Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA PÓŁOTWARTA

Gość

Recommended Posts

Witam, przymierzam się właśnie do projektu kuchni.

Kuchnię mam częściowo połączoną z salonem:

http://domnahoryzoncie.pl/3/pliki/rzuty/zoom/rzut_konwalia_1_zoom.jpg

Nie chcę robić typowo otwartej, z drugiej strony aż grzech murować w tym miejscu ściankę...

Czy macie może jakieś zdjęcia aranżacji kuchni połączonej z salonem, ale z jakąś ażurową przegrodą, przesłoną - czymś, co delikatnie oddzieli oba pomieszczenia.

Za wszelkie pomysły i inspiracje bardzo będę wdzięczna :D

Kuchnia ma jakieś 12, salon - ok. 35m

Witam

U mnie sprawa wyglada podobnie. Wymyśliłam sobie cos takiego. Hm... tylko jak to opisać... Spróbuję . Nie ma drzwi tylko 1,5 przerwa w ścianie do samego sufitu. I do tego drzwi suwane chowane za płytą karton gips. Drzwi będą jakieś delikatne (narazie w domu nie mam jeszcze nawet okien) a na ściance z karton gips mozna cos postawić czy nawet powieści coś ozdobnego a drzwi będą niewidoczne. Nie wiem czy o coś takiego Ci chodzieło

Pozdrawiam Agi od Jaro

Witam, przymierzam się właśnie do projektu kuchni.

Kuchnię mam częściowo połączoną z salonem:

http://domnahoryzoncie.pl/3/pliki/rzuty/zoom/rzut_konwalia_1_zoom.jpg

Nie chcę robić typowo otwartej, z drugiej strony aż grzech murować w tym miejscu ściankę...

Czy macie może jakieś zdjęcia aranżacji kuchni połączonej z salonem, ale z jakąś ażurową przegrodą, przesłoną - czymś, co delikatnie oddzieli oba pomieszczenia.

Za wszelkie pomysły i inspiracje bardzo będę wdzięczna :D

Kuchnia ma jakieś 12, salon - ok. 35m

Moze moj pomysl coś Ci podsunie. U nas bedzie sciana wybita pomiedzy salonem a kuchnia na szerokosc 2.60 m i w tej "dziurze" bedzie zrobiony barek, dalej filar do sufitu i potem dalsza czesc dziury jako przejscie. Mysle, ze bedzie to ciekawie wygladalo.

Zrób bar, wyższy od szafek kuchennych. od strony salonu będzie widać tylko niską ściankę. Na nią daj blat z ładnego drewna lub czegoś innego. Moja koleżanka tak ma i wygląda to przepięknie. U mnie jest to tylko króciutka ścianka ale fajnie oddziela kuchnię od salonu.Możesz zobaczyć - w dziale - Projekty. Plejada....

Na razie koncepcja urodziła się taka: przedłużenie ścianki (na rysunku przy wejściu do kuchni) - przy okazji chcemy zrobić narożny kominek (jeśli się uda). Ścianka byłaby z ręcznie formowanej cegły (materiał powtórzony w obudowie kominka). Przy oknie wyższy barek, wejście bardziej na środku. Część "brudno-roboczą" chcemy schować za ścianką-barkiem, tak, aby blatów roboczych nie było widać.

Co o tym myślicie?

Na razie koncepcja urodziła się taka: przedłużenie ścianki (na rysunku przy wejściu do kuchni) - przy okazji chcemy zrobić narożny kominek (jeśli się uda). Ścianka byłaby z ręcznie formowanej cegły (materiał powtórzony w obudowie kominka). Przy oknie wyższy barek, wejście bardziej na środku. Część "brudno-roboczą" chcemy schować za ścianką-barkiem, tak, aby blatów roboczych nie było widać.

Co o tym myślicie?

Pewnie, ja mysle, ze to dobre rozwiazanie.

• 3 weeks później...

Może być ścianka z luksferów, może być ażurowy regał na książki kucharskie, kwiatki i bibeloty, może być skrzynka z pnączami i kratka do tego, może stać parawan, mogą być rozsuwane drzwi, mogą stać dwa wysokie meble plecami do siebie - od strony kuchni na kuchenne utensylia, od strony jadalni/salonu na inne rzeczy, mogą być kwietniki na prętach rozporowych od podłogi do sufitu - jak kwiaty będą obfite, nic nie będzie widać, może być ściana po prostu.....

Albo coś jeszcze zupełnie innego....

Pozdrawiam, akacja

U mnie jest tak. Od strony salonu do kuchni dwa wejścia (bez drzwi) po bokach kuchni - 1 od przedpokoju drugie od strony salonu. Kuchnię mam doświetloną na całej szerokości (okna balkonowe).

Kuchnię oddziela murek 60 cm szeroki a wysoki na 125 pokryty granitem tak jak blaty kuchenne. Za murkiem ścianka do sufitu 60 cm na lodówkę a dalej ścianka b. lekko po skosie na szafę gospodarczą która jest na linii kuchnia przedpokój. Z salonu widać tylko szafki kuchenne wysokie.

Od strony salonu mogę stawiać na blacie wysokie sprzęty - nie widać ich. Kuchnia sprawdza się doskonale. Nic bym nie zmieniła.

Murek nie przeszkadza w podaniu potrawy, nie zasłania gości siedzących przy stole i salonu a zasłania wszystko co trzeba w kuchni. Okap mam szafkowy więc też jest schowany.