Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków - pozwolenie

mialek

Recommended Posts

Nurtuje mnie pewien problem. W warunkach zagospodarowania terenu przewidzianą mam kanalizację ( która niestety jeszcze nie istnieje). Nie mam tam wpisanego szamba ani przydomowej oczyszczalni ścieków. Gmina nie wyraziła zgody na zmianę PZiZT i wpisanie szamba (nawet tymczasowego). Gdzieś wyczytałem , że na przydomową oczyszczalnię ścieków nie muszę mieć pozwolenia na budowę. Czy mogę wybudować taką oczyszczalnię ( czy musi być ona ujęta w PZiZT ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Rozumiem , że nie potrzebuję pozwolenia na budowę, a jedynie zgłoszenie. Ale czy w PZiZT musi być wpis o oczyszczalni ścieków? W moim planie nie ma takiego wpisu.

Gdy składałem w starostwie papiery na szambo , to mi je odrzucili poniewać w PZiZT nie ma szamba. Czy podobnie może być w przypadku POŚ ?

@lafcadio : Przeszukałem forum. Tej konkretnej informacji nie znalazłem. Nie nabijaj sobie postów pouczeniami o opcji "szukaj". Jeżeli zechcesz mi pomóc , będę Ci wdzięczny. Jeżeli nie, znajdą się napewno inni sympatyczni, chętni do pomocy forumowicze. :wink:

Jezeli w planie zagospodarownia terenu jest napisane ze budynek bedzie przylaczony do zbiorczej kanalizacji to klapa, po prostu beda mowili nie jedyne wyjscie nie robic odbioru i zrobic oczyszczalnie i poczekac az wiecej osob bedzie sie budowalo i wtedy utworzyc komitet ktory bedzie walczyl z urzedem. Chcialem zrobic to samo nie pozwolili ale w muratorze chyba 8 lub 9 tego roku pisali o tym problemie, napisalem pismo do urzedu powolujac sie na ustawy wymienione w muratorze nie wiem czy mi odpowiedza ale bede naciskal.

To tyle rad.

CMyK