Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Akermana

wojcik9

Recommended Posts

Ceny z maja 2004 Zadzwoń do firmy NORDCOOP na Hutniczej. Oni byli najtańsi dwa lata temu.

Oto moje koszty:

6. Strop Filigran/Akermana

6.1 Prefabrykat 5 cm 77,18m2 = 3716,22

6.2 Siatka zbrojąca 423,00kg = 1721,61

6.3 Warstwa 13 cm betonu B-20 13,50m3 = 2295,00

6.4 Transport + dźwig = 850,00

Suma = 8.582,83

ja mam taki stropik nawet kiedyś wyliczałem koszty, użyj Szukaj na forum jest sporo o ackermanie, to bardzo dobry strop (zwany królewskim) wychodzi taniej niż teriva i monolit, wady to większa pracochłonność i moim zdaniem grubość, po co 24cm jak można 15cm

ja mam taki stropik nawet kiedyś wyliczałem koszty, użyj Szukaj na forum jest sporo o ackermanie, to bardzo dobry strop (zwany królewskim) wychodzi taniej niż teriva i monolit, wady to większa pracochłonność i moim zdaniem grubość, po co 24cm jak można 15cm

Czy to czasem nie sjet sprzeczność? Moim zdaniem akerman bedzie droższy od terivy.

My w projekcie rówież mamy ten strop i początkowo chcieliśmy zmieniać na monolityczny, ale później (po wielu przeliczeniach i lekturach) stwierdziliśmy, że zostawiamy, bo jest to dobry strop i chyba najtańszy z gęstożebrowych (przynajmniej nam tak wychodzi z obliczeń). Ponadto, jeśli użyjesz pełnego deskowania, bez problemu będziesz mógł schować podciąg. Podobno wykonawcy go odradzają, ale nie dlatego, że jest niedobry, tylko pracochłonny i im się nie chce. Wolą terivę, przy której mają mniej roboty. Ale nie sugeruj się tym, co mówią wykonawcy, poczytaj sobie o nim i zdecyduj sam.

Czy to czasem nie sjet sprzeczność? Moim zdaniem akerman bedzie droższy od terivy.

a dlaczego tak uważasz ?

ja akurat dokładnie przeliczyłem

dla mnie przeliczanie ceny stropu na metr to nie porozumienie totalne, dla mnie strop to cały system, stal, belki , podciągi, żebra rodzielające, kołki, czy wysokość wieńca (zależna od wysokości stropu). Jeden rodzaj stropu wymaga ich więcej, inny mniej i tu jest pies pogrzebany (prawdziwa cena ukryta). Trzeba dokładnie przeliczyć koszty dla całego stropu, a nie za ile metr wychodzi...

dla mnie przeliczanie ceny stropu na metr to nie porozumienie totalne, dla mnie strop to cały system, stal, belki , podciągi, żebra rodzielające, kołki, czy wysokość wieńca (zależna od wysokości stropu). Jeden rodzaj stropu wymaga ich więcej, inny mniej i tu jest pies pogrzebany (prawdziwa cena ukryta). Trzeba dokładnie przeliczyć koszty dla całego stropu, a nie za ile metr wychodzi...

Zasadnioczo to wielkich różnic między Akermanem a Terivą nie będzie w kwesti podciągów, wieńców,żeber itp.

Spróbujmy na przykładzie powiedzmy stropu do 6 metrów:

- wysokość stropu:Akerman 22 cm - Teriva 24 cm

- ciężar m2 : -"- 289 kg -"- 268 kg

• 2 weeks później...