Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO i kominek - kilka "pokojówek"?

Foxal

Recommended Posts

Mam problem podobny do omawianego w wątku Frankei z 2002 roku :"Jak pogodzić kominek co i automatykę"?

Ponieważ nie znalazłem tam odpowiedzi, pozwalam sobie zadać to pytanie.

Mam ogrzewanie gazowe (piec jednofunkcyjny Beretta), kaloryfery, rekuperację (jeszcze bez centrali), kominek z rozprowadzeniem ciepła do większości pomieszczeń.

Zastanawiam się nad rozwiązaniem sterowania piecem.

Ponieważ zależy mi na różnych temperaturach w poszczególnych pomieszczeniach, oczywistym staje się zamocowanie głowic termostatycznych na kaloryferach. Zakładam, że kominek będzie eksploatowany ciągle przez cały sezon grzewczy. Ogrzewałem nim budynek w trakcie budowy. Jego moc wystarczy na ogrzanie pomieszczeń na pietrze, ale na dole zaledwie dogrzewa.

Oczywiście w nocy, gdy zapotrzebowanie na ciepło spada do kominka się już nie dokłada. Nastaw na "pokojówce" wynosi np 18 ale jest to pomiar ze środkowego pomieszczenia, do którego dochodzi jeszcze ciepło kominka. Budynek jest szczelny i dobrze ocieplony (ściany 15 cm styropian, dach 30 cm wełna) utrata ciepła następuje wolno - to sprawdziłem przez kilka zim w trakcie budowy.

Piec więc nie będzie się wówczas załączał.

Wtedy to w pomieszczeniach w których zależy mi na utrzymaniu temperatury minimalnej (przeciwzamrożeniowa) w których zamontowane są jedynie kaloryfery, może dojść do zbyt dużego obniżenia temperatury.

Mam na myśli pomieszczenia, które nie mają tak dobrej izolacji i w których temperatura z założenia ma wynosić (przy zewnętrznej -10) ok 10 st. Są to wiatrołap z malutkim grzejnikiem, piwnica z centralą rekuperacyjną, kotłownia gdzie wisi piec i łącznik z garażem. Sam garaż jest nieogrzewany.

Boje się że może tam dojść przy dużych mrozach do zamarznięcia (?).

Czy możliwe jest zastosowanie w tych skrajnych pomieszczeniach dodatkowych "pokojówek" ale w miarę prostych, które by dawały impuls na piec gdy mierzona przez nie temperatura spadnie poniżej np. 7 st?

Jak to wszystko połączyć? Pytałem kilku hydraulików i robili duże oczy.

Myślałem o zastosowaniu sterowania pogodowego, ale zależy mi na komforcie cieplnym wewnątrz budynku, a w nim jest jak w termosie.

Ma dużą bezwładność cieplną (jeśli czegoś nie pokręciłem).

U znajomego ma z tym problem. Ma sterownik pogodowy i ostatnio dobrze ocieplił budynek. Piec się załącza gdy na zewnątrz panuje chłód, mimo że wewnątrz jast ciepło. To czysta strata.

Czy ktoś z Was rozwiązał podobny problem?