manykes 20.09.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 WitamMam pytanko , czy wspomniany humus jest dobrą glebą pod trawnik?Słyszałem opinie że jest to za lekka gleba i trawa może się nie trzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.09.2005 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Przecież humus to właściwa warstwa uprawna, tu znajduje się najwięcej składników pokarmowych. Można ją wzbogacić np. torfem, ale to najlepsza gleba pod trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 21.09.2005 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 witam też tak uważam, ale słyszałem opinie że jest to za lekka gleba...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figaro1 21.09.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 A może chodziło o nawóz produkowany przez dżdżownice - on też nazywa się humus i rzeczywiście wygląda jak taka lekka, gruzełkowata czarna ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 21.09.2005 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Wyjaśniam; pisząc humus miałem na myśli wierzchnią część gleby ok.40cm na mojej działce..... aż tylu dzdzownic chyba nie mam na działce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.09.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Wyjaśniam; pisząc humus miałem na myśli wierzchnią część gleby ok.40cm na mojej działce..... aż tylu dzdzownic chyba nie mam na działce... A może napiszesz coś więcej o Twojej ziemi. Tj. jak zachowuje ta ziemia gdy weżmiesz w garść ściśniesz i otworzysz dłoń. Oczywiście gleba powinna być wilgotna (tj z wartstwy ok 5 cm w głąb). To jest najprostsze tzw organoleptyczne (nie zjadaj ) badanie gleby. Jeśli próbka się rozpadnie lub łatwo się rozpoda to gleba piaszczysta -lekka, jeśli jednak masz twardą grudę to ziemia gliniasta -ciężka. Gdy to ustalimy możemy dalej mówić o sposobie jej uprawy aby trawa była gęsta jak gaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 21.09.2005 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 gaj to na niej porasta tylko że jest to taka kępiasta trawa plus inne ziele którego chcę się pozbyćco do gkeby to jest raczej miękka i sypkajak się dowiedziałem od właściela działki tereny te były zalewane przez narew ,było to oczywiście kilkadziesiąt lat temupozoim wód gruntowych jest wysoki 1m , w trakcie ostatniej suszy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.09.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Tj. gleba rzeczywiście lekka. Rozumiem, że piach. Jeśli tak to można trochę popracować nad nią. Po pierwsze obornik nawet z dużą ilością słomy. Wprowadzamy azot i związki węgla tj. więcej właśnie humusu. To jesienią. Zakopać głęboka na 2 łopaty. Potem wiosną możesz już siać trawę. Możesz jeszcze z tym poczekać i dać jakiś nawóz zielony - gorczycę, facelię, łubiun a nawet zasiać zboże i to wszystko jeszcze raz zaorać. Trochę przewracania ziemi ale efekt na wiele lat i ograniczenie nawożenia mineralnego dodatkowo odchwaszczenie gleby.Możesz też iśc na łatwiznę i kupić czarnoziem i na tym siać trawe. Ale ja tego nie polecam bo to czasami jest złudne uproszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 22.09.2005 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 dzięki za opinie i pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts