przemch 19.09.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 No i pojawił sie problem, chcemy ogrzewać dom przez turbokominek i z tej decyzji juz chyba nie zrezygnujemy ale pojawia sie jeszcze problem dodatkowego źródła ciepłej wody i c.o. Oczywiście najlepszą wersja była by zakupienie soalarów i pieca jednak kasa ogranicza nasz inwencję twórcza i dlatego stajemy przed dylematem z czego zrezygnować. Może ktoś stawał przed podobnym dylematem i ma jakieś doświadczenie w tej materii, ewentulanie może ktoś się podzieli wrażeniami z posiadania turbokominka - wady , zalety Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.09.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Ja na Twoim miejscu zostawił bym kominek sprzęgnięty z gazówką. Solary są ciągle drogie. Sam o nich myślę, ale to odległy (baaaardzo) zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemch 19.09.2005 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Czy drogie? HMMM - jak sie tak człowiek zastanowi to oczywiście śa troche droższe niz dobry kociał gazowy ale czy az tak duzo? Obaiwam sie bardziej wydajności w okresie zimowym solara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 19.09.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Solary ostatnio potaniały. Np. próżniowe, 30 rurowe (każda rura długości około 2 m) można już dostać za około 2400 PLN + VAT (KL-HP 30): http://www.kardoslabor.hu/ar/arlista.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.09.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Czy drogie? HMMM - jak sie tak człowiek zastanowi to oczywiście śa troche droższe niz dobry kociał gazowy ale czy az tak duzo? Obaiwam sie bardziej wydajności w okresie zimowym solara W ubiegłym roku koszt instalacji solarnej która ma zapewnić CWU (tylko) wynosił około 7-8 tys zł. Jest to cena za zestaw a nie tylko panel. Instalacja taka powinna zapewnić ciepłą wodę w okresie między marcem a końcem września przy założeniu, że będzie odpowiednia pogoda. W pozostałym okresie mało kto zapewni odpowiednią sprawność takiego układu. Trzeba będzie wodę docieplać z innego źródła. Czyli koszt jest i tak stosunkowo wysoki a pozostaje całkiem długi okres przejściowy gdzie będzie problem z ciepłą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 19.09.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Mam kominek z płaszczem i piec co. A do tego wyprowadzoną na poddasze instalację do solarów. Jak kasy przybędzie, a solary potanieją to założę. Sama instalacja dużo nie kosztuje a później nie trzeba rujnować domu. Tak polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 20.09.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Też chcieliśmy solary – ale po dokładnym przestudiowaniu postów na forum (było kiedyś w sondażach), i policzeniu kosztów, wyszło że póki co się nie opłaca. Może za lat kilka, może do tego gminy będą refinansować przedsięwzięcie. Może też to być opłacalne jeśli planujesz basen w ogrodzie, wtedy owszem, jak najbardziej. Ale póki co nie ma to uzasadnienia ekonomicznego. Warto zostawić sobie możliwość instalacji w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 20.09.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Też chcieliśmy solary – ale po dokładnym przestudiowaniu postów na forum (było kiedyś w sondażach), i policzeniu kosztów, wyszło że póki co się nie opłaca. Popieram - z mojego rozeznania wychodzi tak samo. Solary póki co to raczej rozwiązanie dla entuzjastów. Ja na pewno wybrałabym piec c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 20.09.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Mam turbokominek oraz piec gazowy.Myślę że solary zostaw sobie na dogodniejszą chwilę.Turbokominek załatwi Ci CO i CWU. W zimie kiedy zapotrzebowanie na ciepło jest największe solary nie załatwią sprawy.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts