rafal9 18.09.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Wiem, że poruszam temat wałkowany po tysiąckroć, ale mimo wszystko proszę o wyrozumiałość bo po prostu nie mam czasu aby się przegrzebać przez forum a lada dzień wchodzą elektrycy i hydraulicy.Poza tym na dachu siedzą dekarze, więc tydzień zapowiada się ciekawy. Powiedzcie, o czy pamiętać, jakie są kluczowe zasady, czego nie zapomnieć:- jakie punkty niestandardowe zostawić na zapas (elektryka jak i co i cwu)- ile obwodów, różnicówek, i inne kluczowe zasady- podłogówka - o czym pamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 18.09.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Jakbyś się nie starał i tak o czymś zapomnisz albo nie przewidzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 18.09.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Co do elektryki ja osobiscie zrobilenm tak ***zinstalowalem osobna roznicowke do lazienek wraz z zabezpieczeniem nadpradowym 30mA B16 ***dodatkowao dla sprzetu elektoronicznego( komputery w szczegulnosci, telewizory, alarm, itd ) roznicowke o charakterystyce " kV "Falea badz " G " Moellera i w kardzym pokoju mam gniastko czerwone tak zabezpieczone *** peszel puszczony wokol pokoju na wysokosci 20cm nad podlaoga bo tak beda gnazdka jesli sie cos przestawi wierce otwor i ma juz gnazdko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 19.09.2005 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Rób jak najwięcej zdjęć wszystkich instalacji. Będą pomocne po tynkach i wylewkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 19.09.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Zdjęcia i opisy z ew. wymiarami na ścianach i podłogach gdzie biegną przewody, rurki itp. Unikniesz zniszczenia podczas montażu obrazków, szafek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 20.09.2005 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 o czym jeszcze pamiętać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.09.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Ja właśnie jestem na etapie gdy wychodzi ciągle czego zapomniałem, albo co sobie inaczej wyobrażałem. Jeśli to pomoże oto mała lista. 1. Gniazda w kuchni nad blatami - zrobiłem po jednej puszcze by założyć gniazda podwójne - obecnie zrobiłbym 2x pojedyńcze w gażdym miejscu. 2. Nie wiem czemu w spiżarce mam gniazda bez uziemnienia... W zasadzie miały być pod zamrażarkę więc powinny być z "bolcem:. 3. W kotłowni na etapie instalacji wyszedł mi deficyt gniazdek (warto dobrze przemyśleć wszelakie urządzenia jakie będą koniecznie podłączane. Na szczęscie na etapie hydrauliki zawezwałem elektryka który dostawił mi gniada, ale... hydraulik zmienił koncepcję i częściowo mi je zastawił bojlerem... 4. Dużo gniazdek w garażu - to moiejsce gdzie na pewno się przydadzą. 5. Przemyśleć umiejscowienie gniazdek siłowych. U mnie mam w kuchni (pod płytę elektryczną - mimo, że na razie bedzie gaz, ale na przyszłość jak znalazł), w garażu, w kotłowni (jak bym chciał założyć przepływowy podgrzewacz), jedno na dworze (tak na wszelki wypadek - już się przydało). 6. Dobrze przemyślana instalacja RTV. W zasadzie mogę się podłączać w całym domu w każdym pomieszczeniu. Do tego podobnie rozprowadziłem telefon i komputer. Warto pomyśleć o alarmie, ale tu trzeba być bardziej zaplanowanym. 7. Przy długich ciagach komunikacyjnych warto zapewnić sobie mozliwość zapalania i gaszenia światłą w kilku miejscach. 8. Jeśli masz kilka wejść na taras i planujesz oświetlenie na tarasie zrób wyłącznik przy każdym podejściu - po co tyle biegać w przyszłosci. 9. Wyprowadź w kilku punktach na dworze prąd i wodę. Woda na osobnym obiegu by można było ją na zimę zamknąć i spuścić z rur. 10. W kuchni warto wykonać osobny obwód na kuchenkę, lodówkę, zmywarkę. 11. Można profilaktycznie wykonać osobny obwód na zasilanie hydromasarzu. Nigdy nie wiadomo kiedy nas taki zakup dopadnie. 12. Warto przemyśleć choćby małą podłogówkę w łązience. Miło się wychodzi na ciepłą podłogę prosto z wanny. 13. Wyprowadzić 1-2 punkty do zasilania przyszłego podświetlenia domu na święta. Niby nic, niby raz do roku a o ile łatwiej. 14. Jeśli zastanawiasz się nad bramą otwieraną na puilota pomyśl za wczasu nad przygotowaniem zasialania takiej bramy, możesz też pomysleć nad instalacją domofonową/videodomofonową. 