hermisz 10.12.2002 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Witam forumowiczów. Jestem na etapie projektowania domu - chcę go wykonać z betonu komórkowego o grubości 24 cm i ocieplenie 12 cm. Strop chcę wykonać z płyt srpopwych kanałowych. I tu mam pewne wątpliwości - czy ściana o tej grubości wystarczy, czy te 12 cm, które zostanie na wieniec to nie za mało. Chciałbym poznać opinie tych, którzy zastosowali taki strop. Z wstępnych kalkulacji wynika, że jest to najtańszy i najszybszy sposób wykonania stropu. Prosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 11.12.2002 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Takie same warunki jak u Ciebie - rozważałem strop z płyt kanałowych.Kosztowo wychodzi to samo, bądź nawet drożej strop monolityczny wylewany. Masa desek i długi czas deskowania; za to masz monolit, oczywiście chudszy niż płyta / 20 cm / i nigdy nie powstaną rysy jak na złaczach płyt.Teraz o prefabrykatach :- grubsze,- dźwig i wyspecjalizowana ekipa do ułożenia / grubości ściany starczy /- tak czy owak wylewek nie unikniesz /kominy,schody, miejsca gdzie zabraknie płyty - idealnie nie dobierzesz wymiarami/- szybka robota, pod warunkiem, że masz idealnie wypoziomowaną poduszkę betonową na ścianie,- mogą pokazać się rysy w miejscach połaczeń.To chyba tyle - ja jednak wylałem monolit - miesiąc deskowania / 2 ludzi/ 3 godz zalewania i kupa desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.12.2002 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Dużo ludzi kladzie płyty kanałowe bo szybko ale wcale nie tanio.Później robią sufity podwieszane aby ukryć tam jakieś instalacje i ewentualne rysy ,które są nieuniknione przy płytach.Jezeli chodzi o strop monolityczny ,to uważamże ma same zalety .Mianowicie:-spina cały budynek tj.strop,wieńce,podciągi,nadproża ewentualne słupy nośne (uwaga aby to było spełnione wszystkie elementy muszą być wylewane jednocześnie betonem z wytwórni).-grubość stropu od 10-16 cm plus podłoga na piętrze.-duża akumulacja co jest ważne wtedy gdy ściany nośne są wykonane z materiału o małej akumulacyjności.-brak uginania się pod dużymi obciążeniami i brak zarysowań jeżeli został wykonany zgodnie z dobrym projektem.Wszystko to dotyczy się budynku z użytkowym poddaszem ,jeżeli chodzi o parterowy to wystarczy lekka konstrukcja drewniana .Takie są moje spostrzeżenia ,jeżeli ktoś zna jakieś wady chętnie bym je poznał .Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 11.12.2002 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 No to jesteśmy zgodni, ale cenowo monolit jednak wychodzi drożej - wiekszy nakład robocizny / a ja robiłem sam z ojcem, więc ile przyszło by zapłacić brygadzie / w kalkulacji uwzględniałem wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts