wojcik9 18.09.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Witam w projekcie który, zamierzam kupić jest strop:Strop Akermana 24 cm 153,92 m² I mam więc pytanie do was, ile mniej wiecej kosztuje m2 takiego stropu, i czy jest on waszym zdaniem bardziej kosztowny niż inne np. monolityczne albo strop Teriva Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcik9 19.09.2005 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 19.09.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Ceny z maja 2004 Zadzwoń do firmy NORDCOOP na Hutniczej. Oni byli najtańsi dwa lata temu.Oto moje koszty:6. Strop Filigran/Akermana 6.1 Prefabrykat 5 cm 77,18m2 = 3716,226.2 Siatka zbrojąca 423,00kg = 1721,616.3 Warstwa 13 cm betonu B-20 13,50m3 = 2295,006.4 Transport + dźwig = 850,00 Suma = 8.582,83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 strop Ackermana należy do najtańszych ...pod ackermana wystarczy deskowanie ażurowe zamiast belek - zbrojenie w jednym kierunku warstwa nadbetonu to tylko 3 cm pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.09.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 ja mam taki stropik nawet kiedyś wyliczałem koszty, użyj Szukaj na forum jest sporo o ackermanie, to bardzo dobry strop (zwany królewskim) wychodzi taniej niż teriva i monolit, wady to większa pracochłonność i moim zdaniem grubość, po co 24cm jak można 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.09.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 ja mam taki stropik nawet kiedyś wyliczałem koszty, użyj Szukaj na forum jest sporo o ackermanie, to bardzo dobry strop (zwany królewskim) wychodzi taniej niż teriva i monolit, wady to większa pracochłonność i moim zdaniem grubość, po co 24cm jak można 15cm Czy to czasem nie sjet sprzeczność? Moim zdaniem akerman bedzie droższy od terivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 19.09.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 My w projekcie rówież mamy ten strop i początkowo chcieliśmy zmieniać na monolityczny, ale później (po wielu przeliczeniach i lekturach) stwierdziliśmy, że zostawiamy, bo jest to dobry strop i chyba najtańszy z gęstożebrowych (przynajmniej nam tak wychodzi z obliczeń). Ponadto, jeśli użyjesz pełnego deskowania, bez problemu będziesz mógł schować podciąg. Podobno wykonawcy go odradzają, ale nie dlatego, że jest niedobry, tylko pracochłonny i im się nie chce. Wolą terivę, przy której mają mniej roboty. Ale nie sugeruj się tym, co mówią wykonawcy, poczytaj sobie o nim i zdecyduj sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.09.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 ja mam taki stropik nawet kiedyś wyliczałem koszty, użyj Szukaj na forum jest sporo o ackermanie, to bardzo dobry strop (zwany królewskim) wychodzi taniej niż teriva i monolit, wady to większa pracochłonność i moim zdaniem grubość, po co 24cm jak można 15cm Czy to czasem nie sjet sprzeczność? Moim zdaniem akerman bedzie droższy od terivy. a dlaczego tak uważasz ? ja akurat dokładnie przeliczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 19.09.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 markus_gdynia TWOJE WYLICZENIA DOTYCZĄ ILU M2ja za terivve II 2 lata temu płaciłem 2,5 tys na 30m2 nie liczę betonu i tak mi sie wydawało ze to najktańszy strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.09.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 dla mnie przeliczanie ceny stropu na metr to nie porozumienie totalne, dla mnie strop to cały system, stal, belki , podciągi, żebra rodzielające, kołki, czy wysokość wieńca (zależna od wysokości stropu). Jeden rodzaj stropu wymaga ich więcej, inny mniej i tu jest pies pogrzebany (prawdziwa cena ukryta). Trzeba dokładnie przeliczyć koszty dla całego stropu, a nie za ile metr wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 19.09.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 i w moim pytaniu o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.09.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 dla mnie przeliczanie ceny stropu na metr to nie porozumienie totalne, dla mnie strop to cały system, stal, belki , podciągi, żebra rodzielające, kołki, czy wysokość wieńca (zależna od wysokości stropu). Jeden rodzaj stropu wymaga ich więcej, inny mniej i tu jest pies pogrzebany (prawdziwa cena ukryta). Trzeba dokładnie przeliczyć koszty dla całego stropu, a nie za ile metr wychodzi... Zasadnioczo to wielkich różnic między Akermanem a Terivą nie będzie w kwesti podciągów, wieńców,żeber itp. Spróbujmy na przykładzie powiedzmy stropu do 6 metrów: - wysokość stropu:Akerman 22 cm - Teriva 24 cm - ciężar m2 : -"- 289 kg -"- 268 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 04.10.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 witam wiec jaki strop najtaniej ? Akerman a Teriva czy monolityczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts