Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Likwidacja rury napowietrzającej (?) kanalizację

skrzyp

Recommended Posts

Ostatnie piętro kamienicy, rura PCV (przedłużenie pionu kanalizacyjnego)

wychodzi przez strop nad mieszkaniem po to, aby na dachu utworzyć coś

w rodzaju kominka z daszkiem.

Obiło mi się o uszy, że taką rurę można zlikwidować, tzn. uciąć ją w

mieszkaniu zaraz nad odpływami i zainstalować jakieś urządzenie

napowietrzające. W każdym razie urządzenie to ma zapewnić dopływ

powietrza do pionu, a wyeliminować wydobywanie się dziwnych zapachów

z rury. Prawda to ? Co to za urządzenie i jak działa ?

Pozdrawiam,

Wojtek

To urządzenie ( za dużo powiedziane ) to jest zamknięcie rury kanalizacyjnej od góry z takim małym zaworkiem działającym na zasadzie podciśnienia - jak gdzies na dole leca ścieki to wytwarza sie podcisnienie i zaworek sie otwiera i do rury jest wciagane powietrze - jak przypadkiem jest nadcisnienie , tzn. ruch smrodku w górę to zaworek się bardziej dociska niz w stanie spoczynku - ot i cała filozofia - kosztuje toto kilka złotych ( chyba w każdym sklepie z hydrauliką ) - nie wiem jak sie to sprawuje w blokach mieszkalnych i wysokich pionach kanalizacyjnych( może nie zdać egzaminu i dodatkowo świstać - w domku jednopietrowym u siebie chciałem nawet to zamontowac ale bez tego nie mam zadnych smrodków i cofania wyziewów -dlatego dałem spokój i nie zamontowałem.