dzobi 17.09.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Może ktoś mi powie jaki jest miesięczny koszt ogrzania domku jednorodzinnego o powierzchni 70 m2 gazem.Budnek ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 08.10.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Trudno mi powiedzieć o 70m2, bo to dość mały domek ichyba nie ma takich za dużo, ale mogę podać koszt 100m2 domu ocieplonego 10cm styropianu - ok.450zł./ miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 08.10.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 o Boże, jak drogo!!! też myślę o ogrzewaniu gazem, ale widzę, że muszę rozważyć jakieś alternatywy przed podjęciem decyzji, bo zbankrutuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 08.10.2005 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 o Boże, jak drogo!!! też myślę o ogrzewaniu gazem, ale widzę, że muszę rozważyć jakieś alternatywy przed podjęciem decyzji, bo zbankrutuję Faktycznie koszta Dominik!'a są jakieś wygórowane... ale zerknij może na dane zawarte w poniższym wątku: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22141&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 08.10.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 To faktycznie dużo, ale bez dogrzewania domu kominkiem, łącznie z ciepłą wodą i w domu jest 21-22 stopnie. Jeśli zjedziemy do 19-20 stopni, odliczymy koszt c.w.u. - ok.80zł. to nie wyjdzie tak tragicznie. Poza tym mówię tu o ogrzewaniu mającym już kilka lat termetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 11.10.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 około 90-100 m będzie. zresztą wszystkie wyliczenia są i tak zawsze bardzo względne, bo zależą od wielu czynników, m.in. ocieplenia, zadrzewienia/zacienienia domu, szczelności okien itp, a także od ceny gazu . niestety może iść cały czas w górę... u mnie na pewno będzie gaz, ale postawię też odpowiedni komin, aby w razie czego można było zmajstrować jakiś kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 18.10.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 U mnie jest tak - dom ocieplony styropianem 10ką i jest kominek - płacimy za ogrzewanie (razem-ciepła woda, grzejniki) średnio rocznie 300 zł. Uważam że to bardzo dobry wynik! Nowy kocioł DeDietrich.Acha - dom poniemiecki 120 m.kw. podpiwniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GośkaJ 18.10.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 U mnie jest tak - dom ocieplony styropianem 10ką i jest kominek - płacimy za ogrzewanie (razem-ciepła woda, grzejniki) średnio rocznie 300 zł. Uważam że to bardzo dobry wynik! Nowy kocioł DeDietrich. Acha - dom poniemiecki 120 m.kw. podpiwniczony. Średnio rocznie - czy to znaczy że w miesiącach zimowych miewasz wyższe rachunki od 300 zł? (a w letnich niższe?). Jeśli tak, to ile płacisz wtedy, kiedy jest naprawdę zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 18.10.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 GoskaJ - tak, ja uśredniłam opłatę. Płacimy latem ok. 150 a zimą ok. 450 (okreslenia zma i lato sa umowne oczywiście). A dodam, ze balismy się trochę tych kosztów gazu bo słyszeliśmy niestworzone historie ile to płacą niektórzy! To na pewno kwestia ocieplenia domu i dobrych okien. Przedtem grzalismy węglem (taki był system w domu kiedy go kupilismy) i wychodziło tyle samo w domu już ocieplonym, ale jeszcze ze starymi oknami.No i bez kominka.Pozdrawiam!Acha - nie wiem czy to jest jasne - w tej kwocie też jest cena drewna do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GośkaJ 18.10.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 No to mi ciągle wychodzi, że na razie nie opłaca się docieplać naszego domu (na tym forum nie powinnam się do tego przyznawać ). Nasze rachunki to ok 500 - 550 zimą przy części starych okien i bez kominka, w domu w trakcie remontu ("gołe" ściany i ogólna "kicha" we wnętrzach). Teraz mamy wszystkie okna nowe, "zrobiony" dach, kominek wstawiamy - a nad ociepleniem dalej będziemy sie zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 18.10.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 GoskaJ - no ale pewnie że tak może być! Przecież nie każdy dom wymaga ocieplenia.Nasz wymagał (mało powiedziane) i w ciągu pierwszej naszej w nim zimy, kiedy jeszcze nic nie zdążyliśmy zrobić a juz mieszkaliśmy - horror!Zimno jak nie wiem co a grzanie (węgiel) na maksa + farelka miejscowo na nogi bo nie dało się wysiedzieć dłużej w jednym miejscu.Więc my nie mieliśmy wyjścia. Ale Ty - jesli nie musisz - to po kiego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GośkaJ 18.10.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Bo wszyscy docieplają ! A tak poważnie, to czytałam, tu na forum, że niektórzy płacą za ogrzewanie gazowe po 100 zł - i przy takim porównaniu to te nasze rachunki są kolosalne. Nie wiem, moze w nowych domach jest inaczej? Acha, u nas ciepła woda i kuchenka też są na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 18.10.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Bo wszyscy docieplają ! A tak poważnie, to czytałam, tu na forum, że niektórzy płacą za ogrzewanie gazowe po 100 zł - i przy takim porównaniu to te nasze rachunki są kolosalne. Nie wiem, moze w nowych domach jest inaczej? Acha, u nas ciepła woda i kuchenka też są na gaz. Te 100zł. to zdecydowna przesada! Ja też czytałem takie wypowiedzi, ale niestety można to między bajki włożyć. Za 100zł. to nie ogrzejesz 100m2 domu kominkiem, a co dopiero mowa o gazie! Choć nie miałbym nic przeciwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GośkaJ 18.10.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Choć nie miałbym nic przeciwko Ja też oczywiście ! Ale tak realnie to poniżej tych 300pln chyba ciężko "zejść"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 19.10.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Choć nie miałbym nic przeciwko Ja też oczywiście ! Ale tak realnie to poniżej tych 300pln chyba ciężko "zejść"? Z tego co mi wiadomo z doświadczeń moich i moich znajomych, to kwota 300zł. jest już bardziej realna. Myślę, że przy dobrze ocieplonym domu jest to do osiągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robu 04.11.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Trudno odpowiedzieć Ci jednoznacznie, bo zależy to od zbyt wielu rzeczy. Kilka podano już w innych odpowiedziach. Ja mam np. mieszkanko 64m2w domku jednor., z uwagi na sąsiada jeszcze nie w pełni docieplone. ogrzewam piecem dwufunkcyjnym i dogrzewam kominkiem. Gdyby pozostać tylko na gazie to koszt sięgałby 350 zł. m-cznie i to nie byłoby dużo. Sama ciepła woda pozostałych m-cach roku to 80 zł./m-c. Dużo jednak zależy od własnych potrzeb i konserwacji pieca. Piec mam 7 lat i w tym czasie miał 2 razy solidny przegląd, nie licząc drobniejszych. Wybranie pomieszczenia na termometr załączający też jest b.ważne, bo piec będzie załączać się częściej lub rzadziej. No i oczywiście temperatura. Jeden woli 24 st., a drugiemu wystarczy 20 st.Jakby nie patrzeć nie powino być inaczej niż 300-450 zł./m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts