Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop z p?yt kana?owych

Recommended Posts

Witam forumowiczów. Jestem na etapie projektowania domu - chcę go wykonać z betonu komórkowego o grubości 24 cm i ocieplenie 12 cm. Strop chcę wykonać z płyt srpopwych kanałowych. I tu mam pewne wątpliwości - czy ściana o tej grubości wystarczy, czy te 12 cm, które zostanie na wieniec to nie za mało. Chciałbym poznać opinie tych, którzy zastosowali taki strop. Z wstępnych kalkulacji wynika, że jest to najtańszy i najszybszy sposób wykonania stropu. Prosze o opinie.

Takie same warunki jak u Ciebie - rozważałem strop z płyt kanałowych.

Kosztowo wychodzi to samo, bądź nawet drożej strop monolityczny wylewany. Masa desek i długi czas deskowania; za to masz monolit, oczywiście chudszy niż płyta / 20 cm / i nigdy nie powstaną rysy jak na złaczach płyt.

Teraz o prefabrykatach :

- grubsze,

- dźwig i wyspecjalizowana ekipa do ułożenia / grubości ściany starczy /

- tak czy owak wylewek nie unikniesz /kominy,schody, miejsca gdzie zabraknie płyty - idealnie nie dobierzesz wymiarami/

- szybka robota, pod warunkiem, że masz idealnie wypoziomowaną poduszkę betonową na ścianie,

- mogą pokazać się rysy w miejscach połaczeń.

To chyba tyle - ja jednak wylałem monolit - miesiąc deskowania / 2 ludzi/ 3 godz zalewania i kupa desek

Dużo ludzi kladzie płyty kanałowe bo szybko ale wcale nie tanio.

Później robią sufity podwieszane aby ukryć tam jakieś instalacje i ewentualne rysy ,które są nieuniknione przy płytach.Jezeli chodzi o strop monolityczny ,to uważamże ma same zalety .

Mianowicie:

-spina cały budynek tj.strop,wieńce,podciągi,nadproża

ewentualne słupy nośne (uwaga aby to było spełnione wszystkie elementy muszą być wylewane jednocześnie betonem z wytwórni).

-grubość stropu od 10-16 cm plus podłoga na piętrze.

-duża akumulacja co jest ważne wtedy gdy ściany nośne są wykonane z materiału o małej akumulacyjności.

-brak uginania się pod dużymi obciążeniami i brak zarysowań jeżeli został wykonany zgodnie z dobrym projektem.

Wszystko to dotyczy się budynku z użytkowym poddaszem ,jeżeli chodzi o parterowy to wystarczy lekka konstrukcja drewniana .

Takie są moje spostrzeżenia ,jeżeli ktoś zna jakieś wady chętnie bym je poznał .

Pozdrawiam!