Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Humus...

Recommended Posts

Wyjaśniam;

pisząc humus miałem na myśli wierzchnią część gleby ok.40cm na mojej działce.....

aż tylu dzdzownic chyba nie mam na działce... :evil:

A może napiszesz coś więcej o Twojej ziemi. Tj. jak zachowuje ta ziemia gdy weżmiesz w garść ściśniesz i otworzysz dłoń. Oczywiście gleba powinna być wilgotna (tj z wartstwy ok 5 cm w głąb). To jest najprostsze tzw organoleptyczne (nie zjadaj :wink: ) badanie gleby. Jeśli próbka się rozpadnie lub łatwo się rozpoda to gleba piaszczysta -lekka, jeśli jednak masz twardą grudę to ziemia gliniasta -ciężka.

Gdy to ustalimy możemy dalej mówić o sposobie jej uprawy aby trawa była gęsta jak gaj.

gaj to na niej porasta tylko że jest to taka kępiasta trawa plus inne ziele którego chcę się pozbyć

co do gkeby to jest raczej miękka i sypka

jak się dowiedziałem od właściela działki tereny te były zalewane przez narew ,było to oczywiście kilkadziesiąt lat temu

pozoim wód gruntowych jest wysoki 1m , w trakcie ostatniej suszy...?

Tj. gleba rzeczywiście lekka. Rozumiem, że piach. Jeśli tak to można trochę popracować nad nią. Po pierwsze obornik nawet z dużą ilością słomy. Wprowadzamy azot i związki węgla tj. więcej właśnie humusu. To jesienią. Zakopać głęboka na 2 łopaty. Potem wiosną możesz już siać trawę. Możesz jeszcze z tym poczekać i dać jakiś nawóz zielony - gorczycę, facelię, łubiun a nawet zasiać zboże i to wszystko jeszcze raz zaorać. Trochę przewracania ziemi ale efekt na wiele lat i ograniczenie nawożenia mineralnego dodatkowo odchwaszczenie gleby.

Możesz też iśc na łatwiznę i kupić czarnoziem i na tym siać trawe. Ale ja tego nie polecam bo to czasami jest złudne uproszczenie.