15. Jeśli w przyszłości kusi Cię kominek z płaszczem wodnym przygotuj za wczasu instalację do jego podłączenia. Po wprowadzeniu za kilka lat będzie prościej. W przeciwnym przypadku albo duży remont, albo tylko zwykły wkład. 16. Pomyśl o doprowadzeniu prądu za szafki w kuchni. Łatwo będziesz mógł podłączyć zasilanie oświetlenia montowanego do mebli. Kabel bedzie niewidoczny. I to tyle co mi szybko przyszło do głowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 21.09.2005 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Ja właśnie jestem na etapie gdy wychodzi ciągle czego zapomniałem, albo co sobie inaczej wyobrażałem. Jeśli to pomoże oto mała lista. 1. Gniazda w kuchni nad blatami - zrobiłem po jednej puszcze by założyć gniazda podwójne - obecnie zrobiłbym 2x pojedyńcze w gażdym miejscu. 2. Nie wiem czemu w spiżarce mam gniazda bez uziemnienia... W zasadzie miały być pod zamrażarkę więc powinny być z "bolcem:. 3. W kotłowni na etapie instalacji wyszedł mi deficyt gniazdek (warto dobrze przemyśleć wszelakie urządzenia jakie będą koniecznie podłączane. Na szczęscie na etapie hydrauliki zawezwałem elektryka który dostawił mi gniada, ale... hydraulik zmienił koncepcję i częściowo mi je zastawił bojlerem... 4. Dużo gniazdek w garażu - to moiejsce gdzie na pewno się przydadzą. 5. Przemyśleć umiejscowienie gniazdek siłowych. U mnie mam w kuchni (pod płytę elektryczną - mimo, że na razie bedzie gaz, ale na przyszłość jak znalazł), w garażu, w kotłowni (jak bym chciał założyć przepływowy podgrzewacz), jedno na dworze (tak na wszelki wypadek - już się przydało). 6. Dobrze przemyślana instalacja RTV. W zasadzie mogę się podłączać w całym domu w każdym pomieszczeniu. Do tego podobnie rozprowadziłem telefon i komputer. Warto pomyśleć o alarmie, ale tu trzeba być bardziej zaplanowanym. 7. Przy długich ciagach komunikacyjnych warto zapewnić sobie mozliwość zapalania i gaszenia światłą w kilku miejscach. 8. Jeśli masz kilka wejść na taras i planujesz oświetlenie na tarasie zrób wyłącznik przy każdym podejściu - po co tyle biegać w przyszłosci. 9. Wyprowadź w kilku punktach na dworze prąd i wodę. Woda na osobnym obiegu by można było ją na zimę zamknąć i spuścić z rur. 10. W kuchni warto wykonać osobny obwód na kuchenkę, lodówkę, zmywarkę. 11. Można profilaktycznie wykonać osobny obwód na zasilanie hydromasarzu. Nigdy nie wiadomo kiedy nas taki zakup dopadnie. 12. Warto przemyśleć choćby małą podłogówkę w łązience. Miło się wychodzi na ciepłą podłogę prosto z wanny. 13. Wyprowadzić 1-2 punkty do zasilania przyszłego podświetlenia domu na święta. Niby nic, niby raz do roku a o ile łatwiej. 14. Jeśli zastanawiasz się nad bramą otwieraną na puilota pomyśl za wczasu nad przygotowaniem zasialania takiej bramy, możesz też pomysleć nad instalacją domofonową/videodomofonową. 15. Jeśli w przyszłości kusi Cię kominek z płaszczem wodnym przygotuj za wczasu instalację do jego podłączenia. Po wprowadzeniu za kilka lat będzie prościej. W przeciwnym przypadku albo duży remont, albo tylko zwykły wkład. 16. Pomyśl o doprowadzeniu prądu za szafki w kuchni. Łatwo będziesz mógł podłączyć zasilanie oświetlenia montowanego do mebli. Kabel bedzie niewidoczny. I to tyle co mi szybko przyszło do głowy. Pozdrawiam Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudini 21.09.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Jak nowy domek to zapewne mozna by bylo pomyslec o :- instalacja RTV- system alarmowy- w salonie rozprowadzenie naglosnienia pod kino domowe a nie walajace sie kable po podlodze- rozprowadzenie okablowania pod komputer nigdy nie wiadomo gdzie dzieci beda chcialy korzystac z kompa i neta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 22.09.2005 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Komputerowe i telefoniczne sieci sobie chyba odpuszczę.I tak nie utrafię w odpowiednią lokalizację, a teraz to wszystko się da bezprzewodowo. Kabel RTV trzeba zrobić tylko tu znowu rodzi się problem odpowiedniej lokalizacji gniazdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudini 22.09.