Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mokre drewno na więźbe

Gość gregmena

Recommended Posts

Majgeniusz ...chłopie daj se siana....jek będziesz ciął piłą spalinową to jeszcze sobie co utniesz ......nie lepiej znaleźć jakiegoś solidnego leśniczego i kupić od niego drewno , a podejrzewam że on będzie znał namiary na jakiegoś fachowca który zrobi resztę . Ja znalazłem leśniczego który na dodatek prowadzi zakład stolarski...600 zł za metr sześcienny wydane w listopadzie i drewno na więźbę suszy się w sztaplach u niego w zakładzie ..do tego impregnacja +70 zł za metr...i po kłopocie......

Pozdro....

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zadzwoń lub napisz tu:

http://www.woodmizer-europe.com/

podadzą najbliższych dla Ciebie posiadaczy traków przewoźnych, z którymi możesz ustalić termin przetarcia.

Ja tak zrobiłem i w kilka godzin przetarli mi tak jak chciałem kilka kubików modrzewia po 60 PLN za kubik (prąd mój, ładowanie na traka i jego obsługa ich). Mniej odpadów, swoboda cięcia i na Twoich oczach - ja byłem zadowolony i powtórzę akcję latem.

Pozdr, Filo.

Drewno z tertaku to drewno powietrzno suche i takie doskonale nadaje się na dach. Sprawy z dachem należy pozostawić cieślom i dekarzom, a samemu to można wykonać prace wykończeniowe. Życzę wszystkim dużo zdrowego rozsądku. Pozdrawiam.

Witam :D

Czytając te słowa

Drewno z tertaku to drewno powietrzno suche i takie doskonale nadaje się na dach. Sprawy z dachem należy pozostawić cieślom i dekarzom, a samemu to można wykonać prace wykończeniowe. Życzę wszystkim dużo zdrowego rozsądku. Pozdrawiam.

Całkowicie się zgadzam z Andrzejem ......sami to możemy robić wykończeniówkę .. :wink: .a nie przecierać drewno na więźbę ...

:wink: Tylko zdrowy rozsądek może nas uratować..

Paka :D :D :D

• 5 months później...
My właśnie pare dni temu kupiliśmy drzewo z lasu (a z tego co wyczytałam lepiej jest kupić zimą :( ) Leży sobie u nas na budowie i prosze was doradźcie co robić. Dach będzie robiony we wrześniu. Pociąć drzewo teraz i ułożyć takie pocięte niech schnie czy lepiej jak bedzie tak lezało do września, potem się je potnie i od razy ułoży na dachu?!

Witam ja miałem drzewo mokre ale odrazu z tartaku szło na dach, przez dwa tycgodnie było bezpokrycia i nic wielkiego sie nie działo minimalne zwichrowania teraz jest juz blachodachówka i tez nic sie nie dzieje drzewo samo sie dopasowywuje jesli jest dobrze poskrecane najlepiej na sruby.

Witam

Przejechaliśmy przez kilka tartaków, jak zobaczyliśmy z jakiego drewna robi się więźbę to postanowiliśmy sami kupić materiał.

Kupilismy piekny modrzew (cena była śmiesznie mała jak za takie drzewo) :D

Drzewo ścięte zimą (wtedy ma najmniej soków).

Narazie sobie leży, w pniach, w całości - max 14m długie.

Dach będzie robiony latem przyszłego roku, i teraz zastanawiamy się czy je pociać, poprzekladac i niech schnie na przewiewie (tak tradycyjnie się robiło), czy zostawić, tylko okorować by robaczek się nie zadomowił i pociąć tuż przed robieniem dachu?

Mówią że drzewo przecięte przez rdzeń się nie skręca, więc może to jest sposób na proste belki?

Pozdrawiam.

Jola

Witam

Ja też kupiłem drzewo w okolicach marca i po miesiącu leżenia w lesie, doradzono mi żeby je pociąć na krokwie z dwóch powodów, pierwsze to właśnie możliwość robaczków a drugie to "zaparzenia" (drzewo robi się takie sine) więc je pociąłem i złożyłem w taki stosik równo ułożony i pozbijany. Czy się pokręci? Nie wiem, mam nadzieje, że nie. Zdecydowałem się na suszenie drewna mimo że brat (sam zajmuje się wykonywaniem więźb) twierdzi że lepiej z mokrego :lol: