Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stawianie więźby przy -12st

Gość

Recommended Posts

Hej,

Właśnie stawiam więźbę. Cieśla powiedział mi, że nie powinno być problemu, drewno mam suche. Mówił mi, że stawiał już jeden dach w takich warukach i nie było problemu. Mój znajomy w ubiegłym roku stawiał dach w ujemnych temperaturach. Na wiosnę musiał trochę podokręcać śruby, ale twierdzi, że to tylko dlatego, że drewno było mokre.

Pzdr

Nie ma żadnego problemu. Po prostu po jakimś czasie (jak wyschnie) będzie trzeba sprawdzić czy się śruby nie poluzowały. A domek kolegi stoi i ma bardzo ładny dach. Przeszedł już niejedną wichurę i nic się nie dzieje.

Chodziło mi raczej o to, czy można więźbę stawiać w czasie mrozów. Cieśla mówił, że jak drewno jest wilgotne to na mrozie robi się twarde i trudno je obrabiać. Jest to oczywiście do przeskoczenia i solidna ekipa powinna wykonać porządny dach na mrozie bez problemów tylko zajmie jej to więcej czasu i energii.

Pzdr

ja stawilem wiezbe latem tego roku sadze ze stawianie wiezby w takich warunkach niesie za soba pewne niebezpieczenistwo ... slizko i takie tam a jak by nie patrzec sa to prace na wysokosci ... ale to jest moje zdanie ... poza tym jak postawisz wiezbe to i musisz od razu przykryc ... bo tak nie ma sesu zostawic ...lepiej wcale nie robic i poczekac na wiosne ...

U mnie też właśnie cieśla stawia więźbę. Nie ma problemu, dopóki nie popada śnieg albo deszcz. Mróz nie przeszkadza, raczej to, że dzień jest krótki, i mniej czasu na robotę. Potem rzeczywiście trzeba więźbę przykryc, bo nie można jej tak zostawiać. Czyli deskowanie albo dachówka zaraz po.

Zaraz po więźbie zamierzam położyć dachówkę, nie chciałbym odkładać tego na wiosne bo wtedy ekipy mają inne roboty i wszystko mogłoby przeciągnąć się.Dzieki za rady, podobno padający śnieg nie przeszkadza robieniu więźby co innego deszcz, ale przy -10C ...

pozdrawiam