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Witam Lokalizacja faktycznie mały problem ale na poczatek zadajmy sobie pytanie gdzie w przyszlosci w domu mozna sie spodziewac usytuowania urzadzen RTV:- salon - zapewne jest juz jakas wizja gdzie ma przewidziane miejsce szafka na sprzet RTV i zapewne w jej okolicy bedzie gnizado zasilajace to taki problemik zamontowac zamiast 2 modułowego gniazda 3 modulowe ktore jest powiekszone wlasnie o RTV- sypialnia - pokoje dzieci- no moze jeszcze kuchniataka sama logike stosuje sie w przypadku pozostalych a jesli bedzie sytuacja ze szafka czy stolik bedzie przesuniety o 1 w lewo albo prawo od planowanej lokalizacji to co za problem wymienic wylacznie kabelek laczacy gniazdo antenowe w TV z gniazdem antenowym w naszym gniazdku na scianie.Podobnie lokalizacje dla gniazd tel i komp wybieramy jak wyzej A co do bezprzewodowego no mozna tylko jeszcze trzeba znac sie na tym aby sasiad wykorzystujacy swoj komputer nie korzystał z naszego punktu dostepowego za zupelne friko a kabelki to kabelki jak dobre odpowiednio dobrane i instalacja zrobiona profesjonalnie to zawsze bedzie to lepsze niz bezprzewodowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 23.09.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Jak będziesz robił zdjęcia instalacji pamiętaj o każdym kablu. W ścianach i na suficie oraz podłodze. W salonie zapomniałem sfotografować jednego kąta i prawo Murphiego zadziałało. Instalator wbił tam kołek w kabel. Poza tym można rozprowadzić kable antenowe z satelity i/lub kablówki. Domofon. Jeśli masz piec z regulatorem pokojowym i pogodówka nie zapomnij puścić kabla do czujek. Ja zapomniałem, ale na szczęście jest też rozwiązanie bezprzewodowe, nawet z większą ilością funkcji więc nie rozpaczam. Centrali alarmu raczej nie dawaj w kotłowni, tam się pyli. Jeśli chcesz mieć studnię puść zasilanie do pompy i jakiś wielożyłowy do sterowania. Przemyśl oświetlenie ogrodu. Doprowadzenie zasilania do punktów świetlnych powinno być na określonej głębokości. Tu możesz póki co wypuścić sobie obwód poza dom, a resztę przed ostatecznym utwardzeniem dróg i ścieżek. W łazience, jeśli myślisz o hydromasażu , łażni parowej lub saunie, musisz przewidzieć odpowiedni obwód. Tzn uprzedź o tym wykonawców. zastanawiam sie czy dobrze zrobiłem robiąc odgromówkę. Pewniej jest, ale jakby tak sprawdzić czy jest potrzebna to byłoby różnie. A ptaki siadają na tym i srają bardziej niż u sąsiada jak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 23.09.2005 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 hmmm, na przemyślenie instalacji elektrycznych, tv, telefonicznych, komputerowych, audio, sterowania różnymi urządzeniami, instalacją alarmową itp. zeszło mi najwiecej czasu. Obecnie nie wszystko nawet jest jeszcze podłączone, ale tak mi się spodobało, że w "starym" domu obecnie przy remoncie przerabiam całą instalację.Niektóre "wynalazki" są naprawdę bardzo wygodne w codziennym użytkowaniu. Może warto jednak usiąść parę godzin i przemyśleć temat a nie oddać go w ręce i wyobraźnię obcych osób ?! P.S.Chociaż paru osobom/instalatorom piszącym tu na forum zaufałbym w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.09.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Przy robieniu zdjęć czy filmy z instalacjami warto ulądać łątę ze skalą (np. kwadratyw różnych kolorach o określonej wielkości np. 5 cm). Ktoś już o tym pisał w innym wątku. Jest to bardzo przydatne. Ja mam film bez takich udogodnień. Przy poszukiwaniu gniazdek po tynkarzach okazał się bardzo pomocny, jednak nie zawsze trafiałem w punkt. Ze skalą było by to jeszcze łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 24.09.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Komputerowe i telefoniczne sieci sobie chyba odpuszczę. I tak nie utrafię w odpowiednią lokalizację, a teraz to wszystko się da bezprzewodowo. Kabel RTV trzeba zrobić tylko tu znowu rodzi się problem odpowiedniej lokalizacji gniazdek. Ja bym nie odpuszczał. Po kablu można puścić sygnał bezproblemowo a z bezprzewodówką bywają problemy. Pomyśl czy nie dać wszystkich jako wiązkę w te same miejsca. Potem będziesz mógł rozbić poszczególne sygnały. Zresztą daj rurki pod wylewkę to zawsze będziesz mógł coś dodatkowo przerzucić. Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.09.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Kablami możesz puścić telefon, albo kamerkę z pokoju dziecka. Kabelek ma większe możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts