Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile "urwe" złotówek, robiac dom parterowy bez podd

Danielek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W stanie surowym oszczędności to tylko budowa i wylewanie schodów.

Przemyśl sprawę bo nie warto odcinać na wstępie możliwości budowy poddasza. Co ci szkodzi wybudować dom z poddaszem i go nie wykończyć. Zawsze masz alternatywę, że można tam będzie to zagospodarować. Ja nie rezygnowałbym z takiej możliwości.

Popieram. Poddasze można na początku zamknąć, a zagospodarować je np. za 5 lat. Jeżeli nie zrobisz poddasza - nie masz na to szans. Na stanie surowym praktycznie nie zaoszczędzisz nic (kilkadziesiąt pustaków na ściankę kolankową i dodatkowo może z 500 zł. za ich wymurowanie, chociaż i to stoi pod znakiem zapytania).

Oszczednosci moga pojawic sie na etapie

- stropu. Nie wiem jaki masz w projekcie ale jezeli to np monolit to moze oszcezdzisz jakies 10.000. bo w zamian jego mozesz zastosowac inne rozwiazanie i zrobic sufit podwieszany+ oczywiscie zaoszczedzisz jeszcze na zcasie bo nie bedziesz musial czekac ok 3-4 tygodni na zwiazanie stropu.

- zaoszczedzisz jeszcze na jakis oknach polaciowych ktore na pewno masz w dachu w obecnym projekcie a to sa oszczednosci rzedu 1000 zł*x okien

- rowniez mniej welny do ocieplenia ci wyjdzie po kladziesz tylko na powierzchni stropu a nie po skosach.

brak koniecznosci zabudowy skosow (plyty GK lub Boazeria itp)

- odpadaja podlogi to tez spory koszt srednio liczac ok 100 zł/m2

wiec nazbiera sie tego troche i w sumie moze byc nawet wiecej niz te 20.000 pln

Ale mimo wszystko uwazam ze bledem jest rezygnowanie z poddasza uzytkowego skoro jest juz w projekcie. dodatkowa powierzchnia zwssze sie przyda. Nawet jak nie planujesz tam mieszkac to ja bym proponowal zrobic strop tak jak w projekcie. nie wylewac schodow bo one bede zajmowaly troche powierzchni na dole. Nastepnie polozyc welne np 15 na calym stropie od gory jako ocieplenie ktore bedziesz mogl wykorzystac w przyszlosci do polozenia pomiedzy krokwie. nastepnie dziure gdzie mialy byc schody zabudowac plyta GK lub ewentualnie wstawic sobie schody sposzczane z sufitu (takie wlasnie na strych) zeby miec tam dojscie.

A w przsyszlosci zawsze bedziesz mogl ta powierzchnie wykorzystac.

wiec na poczatek stan surowy napewno zaoszczedze na stropie, ktory bedzie kosztowal ok 10.000 zl ? reszte moge wykonczyc nawet za 10 lat wiec moze jeszcze przemysle, ale to wlasnie tak jest ;)

Planuje dwojke dzieci w przyszlosci ;) wiec 2 pokoje + sypialnia rodzicow + salon i to mi wystarczy.

Czyli jesli na dcole bede mial to wszystko + lasienka kuchnia to po co mi gora ? a to jednak dodatkowe pieniadze juz na samymn poczatku 10.000

do tego mozna tak samo myslec z pokryciem dachowym po co blacha jak dachowka jest ladniejsza i lepsza. Okna plastikowe moga byc ale ladniewygladaja brazowe, itd itp itd i wtedy koszt budowy zamiast przykaldowo 200.000 zl wychodzi 300.000 zl i ludzie przestaja myslec o budowie ;)

Jesli tylko bedziem nie stac na ten strop to moze igo wyleje ale to jeszcze musze zobaczy o ile podrozy to koszt calego domu.

Gdzieś na stronie głównej muratora był taki artykuł :

" i nie wódź mnie na pod /dasz/kuszenie.."

Tam opisane było jakie są koszty wykonania takiego poddasza uzytkowego w domu ,który był zaprojektowany jako dom bez użytkowego poddasza.

Zupełnie inaczej ma się sprawa w projektach ,w których od początku przewidziane było poddasze użytkowe.

Planuje dwojke dzieci w przyszlosci ;) wiec 2 pokoje + sypialnia rodzicow + salon i to mi wystarczy.

Co do planów rodziny, to jest tak różnie. Ja planowałem tak: 2 dzieci=2 pokoje + sypialnia małżeńska + salon + pokój gościnny/awaryjny/gabinet - takie pomieszczenie zawsze się przydaje. A więc dla dobrego standardu dobrze mieć 4 pokoje + salon (dla 4-osobowej rodziny). Ale to oczywiście osobista opinia. Taki dodatkowy pokój bardzo się przydaje. Różnie to bywa w życiu. Ja zaplanowałem tak, bo może się okazać, że będzie trójka a nie dwójka dzieci, albo wpadnie jakiś gość z daleka, albo będzie trzeba zapewnić opiekę któremuś z rodziców na starość (według mnie dom "spokojnej starości" absolutnie odpada). Więc może jednak warto mieć w zanadrzu ten 1 pokój.

Rezygnacja ze stropu, to żadna oszczędność. Koszt stropu to około 50zł/m2. Nie wiem czy uda Ci się zrobić w tej cenie sufit podwieszany. Może trzeba jednak zmienić projekt.

Strop 50zł m2? Dobra cena

Strop- a na nim posadzki,ocieplenie ,pod stropem tynk na suficie...troszkę kosztów jest.

Sufit podwieszany montowany "krzyżowo" na gotowo 80zł m2 z warstwą 20cm wełny mineralnej.

