Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stary mur z cegły

mtst

Recommended Posts

Poszukuję dobrego sposobu na renowację starego muru z cegły we wnętrzu. Ściana jest obecnie pokryta tynkiem, który mam zamiar zbić. Po oczyszczeniu będę uzupałniać ubytki spoin a nastepnie impregnować mur.

Jakich najlepiej użyć srodków do tych operacji?

Czy mogą mnie spotkac jakieś niespodzianki podczas wykonywania?

Czy mozna to wykonać samemu, czy lepiej zatrudnić ludzi, którzy to już robili?

Dziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam!

:)

Poszukuję dobrego sposobu na renowację starego muru z cegły we wnętrzu. Ściana jest obecnie pokryta tynkiem, który mam zamiar zbić. Po oczyszczeniu będę uzupałniać ubytki spoin a nastepnie impregnować mur.

Jakich najlepiej użyć srodków do tych operacji?

Czy mogą mnie spotkac jakieś niespodzianki podczas wykonywania?

Czy mozna to wykonać samemu, czy lepiej zatrudnić ludzi, którzy to już robili?

:)

Ten temat kilka lat temu byl poruszany na lamach pisma "Murator" /czy jakos tak :lol: /Jesli masz dostep do archiwum to warto zerknac, bo omowione to bylo krok po kroku na zywym przykladzie i zilustrowane zdjeciami.Jest troche pracy ale warto jesli : cegla jest zdrowa, wątek ulozony estetycznie, tynk odejdzie bez specjalnego uszczerbku dla cegly.

Kolejnosc prac w skrocie.

1. skuc tynk

2. druciana szczotka zedrzec resztki zaprawy

3. przeszlifowac szlifierka oscylacyjna lico

4. uzupelnic spoine

5. zaimpregnowac cegle

Materialow do spoinowania jest sporo na rynku Henkel, Mapei, Sopro, Kerakol itd.Podobnie z impregnatami - szukaj oleju do impregnacji cegly /cegly klinkierowej/ew. kazdym czystym olejem syntetycznym

Narodziła mi się jeszcze taka wolna myśl, czy by nie uzupełniać spoiny... Mogłoby to nieźle wyglądać... :)

To zalezy od tego co bedzie po odkryciu cegly, jak ta spoina bedzie wygladac - podejrzewam , ze nie specjalnie.Jesli chcesz uzyskac efekt starej spoiny a bedzie ona uzupelniana , zawsze mozna nowa spoine przepatynowac. Aha! Zapomnialem wczesniej dodac, ze taka sciana przed szlifowaniem i olejowaniem musi byc zagruntowana :lol: :lol: Zreszta artykul jest pod reka :wink: .

pozdrawiam

spoinę polecam Quick - mix - specjalna do klinkieru.

są też kolorowe - brązowe, piaskowe itp.

Środek do zabezpieczenia cegieł też kupisz z tej firmy :D

tak :) ale jakiej TEJ firmy? Szukałam w necie i jest milion quick-mix'ów :)

A co do samego wykonastwa- czy sam radę zrobić to własnoręcznie? Mam mało kasy i duzo czasu... I chęci :)

przedstawiciel z firmy - zadzwoń pod numer dystrubutora regionalnego w Twoim regionie wszystko Ci opowie :D

Mozesz też zadzwonić pod ten numer:

0605 231 561

Pan Tadeusz na klinkierze zęby zjadł :D

Telefon masz od Beaty.

Jak Ci zabraknie cegieł - tam ewentualnie dokupisz, albo najtańsze są w cegielni hoffmanowskiej :D

witaj mtst

to ciekawe , bo z dywagacji niektorych doradcow wynika , ze masz klinkier pod tynkiem. No,no co za spostrzegawczosc , jaka ciekawa budowa i na jajkiej podstawie te informacje? :wink: Przyznaj sie mtst klinkier bedziesz odkopywal spod tynku a nic o tym nie wspominales? Ale preparat FIRMY Quick-mix :lol: mozesz uzywac do zwyklej cegly tez i z tej samej firmy mozesz brac fuge.

pozdrawiam i zycze powodzenia a jakby co to wal do Pana Tadka.

:wink:

Jak Ci zabraknie cegieł - tam ewentualnie dokupisz, albo najtańsze są w cegielni hoffmanowskiej

gdyby isę któraś ubiła Wojtku, to chyba oczywiste.

Twoje złośliwości Cię naprawdę ośmieszają już trochę , wiesz? :-?

http://foto.onet.pl/upload/33/46/_531269_n.jpg

zobacz, ile tu jest wstawianych, bo się wykruszyły.

Zlitj się człeku i bądź dorosłym facetem a nie rozkapryszonym i obrażającym isę chłopczykiem, bo to już przestaje być zabawne :-?

mimi

mimi czytaj ze zrozumieniem

chodzi o

K L I N K I E R - nie zmieniaj tematu. Skad wiedzialas ,ze mtst ma na scianie klinkier ???? Jestem w zdruzgotany, Twoja wiedza jest doskonala na kazdy temat.

pozdrow Pana Tadka, ale...(uwazaj teraz!) tylko tego, ktory zęby stracil od klinkieru.

PS.

mtst uzupelnij te spoiny, prosze Cie. :wink:

Bardzo dziękuję wszystkim za rady :)

Obiecuje uzupełnić spoiny i zastosować quick-mix :)

Nie mam pojęcia co będzie pod tynkiem, jeszcze nie został skuty... Może i klinkier - byłaby to niespodzianka ale wszystko się może zdarzyć... ;)

I trudno mi być dorosłym facetem, o ile to było też do mnie, bo jestem kobietą :)

Pozdrawiam serdecznie!

Tripper, masz piekny obrazek:) Happy Tree Friends to moja ulubiona bajka ;)