiedziała pismem do Ministra , jak to oni są zadowoleni z jego decyzji. Wystarczy wejść na stronę Wesołej i poczytać. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :)

Jak zostanę w przyszłości Ministrem to obiecuję , że będzie się w Halinowie zatrzymywał ekspress Berlin- Moskwa, a nie w Warszawie czy Wesołej :)

A tak swoją drogą z ciekawostek to rozwój miejscowości Halinów wiąże się z budową kolei Warszawa - Moskwa.

Linia kolejowa, ale tylko do Brześci została zbudowana w 1866 r., a Halinów w owym czasie nazywał się Skruda :)

Uwaga uwaga :)

Pan Wyczółkowski podłącza mi prąd od 23.12.2005 r.

Byłem w sobotę na działce, i co??

G**no.

Prądu jak nie było tak nie ma.

Po moim milionowym telefonie do Pana Maksymiliana usłyszałem:

"Panie, niech sobie Pan kogoś innego szuka do roboty jak Panu się moja nie podoba."

Ku**wa!

Jego bezczelność przerosła moje wyobrażenie.

Więc Wyczółkowkiego odradzam "całym sercem". Kolejny fachura, którego słowo jest g**wno warte.

Qdłaty

Qudłaty,

daj sobie spokój z panem W. Jak robi łaskę to niech szuka innego naiwnego. Jeśli jestem zainteresowany to mam namiary na człowieka z Józefowa, który robił przyłacze moim znajomym z Długiej Szlacheckiej. Gościu ma akredytację Zewtu i nie słyszałam, żeby były z nim jakieś problemy.

pozdrawiam Monika

a jakie wy macie numerki domków?? My będziemy mieć stołeczna 50. Na początku w gminei mówili nam o 600 metrach a ile to będzie od nas ??:( na tej mapce na stronie internetowej Halinowa jest słabo to widać :(

Magda sprawdziłam i będzie to od nas około 600 - 650 metrów. Zobacz link http://www.powiatminski.pl/podgik/geosystem/iGeoMap/Data/MinskMaz/Halinow.html (Dla porównania 420 m mamy do torów kolejowych)

To naprawdę blisko biroąc pod uwagę, że trasa ma mieć sześć pasów ruchu, przy wiatrach wiejących dość często z tamtej strony z pewnością będziemy świetnie słyszeć obwodnicę. Miejmy nadzieję, że jednak taka bezczelna prywata się nie uda.

Pzdr

Ewa

Wiem widziałam to :( Normalnie porażka.. Ja mam nadzieje że jednak ta prywata sie nie powiedzie.. Jak bedzie więcej szumu koło tego to moze wreszcie sie ktos tym zainteresuje??

Gryfik myślę ze jesli będziemy odpowiednio protestować i nawet zaśmiecać ich naszymi pismami to juz bedzie jakiś krok (przynajmniej starania sie )

Co do marketów to popieram Ewe (lczar) -nie po to ludzie się wyprowadzają za warszawe zeby mnieć markety obok siebie.... Jak będe chciała to sobie do Warszawy na zakupy pojadę wracając z pracy.

Mnie przeraża ta obwodnica i dosłownie modlę sie o zmianę decyzji. W ciagu miesiąca wszystko sie powinno wyjasnić- tyle ma wojewoda na odpowiedź dotyczącą protestu.