tomek_2 19.09.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 ...jak w temacie - czy powinno zasosowac sie plyte g-k pojed. czy podewojna? Czy wtedy jednakowo zabudowuje sie przod i boki, czy boki plyta pojed. a przod podwojna? Na to oczywiscie klejona bedzie glazura. Czy mozecie cos doradzic i ew. napisac, na co zwrocic uwage przy wykonywaniu tej zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 19.09.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Witam, zabudowałem ostatnio nie geberita are inny stelaż - perline.Wydaje mi się, że jeżeli nie tak samo to może jeszcze lepiej jest w przypadku markowego geberita.U mnie stelaż jest na tyle sztywny, że jedna płyta była wystarczająca. Całość jest bardzo sztywna.Jednak w dużej mierze zależy od od stelaża który jest dookoła geberita. Warto także płytę przykręcić nieco gęściej niż w przypadku ścian czy sufitów z płyt GK.To zapewnia także większą sztywność całej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 19.09.2005 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Aha. Moze jeszcze ktos by sie wypowiedzial na temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 20.09.2005 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 ja dałem cięką OSB (bo miałem pod ręką ) plusy to że jest mocniejsza od gk minusy przy montażu trzeba mieć otwornice i wyżynarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 20.09.2005 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 u mnie dali pojedynczą i na to kafle - nic nie pęka i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 20.09.2005 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 U mnie dali podwójną g-k. Hydraulik tak zadecydował - powiedział, że będzie sztywniej, a kawałek płyty to nie majątek. Z boków już tylko jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 20.09.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Jedna w zupełności wystarcza oczywiście 12,5 mm, ale jak bardzo byś chciał możesz dać dwie choć nie wiem po co. A podczas wykonywania zabudowy na co zwrócić uwagę, no coż na pewno sprawdź szczelność doprowadzenia wody do zaworu w spłuczce bo po zabudowani nie będziesz miał już jak i sprawdź dokładnie ustawienie pionów i poziomu, poza tym należy postępować zgodnie z instrukcją montażu i tyle. W zasadzie montaż stelaża to żadna filozofia i spieprzyć raczej nie ma co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 20.09.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Jedna w zupełności wystarcza oczywiście 12,5 mm, ale jak bardzo byś chciał możesz dać dwie choć nie wiem po co. A podczas wykonywania zabudowy na co zwrócić uwagę, no coż na pewno sprawdź szczelność doprowadzenia wody do zaworu w spłuczce bo po zabudowani nie będziesz miał już jak i sprawdź dokładnie ustawienie pionów i poziomu, poza tym należy postępować zgodnie z instrukcją montażu i tyle. W zasadzie montaż stelaża to żadna filozofia i spieprzyć raczej nie ma co. jedna niestety nie wystarczy standart w chwil obecnej to 2x12mm lub plyta o gr. 22 mm ale nie wiem czy jest ona dostepna w polsce. jeszcze 5-6 lat temu stosowalo sie jedna plyte. ale kazdy robi tak jak chce ja nigdy bym nie dal pod geberit jednej plyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasio 20.09.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Jedna wystarczy, przecież stelaż mocowany jest do cześci konstrukcyjnej (ściana strop) budynku, płyta spełnia rolę osłonową i jest nośnikiem dla ceramiki (ewentualnie). Chyba, że byłby to budynek uzyteczności publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 21.09.