Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do przyciecia drzewa, to spytaj Qdlatego. On tam mial dobrego i szybkiego fachowca. :wink: :wink:

A tak naprawde to nie znam nikogo.

He he he,

to prawda. Jeśli drzewo duże i trzeba ciąć z wysięgnika,

to tylko Kudliński.

Kwestie szybkości oczywiście pominę.

Ale tanio i dobrze,

bo dobrze i tanio ;)

Q.

To poproszę o namiary na tego pana

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ratunku

mam jedno ważne i pilne pytanie

Ile mapek dawaliściie projektantowi przyłączy, nasz zażądał 9 orginałów. Czy do pozwolenia na budowę dołączaliście projekt przyłączy???? Jeśli nie to na czym wam je wrysowano, te przyłącza??? Proszę o odpowiedź w komentarzach sprawa arcy pilna, znowu mnie wstrzymano ze złożeniem pozwoleniem a czas mi ucieka

Czy do pozwolenia na budowę dołączaliście projekt przyłączy????

Do pozwolenia na budowę należy dołączyć:

-warunki techniczne wody, prądu i ewentualnie gazu (ale nie jest wymagane)

-plan zagospodarowania miejscowego (wykonuje architekt)

-wypis z MZP (=Miejscowego Planu Zagospodarowania)

-projekty domu (4 szt.) z naniesionymi zmianami przez projektanta

-melioracja (naniesione urządzenia melioracyjne i sączki na mapę do celów projektowych)

-decyzję ze Starostwa Powiatowego o wyłączenie gruntu z produkcji rolnej (nie zawsze wymagane)

-oświadczenie do władania nieruchomością (druk można wziąć z gminy i jeśli jest współwłasność, to najlepiej jak złoży każdy z małżonków)

-wniosek o pozwolenie na budowę

To chyba komplet...

Z pewnością projektów przyłączy nikt nie wymaga...

Tosiu nie wiem jak jest po zmianach ustawy ale do tej pory to budowa domu była na pozwolenie na budowe a przyłącza jedynie na zgłoszenie. Teraz z tego co wiem budowa też jest na zgłoszenie ale to i tak dwie oddzielne sprawy i dwa oddzielne projekty wiec nie ma znaczenia czy złożysz je w jednym terminie czy nie.

Teraz przyłącza. Jeśli robi wszystkie ten sam projektant to wszystkie przyłącza może zaprojektować na jednej mapie i wtedy potrzebna jest 1 mapa ! (jeden oryginał projektu a reszta to kopie) natomiast jeśli chcesz mieć do każdego przyłącza odzielny projekt wtedy trzeba mieć tyle oryginałów ile projektów przyłączy.

Tosiu nie wiem jak jest po zmianach ustawy ale do tej pory to budowa domu była na pozwolenie na budowe a przyłącza jedynie na zgłoszenie. Teraz z tego co wiem budowa też jest na zgłoszenie ale to i tak dwie oddzielne sprawy i dwa oddzielne projekty wiec nie ma znaczenia czy złożysz je w jednym terminie czy nie.

Teraz przyłącza. Jeśli robi wszystkie ten sam projektant to wszystkie przyłącza może zaprojektować na jednej mapie i wtedy potrzebna jest 1 mapa ! (jeden oryginał projektu a reszta to kopie) natomiast jeśli chcesz mieć do każdego przyłącza odzielny projekt wtedy trzeba mieć tyle oryginałów ile projektów przyłączy.

Dzięki wielkie, mam nadzieję, że twoje zdanie zażegna spór w rodzinie :D :D

A propos ZUD-u. Jak to powiedziała Pani Dyrektor ZUD w Mińsku: wszystko, co Pani zakopie (chodziło o media) czy do granicy działki, czy od granicy do domu musi być uzgodnione na ZUD.

U nas było tak, że elektryk i wod-kan. uzgodnili się i razem na jednej mapie nanieśli swoje projekty, które potem pojechały na ZUD. To trochę przyspiesza i pozwala uniknąć niezgodności pomiędzy projektami dwóch mediów (które czasem jak to mówi nasz elektryk W. występują).

Dowiedziałam się ponadto w PINB-ie, że zawiadomienie o rozpoczęciu robót budowlanych można złożyć w trakcie okresu uprawomocniania pozwolenia na budowę. Ważne, żeby data rozpoczęcia budowy była przynajmniej dzień po uprawomocnieniu (i oczywiście nie wcześniej, niż 7 dni po złożeniu zawiadomienia). I proszę zawsze kilka dni mozna zaoszczędzić na wiosnę...

Pozdrawiam

I jeszcze jedna, ważna rzecz:

WCZORAJ DOSTALIŚMY POZWOLENIE!!!

a na poczatku kwietnia wchodz ekipa i kopiemy, budujemy, nakrywamy, wykańczamy, wprowadzamy się...

Rada dla wszystkich (taka mądra jestem bo juz przez to przeszłam, ale jeszcze nie wiem, że dopiero teraz zaczną się schody...):

Nie myślcie, że bedziecie upierdliwymi klientami dzwoniąc co kilka dni do architekta (w szczególności Pani K. z Halinowa), do elektryka (Pana W.) i do innych. Nikt nie ruszy się w waszej sprawie, dopóki nie zamęczycie go telefonami. Pomimo tego, że naprawdę są niezwykle mili i zawsze mówią, że oczywiście oni wszystko załatwią i oddzwonią jak będzie zrobione. Otóż nie załatwią. A wystarczy trochę się ponaprzykrzać i załatwione, nawet jak miało być, że "się nie da".

A my ruszamy dalej...

@julagov: to widze ze jestesmy na podobnym etapie :) my teoretycznie powinnismy jutro przyslowiowa "pierwsza lopate" wbic a wlasnie wczoraj odezwal sie bank ze nie mozemy wziac dzis drugiej transzy kredytu bo po 3 miesiacach lezakowania u nich naszych papierow dopatrzyli sie jakiejs niezgodnosci... paranoja....

Witam,

Muszę się przyznać, że Wam strasznie zazdroszczę. Bo ja ciągle jestem na etapie szukania działki:(. Już jedną prawie kupiliśmy w Mrowiskach po przystępnej cnie 60zł/m2 mieliśmy w tym tygodniu wpłacić zadatek i jeszcze na początku kwietnia stać się właścicielami działki, a tu wczoraj dzwoni do mnie właściciel, że się rozmyślił. Powiedział, że działkę chce jednak zachować dla córki:(a to pech.

Może ktoś z Was buduje się w miejscowości Chybot? Bo może tam w końcu osiądę, tylko obawiam się trochę tego dojazu.

Pozdrawiam Wszystkich i mam nadzieję że niedługo też gdzieś w tych stronach będę się pudował

Ryszard R.

Ogłaszam wszem i wobec że tydzień temu dnia 13.marca.2007 zostałem podłączony pod prąd.

I trochę mnie popieściło ale to z radości :wink:

Sprostowanie.

Ponieważ uznano że jestem nierzetelny i nie obiektywny w swojej wypowiedzi na temat powieści "wykonanie przyłącza u mnie w domu"

zamieszczam sprostowanie tego co napisałem pare postów wcześniej na temat Elektryka pana. W... i oznajmiam Że nie podważam umiejętności fachu elektryka bo z tego jestem bardzo zadowolony :wink:

1)Dobry kontakt

2)Bardzo szybkie załatwianie kolejnych etapów papierkologi w ZEWT kwestia paru dni

3)dobrze wykonane przyłącze, ładnie obsadzona skrzynka zewnętrzna i tablica wewnątrz

4)Widać że zna się na tym co robi

5)dobry cenowo

Niestety tak jak już pisałem wykonanie przyłącza trwało rok i oto powody tego opóźnienia które nasunęły mi się po głębszej analizie

1)Dobranie fatalnego projektanta przyłącza energetycznego co skutkowało 2 razy zrzutem na zud( projektant nie był w stanie zauważyć

na mapie betonowej zbrojonej parometrowej wylewki mostka i jak za dotknięciem magicznej różdżki mając do dyspozycji już nie przesadzając

40m a 20 metrów linii działki postawił ja właśnie na tej wylewce

przypomnę że projektant wziął za wykonane projektu jedyne 900 zł) niestety nie ja dobierałem sobie takiego projektanta

2)Opóźnienie wykonania podobnież było jeszcze spowodowane leżeniem papierów na zudzie z powodu nachodzenia się linii granicy działki z wodociągami

i tpsa (tu nie ponosi nikt winy zapewne po za jakimś

innym genialnym projektantem który stwierdził puszczajmy media po granicach działek zawsze ludzie będę mieli weselej)

3)mam zarzuty do tego że mówiono mi prze telefon że już za 2 tygodnie prąd będzie a było to tylko odwlekane na dodatek tłumaczenia że woda stoi czy

za zimno hmm[zimy nie było a woda przecież to Halinów i każdy

wie jak tu jest z wodą jak nie zimą to wiosną a jak nie wiosną to latem czy jesienią(geodeta stwierdził że mamy suchą działkę po za tym woda u mnie stoi bardzo krótko) gdybym usłyszał

pierwszego dnia prąd będziesz miał pan za rok to czekał bym rok i prawdopodobnie nie było by żadnej sprawy a już tym bardziej mojej frustracji

4)Ostatni okres oczekiwania był dość dziwny bo okazało się że dziś wykonuje przyłącze a za tydzień zewt odbiera i jest ok do końca nie wiem skąd ta zwłoka

Finalnie jestem zadowolony a wrażenie bądź co bądź w stosunku do samego elektryka czy jego wykonawstwa jest pozytywne

:wink:

Ja beton brałem z Cemtonu Mińsk mazowiecki ul. Królewiecka(wszystko na jak najwyższym poziomie)

Po drodze też gdzieś jes jakiś Paw-Bud czy coć takiego

Stal zbrojeniowa ja brałem w Stojadłach(extra obsługa) coś około 2500 ale czytałem w jakimś temacie przd chwilką ze według gusu stal teraz kosztuje 2100 :o jakoś niewierze ale cóż w okresie jak ja kupowałem dochodziła do ponad 3000

Tak z ciekawości napisano że cegła zdrożała o 40%tylko dziwne że na jesieni kosztowała 0,60 z vat a teraz 1,20z vat->najwyraźniej nie umiem liczyć bo mi się wydaję że to 100% do góry, no cóż.....