Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Sąsiadów .

Widzę że temat reku jest na czasie - ja postanowiłem całość wykonać sam .

Ale tak z czystej ciekawości - ksieciu - jaki rekuperator Wam zaproponowano , no i ile za instalację .

Czy zamierzacie do tego dołożyć jakieś GWC - według mnie warto .

A u nie mury rosną w dość szybkim tempie - możecie mi coś o swoich oknach napisać ? Ile się czeka na wykonanie - może już powinienem zamawiać ?

Witam Sąsiadów .

Widzę że temat reku jest na czasie - ja postanowiłem całość wykonać sam .

Ale tak z czystej ciekawości - ksieciu - jaki rekuperator Wam zaproponowano , no i ile za instalację .

Czy zamierzacie do tego dołożyć jakieś GWC - według mnie warto .

A u nie mury rosną w dość szybkim tempie - możecie mi coś o swoich oknach napisać ? Ile się czeka na wykonanie - może już powinienem zamawiać ?

Zdecydowalismy sie na reku f-my Bartosz o sprawnosci najwiekszej z oferowanych na rynku ok 86-92% bez koniecznosci stosowania grzałki wiec i bez dodatkowych ukrytych kosztow.

Wycene mam na całość z instalacją - 11500 + 7% VAT

Na GWC sie nie zdecydowaliśmy.

Okna - to temat rzeka :roll: miały być w połowie marca, ale producent sie nie wyrobił z produkcja wiec teraz maja czas do 5 kwietnia. Zobaczymy czy sie tym razem wyrobią. Mam dostać dodatkowy rabat 8)

Jeśli chcesz wstawiać okna w ciągu najbliższych 2 m-cy to juz powinieneś się rozglądać i cos zadecydować.

My zdecydowaliśmy się na Oknoplast Kraków dlatego ze kolor rolet maja bez dopłaty i sumarycznie wyszło najtaniej.

Pozdrawiam A.

Tosia,

u Ciebie powinno być szybciej bo masz działkę przy drodze gminnej. Współudział w drodze to straszna papierologia.

Monika

Wszystko zależy od pana Mariusza, i jego szefowej. Jak narazie zarządali:

uzgodnienia zjazdu, dodam, ze kupiłam działkę z uzgodnionym zjazdem

numeru domu, działka takowy posiada

nie zażądała zaświadczenia o wycięciu wyrostka, tego nie mam

Byle jeszcze w kwietniu dostać ten papierek bo wtedy nasza piwnica nie będzie musiała sama się zawalać co by wam dostarczyć materiału na drogę. A już ledwo sie trzyma :lol: :lol:

Naszła mnie myśl o podatku od nieruchomości i na stronie http://www.muratordom.pl/6480_4101.htm znalazłem taką oto informację (pierwszy akapit - Kupiliśmy działkę) Naprawdę coś takiego należy złożyć w gminie?

Pozdrawiam

Cześć,

Dzwoniłem dzisiaj do gminy w tej sprawie i ... rzeczywiście obowiązek jest !!

Uchwała, na którą pani urzędnik się powołała: Nr XXXIV/385/05.

Informacje można znaleźć na http://www.bip.halinow.pl ->menu uchwały -> Podatki i opłaty. Potem jest mniej intuicyjnie, bo trzeba znaleźć "2005 r. - podatki i opłaty" i dopiero tą uchwałę.

Mamy 14 dni na zgłoszenie:

-jeśli jesteśmy współwłaścicielami drogi - to zgłoszenie informacji w sprawie podatku rolnego

-jeśli działka - w sprawie podatku od nieruchomości

Oczywiście współwłaściciele też.

Po tym czasie grozi nam, że urząd wyśle nam pismo nakazujące złożenie takowej informacji.

UWAGA: grzywna może być do 2.500 zł

Plik do pobrania i wypełnienia: http://www.bip.halinow.pl/public/get_file.php?id=91891.

No, ja też nie wiedziałem, że takie coś trzeba złożyć :evil:

Ale pani mnie pocieszyła, że skoro jeszcze mi nie wysłali, to mam jeszcze szanse to złożyć bez konsekwencji...

pozdrawiam

Tylko, że robiąc przez P.Lesińskiego zapłacę 6 tys. a przez mojego hydraulika ok. 1 tys. mniej. Dlatego wolę wiedzieć wszystko teraz, żeby potem nie stanąć z robotą.

Monika

Monika,

Lesiński jest "elastyczny" cenowo.

Może zbijesz cenę na tyle, żeby nie opłacało się samemu latać

Q.

no to prawda :) juz fundamenty zrobione i nawet sciany garażowe sie juz stawiaja choc nie ma jeszcze zasypanego piaskiem i chudziaka ale to sie zrobi na dniach:) piasek jutro a chudziak w poniedziałek:)

niech sie mury pną do góry :)

a tak w ogóle to dzis płacilismy 350 zł za 12 metrów piasku, to dużo?? taki do zasypywania fundamentów... cholera a jeszcze w tamtym roku chyba po 200 było :(

...

a tak w ogóle to dzis płacilismy 350 zł za 12 metrów piasku, to dużo?? taki do zasypywania fundamentów... cholera a jeszcze w tamtym roku chyba po 200 było :(

Piasek to drobiazg - jak przyjdzie do kupowania żwiru to dopiero szok .

Właśnie niedawno kupowałem 15 ton- taka niezbyt duża kupka , z transportem 1350 zł ( 80 zł za tonę - a byli i tacy co chcieli ponad 100 )

Ceny materiałów do budowania oszalały .

...

Piasek to drobiazg - jak przyjdzie do kupowania żwiru to dopiero szok .

Właśnie niedawno kupowałem 15 ton- taka niezbyt duża kupka , z transportem 1350 zł ( 80 zł za tonę - a byli i tacy co chcieli ponad 100 )

Ceny materiałów do budowania oszalały .

hmm zadam glupie pytanie wiec sie nie smiejcie ale do czego będzie żwir potrzebny?? do domu gdzies sie stosuje.. hihih

czy na podwórko po prostu na droge??

A już wyjaśniam - moja ekipa chudziaka robiła sama - z piasku podobno jest kiepski - bo piasku , za darmo , mam na działce w bród .

aaaaa czyli nie taki lany z gruchy tylko w betoniarce robiony :)

nam ostatnio przywieżli beton z gruchy na ławy B20 z Paw-Budu ale był OK- widać było własnie to kruszywo i mocny byl. nie jak woda.

Zobaczymy jaki B15 będzie na tego chudziaka albo B10, mam nadzieje ze też dobry :lol:

a wiecie po ile on jest tak mniej wiecej??musimy sie dopytac bo kurcze zapomnielismy :( chudziaka zalejemy w wielki czwartek przed świetami choć sciany juz ida w góre :D