Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Acha i nie wiesz w bzdury które piszą ludzie

Porotherm jest z tego samego materiału co Max. Może różnić się mieszanką bo każda fabryka ma inną. A więc zależy to od fabryki a nie od produktu. Co do czarnego koloru po przekrojeniu jest to nic innego jak wypał z pieca. Ale to nic groźnego i nie często występuje

Super. Dzięki za informację z pierwszej ręki. Trochę mnie uspokoiłeś w sprawie tego czarnego pyłu ponieważ przy zakupie nie można tego sprawdzić.

Zakładając, że by mi się to opłacało to czy istnieje możliwość kupna bezpośrednio z fabryki? (ilość - tyle co na dom) Czy trzeba kupować od pośredników?

Aha, no i ostatnie z dociekliwych pytań: czy jak kupuję Porotherm w jakimś składzie to jak mogę sprawdzić z której cegielni on pochodzi? Rozumiem, że sprzedawca mi to powie (albo okłamie), ale czy są jakieś oznaczenia bezpośrednio na cegłach (paczkach)?

Wejdź sobie na stronę Wienerberger i odszukaj firmę Evertrans. Spytaj czy mogą Ci przywieźć cegłę z Gnaszyna-Częstochowy. Jeśli nie to poszukaj jakiegoś pośrednika z tamtego Regionu. Wszystko zależy jaki chcesz format bo np Maxa Gnaszyn nie produkuje.

Podsumowując. Jeśli będziesz kupował Porotherm 30 warto z Gnaszyna. Jeśli Max to i tak będzie on prawdopodobnie z Ceregadu Krakowa bo tam go najwięcej się produkuje :)

Acha na każdej cegle będziesz miał symbol fabryki

pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wejdź sobie na stronę Wienerberger i odszukaj firmę Evertrans. Spytaj czy mogą Ci przywieźć cegłę z Gnaszyna-Częstochowy. Jeśli nie to poszukaj jakiegoś pośrednika z tamtego Regionu. Wszystko zależy jaki chcesz format bo np Maxa Gnaszyn nie produkuje.

Podsumowując. Jeśli będziesz kupował Porotherm 30 warto z Gnaszyna. Jeśli Max to i tak będzie on prawdopodobnie z Ceregadu Krakowa bo tam go najwięcej się produkuje :)

Acha na każdej cegle będziesz miał symbol fabryki

pozdrawiam

Super, bardzo dziękuje za praktyczne rady. Zadzwonię i zobaczę ile mnie ta impreza będzie kosztowała.

3-warstwowa

Również chciałem zrobić taką, ale w projekcie wpisali mi 2W i nie chciałem tego zmieniać bo bym zapłacił u architekta tyle kasy co za fundamenty. Jednak zastanawiam się czy jest możliwość ominięcia przepisów i zrobienia fundamentów zamiast 30 cm. na 50cm. w stronę granicy działki, czyli nie kosztem powierzchni użytkowej domu?

Jak wygląda odbiór wybudowanego domu - oni mierzą usytuowanie domu od granicy działki? Ja i tak mam 5metrów czyli jak będzie 4,80 m. to i tak będzie zgodnie z przepisami, że nie bliżej niż 4 metry. Czy ktoś na tym forum robił taki myk? :wink:

Ja ostrzegam przed braniem do jakichkolwiek, nawet prostych robót, niejakiego Tomasza J. mieszkańca Sulejówka

u mnie miał rozplantowac ziemię - prosta robota

mimo wielkokrotnych próśb o to, żeby uważał na elewację, pobrudził a potem zrobił nawet dziurę w tynku - taczką

kompletnie bezmyślny jełop

niestety jak brać robola, to trzeba nad nim stac z pałą i za przeproszeniem na........ć

Ja ostrzegam przed braniem do jakichkolwiek, nawet prostych robót, niejakiego Tomasza J. mieszkańca Sulejówka

u mnie miał rozplantowac ziemię - prosta robota

mimo wielkokrotnych próśb o to, żeby uważał na elewację, pobrudził a potem zrobił nawet dziurę w tynku - taczką

kompletnie bezmyślny jełop

niestety jak brać robola, to trzeba nad nim stac z pałą i za przeproszeniem na........ć

hehe ciekawe czy nie zabrali mu prawka na prowadzenie taczki :)

Czy możecie polecić jakiegoś dekarza do położenia blachodachówki? Poszukuję na przyszły tydzień. Mój dekarz zamówiony wycofał sie :( Blacha zamówiona, potem okna, ocieplenie i wszystko stanie, bo nie ma pokrycia :( Proszę o pomoc.

Ja miałam chyba niezłego, ale nie masz szans u niego na ten rok. :(

Jak chcesz spróbować wyślę na priva.

Skąd wziąć słupki ogrodzeniowe?

Czy możecie polecić jakiegoś dekarza do położenia blachodachówki? Poszukuję na przyszły tydzień. Mój dekarz zamówiony wycofał sie :( Blacha zamówiona, potem okna, ocieplenie i wszystko stanie, bo nie ma pokrycia :( Proszę o pomoc.

Ja miałam chyba niezłego, ale nie masz szans u niego na ten rok. :(

Jak chcesz spróbować wyślę na priva.

Skąd wziąć słupki ogrodzeniowe?

Ja brałam w Sulejówku przy przejeździe kolejowym

Uuuu,

mnie 4 wyrolowało.

Poproszę nazwisko Twojego mistrza (może być na priw).

Q.