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Jedna w zupełności wystarcza oczywiście 12,5 mm, ale jak bardzo byś chciał możesz dać dwie choć nie wiem po co. A podczas wykonywania zabudowy na co zwrócić uwagę, no coż na pewno sprawdź szczelność doprowadzenia wody do zaworu w spłuczce bo po zabudowani nie będziesz miał już jak i sprawdź dokładnie ustawienie pionów i poziomu, poza tym należy postępować zgodnie z instrukcją montażu i tyle. W zasadzie montaż stelaża to żadna filozofia i spieprzyć raczej nie ma co. jedna niestety nie wystarczy standart w chwil obecnej to 2x12mm lub plyta o gr. 22 mm ale nie wiem czy jest ona dostepna w polsce. jeszcze 5-6 lat temu stosowalo sie jedna plyte. ale kazdy robi tak jak chce ja nigdy bym nie dal pod geberit jednej plyty. Ja właśnie pierwszy geberit zamontowałem 5 lat temu na jednej płycie i do tej pory nic nie pęka i jest ok. Więc nie wiem czemu akurat po tym czasie miało by się to zmienić aby standartowo dawać dwie płyty. Ale jak wiadomo gdzie dwóch fachowców tam trzy teorie. Tak na marginesie populacja w Polsce raczej nie tyje na tyle aby swoimi tyłkami powodować aż takie obciążenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 21.09.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Ja zastosowałem w tym miejscu pojedyńczą płytę gipsowo-włóknową firmy Farmacell. Jest dużo mocniejsza od zwykłej g-k, a można ją kupić w mniejszych kawałkach co prawie wystarcza na obudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 21.09.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Jedna wystarczy, przecież stelaż mocowany jest do cześci konstrukcyjnej (ściana strop) budynku, płyta spełnia rolę osłonową i jest nośnikiem dla ceramiki (ewentualnie). Chyba, że byłby to budynek uzyteczności publicznej. A jaką różnicę w przypadku zabudowy stelaża według Ciebie stanowi budynek użyteczności publicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasio 21.09.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 W budynku użyteczności publicznej powinno sie dać dwie ze względu na ewentualne "próby" przebicia . Jedna płyta nawet z ceramiką w ekstremalnych przypadkach jak ktoś się przewróci lub zacznie niszczyć się nadda, podwójna to już chyba łom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 22.09.2005 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 A co myślicie o zabudowie z BK?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 22.09.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 A co myślicie o zabudowie z BK?? Jak najbardziej się taką stosuje, ale to jest uzależnione jaki masz stelaż bo jeśli do zabudowy lekkiej płytami GK to nie możesz go zabudować BK. Do zabudowy BK nadają się zestawy do tzw zabudowy ciężkiej bo to już nawet nie są nawet typowe stelaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 22.09.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 W budynku użyteczności publicznej powinno sie dać dwie ze względu na ewentualne "próby" przebicia . Jedna płyta nawet z ceramiką w ekstremalnych przypadkach jak ktoś się przewróci lub zacznie niszczyć się nadda, podwójna to już chyba łom. A czy to,że powinno się dawać dwie to jest określone jakimiś przepisami czy warunkami technicznymi wykonania, czy tak na oko powinno się dać dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.09.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 stelaże Gebrita Duofix i Unifix itd można zabydować bet komórkowym np grubości 6 cm ( wazne aby okładzina przylegała idealnie do ramy stelaża) - dodatkowo należy zastosowac przedłużki popychacza -koszt ok 30 zł Zalecane jest aby opłytowanie było podwójne - bez względu na rodzaj uzytkowania pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 22.09.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 ...płyta spełnia rolę osłonową i jest nośnikiem dla ceramiki (ewentualnie)... ...no i opiera się o nią deskę sedesową. Kto ma ciężką deskę, niech zastosuje 2 płyty- tak dla pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasio 22.09.2005 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Czy jest jakaś norma, tego nie wiem, może jest...ale wątpię, jest norma co do scian ogólnie chodzi o wytrzymałość muru na ściskanie itd....ale tu nie o to chodzi.Sam mam rozwiązanie z jedną płytą, siadaja osoby po 130kg i jest ok.Rozkład ciężaru jest na tak dużej powierzchni, że nie ma się co martwić, że muszla przebije płytę jak ktoś usiądzie. Nie ma takiej możliwości, trzeba tylko nie za mocno przykręcić, żeby muszla nie pękła...co się czasem zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 podwojna i wełna do okoła na stelaz zeby wygłuszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts