Cypek 19.09.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Będę zaczynał w tym tygodniu ogrodzenie frontowe (klinkier i metaloplastyka). I mnie wykonawca zastrzelił pytaniem, gdzie skrzynka od gazu ziemnego ?? Nie mam jeszcze dokumentacji, bo dopiero sie tworzy, zabudować ja teraz czy później wytłuc te pare cegieł i ja obsadzić ? Co radzicie ?? A jak obsadzię, to jak zostawić do niej podejście ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.09.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Skrzynkę obsadza gazownia.I tylko ona.A masz projekt?Tam jest zaznaczone gdzie będzie.I nigdzie indziej.A jeśli nie masz projektu przyłącza,to się pospiesz.Od projektu do skrzynki może to trwać kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 19.09.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Skrzynkę kupuje i osadza inwestor, a przyłącz i montaż reduktora i gazomierza jest po stronie gazowni. Jeśli wiesz w którym miejscu ma być skrzynka to lepiej osadzić ją od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.09.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Widać u nas jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.09.2005 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 No masz, to się zdecydujcie, jedno pisze, że obsadza gazownia, drugie, ze inwestor. Miejsce skrzynki nie trudno przewidzieć, poza tym oni ja umieszczą tam gdzie mi pasuje a nie im, w końcu to ja za to płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.09.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 A czy masz projekt przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.09.2005 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Nie, właśnie się robi, ale musze ruszać z ogrodzeniem, bo mi dobry wykonawca zwieje. A nie mogę zarządać, aby przyłącze było tam gdzie ja skrzynke postawiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 19.09.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 U nas jest tak: do gazowni gdzie określają Ci w warunkach czy skrzynia przy budynku czy w ogrodzeniu .Projektant oddając projekt do UM umieścił domniemaną nitkę gazu na mapce.Potem projektant gazowy posługując się danymi z gazowni i od architekta zaprojektował instalację wewnętrzną gazową - zewnetrzna była po stronie gazowni.Potem musiało toto przejść przez ZUD.Potem się uprawomocnić i jeszcze do UM po osobny dziennik budowy i nowego gazowego kierownika budowy od gazu.A teraz oglądam skrzynki ,wybieram kolor i jednocześnie robię ogrodzenie.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.09.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Nie.Tam ,gdzie jest zaznaczone na projekcie.Ale o tym Ty decydujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 19.09.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Hej. Rozumiem zdenerwowanie Cypka w 100% także postaram się dac mu jak najkonkretniejsze rady: 1. Nie rób na chybcika. Zwieje to zwieje. Jakoś gdy oni przeciągają terminy to my czekamy.Dzień go nie zbawi. 2. Położenie skrzynki ustala się na etapie projektu, jeśli go nie masz to gorzej. Bierz jakiegoś faceta z gazowni/projektanta (firmy instalacjyjne powinny mieć namiar) albo spytaj w gazowni i prywatnie mu zapłać, żeby przyjechał i zobaczył gdzie ta skrzynka może być albo sprawdził "do przodu" w gazowni gdzie ci najprawdopodobnie umieszczą. Jeśli nie będzie wiedział, to niech ci powie gdzie nie może być.Jak mają ludzie w sąsiedztwie? 3. Skrzynkę kupujesz sam i obsadzić sam też możesz.Skrzynka nie musi być wcale wbudowana w ogrodzenie - może uda ci się znaleźć jakieś miejsce, gdzie będzie zasłonięta - wówczas postawisz tam zwykłą skrzynkę stojącą.Skrzynkę można ustawić i obudować później - ja tak mam obudowaną skrzynkę elektryczną. Do istniejącego ogrodzenia z klinkieru dostawiają mi właśnie teraz takie "L" które zasłoni skrzynkę i dodatkowo stworzy przestrzeń na ustawienie pojemnika na śmieci. Dodam do tego furtkę i będzie git.Skrzynka nie musi być żółta, drzwi powinny być perforowane. Skrzynkę metalową możesz pomalować potem jak chcesz. Ja będę miał podtynkową PCV (firma KEN), są też podtynkowe metalowe. 4. Podejście do gazu. Ze skrzynki w dół schodzi specjalna metalowa rura-kolumna, która później pod ziemią łączy się z żółtą PCV-ką gazociągu. Musi byc miejsce, żeby to odkopać na 1m w dół i na szerokość szpadla-dwóch. Ja bym wziął gościa z gazowni, rozejrzał się po okolicy i jeśli wszyscy mają skrzynki w tym samym miejscu to też bym tam zostawił na nią miejsce/zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.09.2005 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Skrzynkę już mam, PCV w kolorze klinkieru ogrodzenia. Po rozmowie z gazownią podeszli do tego luźno i powiedzieli, byle 1 m od wodociągi i kanalizy. Reszta im obojetna. No i teraz już wiem, jak zostawić pod skrzynką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 19.09.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Nie zapomnij również 1m od granicy z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 19.09.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Czy skrzynkę montuje się przed ocieplaniem i tynkowaniem czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 19.09.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Lepiej wystosuj do nich oficjalne pismo.Bo jak przyjdzie do przyłącza to okaże się że nie będą chcieli tego zrobić do twojej skrzynki.Grody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 19.09.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 mackre, jeżeli mówisz o skrzynce podtynkowej z kołnierzem to ja będę montował po. Murarze zostawili mi w ścianie otwór 60x60 i tak samo obrobili go styropianem tynkarze. Mam zamiar poczekać całość wytynkują, pomalują i wtedy (oby) włożę tylko w otwór skrzynkę (ma 60x60, kołnierz zachodzi na tynk kilka cm, więc gdybym musiał trochę podciąć to nie powinno być widać) i od środka przykręce kołkami lub na piankę. Zobacz: http://www.ken-system.pl/produkty.html "->podtynkowe" Skrzynka trzyma się w dużej części na styropianie, więc nie bardzo widzę jak by można ją osadzić przed ocieplaniem. Dodatkowo żoncia chce kolor dobrać "a to widać dopiero jak będzie dom pomalowany", cytuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 19.09.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 19.09.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Podepnę się, mam działkę a przed działką mam prywatną drogę której jestem właścicielem, czy skrzynka gazowa może być postawiona przed ogrodzeniem czy koniecznie musi być w ogrodzeniu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 musi być bezpośredni dostęp z ulicy i musi być na twojej posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 20.09.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mi chodzi, ze po zewnetrznej czesci plotu, takze jak najbardziej dostep z ulicy Skrzynki od pradu tez mam przed bramą, teoretycznie na drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Wiem o co ci chodzi - skrzynka ma stać za płotem i na twojej posesji a odległość od płotu to kwestia obojętna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts