Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy rynny plastikowe "Plastmo" są coś warte ???

Darek Rz

Recommended Posts

Witam !!!!

Mój "dachowiec" powiedział że są to rynny warte swojej niskiej ceny i są niezłej jakości . Montuje je od momentu pojawienia się na rynku i nigdy nie miał z nimi problemów -czy to prawda .Dodał również że każda rynna będzie długo służyła jeśli będzie prawidłowo zamontowana - proszę o poradę .

pozdro D.RZ

Plastmo nie są takie złe, zwłaszcza biorąc poprawkę na ich niską cenę. Chyba wszyscy producenci rynien PCV potwierdzają, że najlepsze pcvki ma Braas, ale ile on kosztuje...

Twój spec ma dużo racji - mozna miec najlepesze rynny, ale źle zamontowane - beda do niczego. Na Opolu w tym roku wysypalo sie np dużo reklamacji na rynny Marleya , montowane 4lata temu. I Marley uznaje reklamacje. Czyli - tak całiiem bezpodstawne one nie są. Nie pisze tego by zdyskredytować MArleya - pisze by uśiwadomić, że nawet mercedesy sie psują, więc jak Plastmo nawali po jakimś czasie - nie róbmy tragedi i nie skazujmy ich od razu na potępienie. Uważam ze s to dobre rynny, a biorąc pod uwage ich niską cene - polecam każdemu.

Mam takie rynny.

Niestety pękły mi dwa razy narożniki zewn.

Powód - instalator nie zastosował kompensacji.

Takiej złączki uszczelkowej, która kompensuje wydłużenia.

Ale jest to raczej przyczyna złej instalacji.

Po zamontowaniu jest O.K.

D.

Należy powiedzieć to wyraźnie - nie zastosowanie złącza dylatacyjnego, niechybnie skończy sie jak u Ciebie - wyrwaniem narożników. Nalezy wykonawcy zwrócić na to uwage, bo duża część fachowcó nie wie co to jest i nie zakłada. ...a potem Ty masz kłopoty:(