kodaka 19.09.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Chyba za mało miałem w życiu zmartwień i dlatego zacząłem się budować...... I teraz mam ich pod dostatkiem......, a niektórymi postaram się podzielić. W związku z tym , że mam zamiar posiadać studnię poprosiłem moich „fachowców” o przygotowanie ewentualnego podłączenia wody ze studni do kotłowni. Fachowcy przekopali się pod fundamentem. Następnie przyszedł czas na doprowadzenie wody z wodociągów. Problem w tym, że biegnie ona z drugiej strony domu. W związku z czym postanowili oni zamiast ciągnąć ją przez garaż do kotłowni ( drugi przekop pod fundamentem) ciągnąć ją wokół domu aż do połączenia z wyjściem na studnię. Dlaczego tak mimo ,że dalej??? Otóż tydzień temu wokół domu był kopany drenaż i fachowcy sobie wymyślili, że łatwiej jest kopać w piasku wokół domu , niż w glinie przez garaż ( i przebijać się ponownie pod fundamentem).Czy można w ten sposób ciągnąć wodę ? i czy bliskość rury drenacyjnej nie będzie miała jakiego wpływu??? kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 20.09.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Na jakiej głębokości jest ten drenaż? Jeśli dobrze pamiętam, to rurę z wodą układa się 1.5 m pod powierzchnią.Z tego, co piszesz, to dom stoi na glinie, więc jeżeli drenaż jest np. na głębokości 80 cm, to i tak czeka ich kopanie w glinie. Przy okazji, jeśli wykop będzie za blisko drenażu, to istnieje ryzyko jego uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 20.09.2005 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Hmmmm... w sumie masz rację. Dzięki Bogu z odsieczą przyszedł również kierownik, który stwierdził, że nie może być tak, aby rura zasilająca miała załamania – po prostu wod – kan tego nie odbiorą. Ma być prosto i już ! Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts