Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

polecam wylewkarzy (mixokret) okol W-wy

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Ja również polecam tą ekipę. Mają ekspresowe tempo - trzeba się wcześniej zastanowić jak mają wyglądać detale wykończenia - gdzie parkiet a gdzie płytki, po jakiej linii ma być podział, jak maja być zakończone wylewki przy schodach i przy przepustach przez strop itp, bo w trakcie ich pracy już nie ma czasu na myślenie :)

• 9 months później...
Ja również polecam tą ekipę. Mają ekspresowe tempo - trzeba się wcześniej zastanowić jak mają wyglądać detale wykończenia - gdzie parkiet a gdzie płytki, po jakiej linii ma być podział, jak maja być zakończone wylewki przy schodach i przy przepustach przez strop itp, bo w trakcie ich pracy już nie ma czasu na myślenie :)

slaw, o co chodzi z tymi liniami podziału (podziału czego?), nie bardzo rozumiem tez 'jak maja być zakończone wylewki przy schodach i przy przepustach przez strop' - tzn że moga być wykończne na różne sposoby?

A najbardziej tajemnicze jest to itp. co jeszcze jest do przemyślenia? :-?

• 1 month później...

No dobra - w skrócie:

"linie podziału 1" - wylewka pod parkiet powinna być ok. 15mm niżej niż pod płytki, robi się więc uskok, warto zaplanować gdzie dokładnie ma być ten uskok, żeby później nie kuć.

"linie podziału 2" - na styku pomieszczeń robi się linie dylatacyjne, zwykle tak, by wypadały pod zamkniętymi drzwiami. Trzeba się więc zdecydować na jakiej linii będą wypadać skrzydła drzwi. W przypadku grubej ściany sprawa nie jest oczywista - mogą być wyrówane do jednej lub drugiej strony ściany albo być po środku grubości ściany.

"wykończenie przy schodach" - otóż schody się zaczynają np. wtedy, kiedy okładzina stopni ma być innej grubości niż posadzka na górze. Np. chcesz dać grube deski na schodach i terakotę na podłodze na górze. Lepiej będzie wyglądać, jeśli pierwsza deska na górze będzie zamontowana już na poziomie posadzki a nie dopiero o schodek niżej. Być może warto wtedy zostawić miejsce na tą deskę - robiąc prostokątne obniżenie wylewki o 15mm na powierzchni podłogi zbliżonej do wielkości stopnia schodów. Tu wszystko oczywiście zależy od inwencji - można ten problem rozwiązać i na inne sposoby.

"przepusty przez strop" - ja np. wrzuciłem peszla między pomieszczeniami na dole i na górze. Dzięki temu, że zrobiłem to przed wylewką mogłem odbić kilkadziesiąt centymetrów w bok i dziura peszla wypadła w planowanej szafie a nie na środku podłogi. Niby drobiazg, ale gdyby mi kiedyś przyszła ochota puszczenia tam kabla a nie byłoby peszla to musiałbym wiercić pionowo i kombinować którędy puścić kable poziomo - po podłodze na górze czy pod sufitem na dole.

"co jeszcze jest do przemyślenia" - ułańska fantazja projektantów i inwestorów nie zna granic, czyli wszystko inne co w moim domu nie wystąpiło i nie przyszło by mi nawet do głowy :)