Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa Geberitu - pojedyncza czy podwojna g-k?

tomek_2

Recommended Posts

Witam,

zabudowałem ostatnio nie geberita are inny stelaż - perline.

Wydaje mi się, że jeżeli nie tak samo to może jeszcze lepiej jest w przypadku markowego geberita.

U mnie stelaż jest na tyle sztywny, że jedna płyta była wystarczająca. Całość jest bardzo sztywna.

Jednak w dużej mierze zależy od od stelaża który jest dookoła geberita.

Warto także płytę przykręcić nieco gęściej niż w przypadku ścian czy sufitów z płyt GK.

To zapewnia także większą sztywność całej konstrukcji.

Jedna w zupełności wystarcza oczywiście 12,5 mm, ale jak bardzo byś chciał możesz dać dwie choć nie wiem po co. A podczas wykonywania zabudowy na co zwrócić uwagę, no coż na pewno sprawdź szczelność doprowadzenia wody do zaworu w spłuczce bo po zabudowani nie będziesz miał już jak i sprawdź dokładnie ustawienie pionów i poziomu, poza tym należy postępować zgodnie z instrukcją montażu i tyle. W zasadzie montaż stelaża to żadna filozofia i spieprzyć raczej nie ma co.

Jedna w zupełności wystarcza oczywiście 12,5 mm, ale jak bardzo byś chciał możesz dać dwie choć nie wiem po co. A podczas wykonywania zabudowy na co zwrócić uwagę, no coż na pewno sprawdź szczelność doprowadzenia wody do zaworu w spłuczce bo po zabudowani nie będziesz miał już jak i sprawdź dokładnie ustawienie pionów i poziomu, poza tym należy postępować zgodnie z instrukcją montażu i tyle. W zasadzie montaż stelaża to żadna filozofia i spieprzyć raczej nie ma co.

jedna niestety nie wystarczy standart w chwil obecnej to 2x12mm lub plyta o gr. 22 mm ale nie wiem czy jest ona dostepna w polsce. jeszcze 5-6 lat temu stosowalo sie jedna plyte. ale kazdy robi tak jak chce ja nigdy bym nie dal pod geberit jednej plyty.

jedna niestety nie wystarczy standart w chwil obecnej to 2x12mm lub plyta o gr. 22 mm ale nie wiem czy jest ona dostepna w polsce. jeszcze 5-6 lat temu stosowalo sie jedna plyte. ale kazdy robi tak jak chce ja nigdy bym nie dal pod geberit jednej plyty.

Ja właśnie pierwszy geberit zamontowałem 5 lat temu na jednej płycie i do tej pory nic nie pęka i jest ok. Więc nie wiem czemu akurat po tym czasie miało by się to zmienić aby standartowo dawać dwie płyty. Ale jak wiadomo gdzie dwóch fachowców tam trzy teorie. Tak na marginesie populacja w Polsce raczej nie tyje na tyle aby swoimi tyłkami powodować aż takie obciążenie :wink: .

Jedna wystarczy, przecież stelaż mocowany jest do cześci konstrukcyjnej (ściana strop) budynku, płyta spełnia rolę osłonową i jest nośnikiem dla ceramiki (ewentualnie). Chyba, że byłby to budynek uzyteczności publicznej.

A jaką różnicę w przypadku zabudowy stelaża według Ciebie stanowi budynek użyteczności publicznej?

W budynku użyteczności publicznej powinno sie dać dwie ze względu na ewentualne "próby" przebicia :). Jedna płyta nawet z ceramiką w ekstremalnych przypadkach jak ktoś się przewróci lub zacznie niszczyć się nadda, podwójna to już chyba łom.

A czy to,że powinno się dawać dwie to jest określone jakimiś przepisami czy warunkami technicznymi wykonania, czy tak na oko powinno się dać dwie.

stelaże Gebrita Duofix i Unifix itd można zabydować bet komórkowym np grubości 6 cm ( wazne aby okładzina przylegała idealnie do ramy stelaża) - dodatkowo należy zastosowac przedłużki popychacza -koszt ok 30 zł

Zalecane jest aby opłytowanie było podwójne - bez względu na rodzaj uzytkowania pomieszczenia

Czy jest jakaś norma, tego nie wiem, może jest...ale wątpię, jest norma co do scian ogólnie chodzi o wytrzymałość muru na ściskanie itd....ale tu nie o to chodzi.

Sam mam rozwiązanie z jedną płytą, siadaja osoby po 130kg i jest ok.

Rozkład ciężaru jest na tak dużej powierzchni, że nie ma się co martwić, że muszla przebije płytę jak ktoś usiądzie. Nie ma takiej możliwości, trzeba tylko nie za mocno przykręcić, żeby muszla nie pękła...co się czasem zdarza.