Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama tymczasowa...

manykes

Recommended Posts

Witam

Jak zrobić bramę tymczasową,proszę o własne doświadczenia forumowiczów w tej kwestii....

pozdrawiam.. :D

Najprostszae skrzydło bramy _tymczasowej_ to cztery deski zbite w prostokątną ramę, do tego piąta deska po przekątnej (przy zawiasach od dolnego rogu), na to kawałek siatki ogrodzeniowej połapany gwoździami i już :)

J.

dzięki, ale jeszcze jedna niewiadoma;czy ta konstrukcja utrzyma się na drewnianych palach wkopanych w ziemię..?

jasne ze sie utrzyma tylko trzeba wkopac te pale jak najglebiej ja wkopalem na 80 cm i wsypalem troche gruzu a reszte zasypalem ziemia jak narazie jest ok a skrzydla bramy mam na 2,5 metra..pozdrawiam

Wybaczcie że na tym forum ale nie znalazłem żadnego, na którym byłby ten temat poruszany w ostatnim czasie.

Mianowicie w jaki sposób zrobić drzwi tymczasowe?

Zamierzam wstawić okna i bramę do garażu ale drzwi i futryny wstawiać na razie nie chcę bo mi ją robotnicy od wykończeniówki po prostu zniszczą. :-?

Wybaczcie że na tym forum ale nie znalazłem żadnego, na którym byłby ten temat poruszany w ostatnim czasie.

Mianowicie w jaki sposób zrobić drzwi tymczasowe?

Zamierzam wstawić okna i bramę do garażu ale drzwi i futryny wstawiać na razie nie chcę bo mi ją robotnicy od wykończeniówki po prostu zniszczą. :-?

Podobnie jak bramę można zrobić typowe drzwi "od wygódki": parę desek ściśle obok siebie poprzybijanych do dwóch poprzecznych i pomiędzy nimi rozpora po przekątnej (dół przy zawiasach). Jak się chce, można to jeszcze od zewnątrz arkuszem blachy obić.

J.

Ja zrobiłem z płyty OSB. Ponieważ miałem szeroki otwór (150 cm) kupiłem dwa kawałki OSB (przycieli mi na poday wymiar w składzie). Do tego kawałki deski przybite do muru (zamiast ościeżnicy). Oczywiście dochodzą zawiasy, okucia do zamocowania kłódki i chaczyk żeby od środka zamocować na dole jedną połówkę drzwi do progu (takie dodatkowe wzmocnienie).

Prawdę mówiąc nie wiem czemu zrobiłem to tak masywnie (nawet to pomalowałem żeby wyglądało na normalne drzwi) bo dodatkowo miałem 4 duże otwory na drzwi tarasowe na parterze zabezpieczone tylko folią ;-)