Rezygnacja ze stropu, to żadna oszczędność. Koszt stropu to około 50zł/m2. Nie wiem czy uda Ci się zrobić w tej cenie sufit podwieszany. Może trzeba jednak zmienić projekt.

Strop 50zł m2? Dobra cena

Strop- a na nim posadzki,ocieplenie ,pod stropem tynk na suficie...troszkę kosztów jest.

Sufit podwieszany montowany "krzyżowo" na gotowo 80zł m2 z warstwą 20cm wełny mineralnej.

Sorry pomyliłem się w swoich obliczeniach, za sam materiał na 50m2 zapłaciłem 3600zł + robocizna + tynk + wylewka + ocieplenie. Czyli wyjdzie ponad 100zł/m2.

Pytanie jest bardzo trudne i nikt ci nie powie że wybudujesz taniej czy drożej. Ja mam parterówkę i jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim - nie mam skosów, nie mam dyskomfortu związanego z temperaturą na poddaszu - gorąco w lecie, zimno w zimie, nie muszę kupować schodów, mam pokaźny stryszek na graty, na którym będę mogła trzymać wino i kompoty :) w zimie

Pułapki przy parterówce - jesli musisz robić drenaż czy podsypywać działkę to wyjdzie dużo piachu czy materiału do drenażu.

Pułapką jest robienie poddasza na przyszłość - nie daj sie na to namówic, albo budujesz dom duży albo mały.

Druga rzecz - zupełnie inne jest wrażenie przestronności domu - taki sam metraż przy "poddaszowcu" będzie sprawiać wrażenie domu małego, a te 120 m na parterze dadzą wrażenie że dom jest przestronny

Do tego wygoda. Buduj taki który ci się podoba a nie taki co do któego wyliczysz że hipotetycznie zaoszczędzisz 2 tysiące zł.

Druga rzecz - zupełnie inne jest wrażenie przestronności domu - taki sam metraż przy "poddaszowcu" będzie sprawiać wrażenie domu małego, a te 120 m na parterze dadzą wrażenie że dom jest przestronny

.

Dokładnie!Wyobraź sobie dwa mieszkanka po 60m2 parter+poddasze...jak w bloku.Zawsze będe twierdził,że dom z poddaszem uzytkowym musi mieć te 150m2 użytkowej...

Naoglądałem się takich klitek i dlatego wybrałem parterowy- a przy powierzchni parteru 132m2 ,gdybym jeszcze adaptował poddasze to 300tk by mi nie starczyło,a tak dom bez luksusów za 200tk wybuduje.

Powiem tak - dla moich potrzeb /rodzina 2+2/ w zupełności to wystarczy,4 pokoje ,olbrzymi salon z jadalnia połączoną z kuchnią co mi wiecej trzeba..:):):)

... mam pokaźny stryszek na graty, na którym będę mogła trzymać wino i kompoty :) w zimie

Wina to ja bym na stryszku nie trzymał :lol: :p

Co do przestronności wnętrz, to być może masz rację, chociaż spotykałem wiele projektów "parterówek" w których był po prostu labirynt korytarzy i drzwi. Ja z kolei mam poddasze użytkowe, a na dole przestrzeń maksymalnie otwartą, wejście z wiatrołapu prosto na salon i okno tarasowe - dzięki czemu w domu będzie wrażenie przestrzeni pomimo małej powierzchni. Wszystko zależy od zagospodarowania wnętrza. Ale nie ma sensu dyskutować na temat wyższości parterówki czy domu z poddaszem, każdy wybiera tak, jak mu wygodnie, i co uważa za lepsze rozwiązanie.

:pasco akurat Twój w Daliach 2 ma duży salon z kuchnią obok a schody w narożniku ,które nie zajmują tyle miejsca...Już pisałem kiedyś,że ten dom jest bardzo funkcjonalny i ma super rozmieszczenie pomieszczeń.

A propo parterówek- kumpel buduje w Borówcu parter ,ale pomieszczeń jest jak "nas..robione" korytarzyki, łączniki do garażu,dziwnie rozmieszczone ściany działowe... moim zdaniem bezsensownie ale o gustach nie będe z Nim dyskutował.

Moim zdaniem podobał Mu się wyglad z zewnątrz -dom marzenie -dach "połamany" we wszystkie możliwe strony,wymyślny kształt..no ładnie i cacy że tak powiem...

Niestety wiem, że ma też swoje wady. Największa, to małe łazienki. Częściowo udało mi się je usunąć - na górze przerobiłem jeden pokój na łazienkę. Ale na dole na prawdę jest mało miejsca.

Danielek Twój projekt to chyba Beta2 z MTM-Styl? Jeżeli tak - projekt całkiem ładny, a na Twoim miejscu poszedłbym jednak w stronę poddasza, bo na dole nie będzie za dużo miejsca. Koszt dodatkowy to jedynie strop - bo cała reszta, razem ze schodami może być zrobiona później. Wydaje mi się, że ten dom jest projektowany na 2-etapowe wykończenie.

jesli mial bym pieniazki na budowe domu z poddaszem to bym to zrobil bo napewno te dodatkowe pomieszczenia sie pwykorzysta.

Mialem kupic mieszkanie 62m, pozniej zdecydowalem sie na maly dom, a za chwile wyjdzie ze buduje dom 150 metrow :o a na to mnie napewno nie stac i nie ma mowy na dzien dzisiejszy o pozniejszym wykonczeniu poddasza, zrobieniu schodow itd, bo ta budowa i tak bedzie finansowana czesciowo z kredytu ktory bedzie trzeba splacic.

Moze ktos zna jakis projekt taniego domu 3 sypialnie + salon + kuchnia + lazienka ? + kotlownia :D