Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie: może ktoś z Was ma zbędne deski po szalowaniu i chce się ich tanio pozbyć? :)

jeśli tak to proszę o info na priva

pozdrawiam

Za jakis miesiac bede miala duzo desek po szalunkach (musze tylko zrobic fundament pod ogrodzenie) jesli mozesz poczekac to chetnie sie ich pozbędę.

Jeśli pytacie się o tynkarza to podaje namiary:

Tadeusz Olczak, pracuje z synek + pomocnik.

Telefon do syna:

505-233-716

Czy ktoś może z Was budował/buduje swój dom z Porothermu?

Mam w projekcie wpisany Porotherm 30 cm. + wełna i choć wcześniej chciałem budować z Max-a to teraz zastanawiam się nad tym Porothermem.

Słyszałem bowiem, że najlepszy Porotherm jest z pod Częstochowy, natomiast ten z Dobrego i Zielonki jest diabła warty. :wink: Czy możecie potwierdzić te informacje? Czy to prawda, że jak się przerżnie taką cegłę na pół to czasem jest czarny pył zamiast "ceglanej cegły"? No i jak to się przedstawia cenowo z np. 24 cm. gazobetonem w naszej okolicy?

Zapraszam do podzielenia się swoim doświadczeniem i z góóóry dziękuję za info.

Najlepszy jest porotherm który wypal w domowym piekarniku według receptury mojej praraprababci :lol: sorry za złośliwość ale te opowieści o porothermie można schować między bajki.

Są okresy w których porortherm jest lepszy lub gorszy ale to z każdej cegielni\

Mam dom z porothermu

A jaka grubość Twojej ściany? 2W czy 1W? I czy ciepło? :wink:

Dzięki za info o cenie!

Witam,

ja z kolei poszukuje stempli: dł. 2,80-3,00 m

orientujecie się gdzie można takie nabyć i ewentualnie po ile?

dzięki i pozdrawiam

Lolek, nam zostało jeszcze >100stempli, 200 już sprzedaliśmy. Budujemy się w Wielgolesie Brzezińskim - cenę uzgodnimy :wink: jeśli jesteś jeszcze zainteresowany - podaję nr telefonu: 0604 - 799 - 471

Czy ktoś może z Was budował/buduje swój dom z Porothermu?

Mam w projekcie wpisany Porotherm 30 cm. + wełna i choć wcześniej chciałem budować z Max-a to teraz zastanawiam się nad tym Porothermem.

Słyszałem bowiem, że najlepszy Porotherm jest z pod Częstochowy, natomiast ten z Dobrego i Zielonki jest diabła warty. :wink: Czy możecie potwierdzić te informacje? Czy to prawda, że jak się przerżnie taką cegłę na pół to czasem jest czarny pył zamiast "ceglanej cegły"? No i jak to się przedstawia cenowo z np. 24 cm. gazobetonem w naszej okolicy?

Zapraszam do podzielenia się swoim doświadczeniem i z góóóry dziękuję za info.

Jesli chcesz to Ci powiem Tak. Porotherm z Gnaszyna z Częstochowy jest z innej mieszanki jak z Dobrego. I masz rację jest bardzo dobry. Jest mniej kruchy. Ale wytrzymałość na ściskanie ma tą samą i tą samą izolacyjność. Do obróbki dla majstra będzie lepszy z Dobrego. Do powieszenia obrazka ten z Gnaszyna :) Pamiętaj o specjalnych kołkach :) Ja zamówiłem z Dobrego i wybudowałem . Jest super. Pozdrawiam Cię bezpośrednio z fabryki z Dobrego ponieważ jestem dzisiaj w niej na kontroli :) P

Acha i nie wiesz w bzdury które piszą ludzie

Porotherm jest z tego samego materiału co Max. Może różnić się mieszanką bo każda fabryka ma inną. A więc zależy to od fabryki a nie od produktu. Co do czarnego koloru po przekrojeniu jest to nic innego jak wypał z pieca. Ale to nic groźnego i nie często występuje

Porotherm jest z tego samego materiału co Max. Może różnić się mieszanką bo każda fabryka ma inną. A więc zależy to od fabryki a nie od produktu. Co do czarnego koloru po przekrojeniu jest to nic innego jak wypał z pieca. Ale to nic groźnego i nie często występuje

Super. Dzięki za informację z pierwszej ręki. Trochę mnie uspokoiłeś w sprawie tego czarnego pyłu ponieważ przy zakupie nie można tego sprawdzić.

Zakładając, że by mi się to opłacało to czy istnieje możliwość kupna bezpośrednio z fabryki? (ilość - tyle co na dom) Czy trzeba kupować od pośredników?

Aha, no i ostatnie z dociekliwych pytań: czy jak kupuję Porotherm w jakimś składzie to jak mogę sprawdzić z której cegielni on pochodzi? Rozumiem, że sprzedawca mi to powie (albo okłamie), ale czy są jakieś oznaczenia bezpośrednio na cegłach (paczkach)?

Najlepszy jest porotherm który wypal w domowym piekarniku według receptury mojej praraprababci :lol: sorry za złośliwość ale te opowieści o porothermie można schować między bajki.

Są okresy w których porortherm jest lepszy lub gorszy ale to z każdej cegielni\

Mam dom z porothermu

A jaka grubość Twojej ściany? 2W czy 1W? I czy ciepło? :wink:

Dzięki za info o cenie!

3-warstwowa

Wiadomo że glina z każdego źródła troszkę różni się składem. Pomijając fakt że porotherm to nie jest to samo co max.(porotherm ceramika poryzowana czyli dodawanie trocin to gliny które wypala się się podczas pieczenia-tworzą się zamknięte przestrzenie w których jest powietrze dzięki czemu ceramika poryzowana ma lepsze właściwości cieplne)

Wiadomo że glina z każdego źródła troszkę różni się składem. Pomijając fakt że porotherm to nie jest to samo co max.(porotherm ceramika poryzowana czyli dodawanie trocin to gliny które wypala się się podczas pieczenia-tworzą się zamknięte przestrzenie w których jest powietrze dzięki czemu ceramika poryzowana ma lepsze właściwości cieplne)

Tu nie chodzi tylko o skład gliny. Tylko o mieszankę, bo przecież cegła nie jest z samej gliny wypalana. Chodzi o skład mieszanki, który jest inny w każdej fabryce. Mało tego, w tej samej fabryce także jest zmieniany. Widzę że masz wiedzę książkową :) A Porotherm jest dokładnie z tej samej mieszanki co Max. Jest ceramiką poryzowaną i też dodawana jest trocina :) pozdrawiam