Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece DEFRO. Piec na ekogroszek. Jaki wybrać kocioł. Jaki piec wybrać

radek26

Recommended Posts

Yyy... no właśnie. Ja prosiłem o opinię na temat kotłów DEFRO!!! A nie jakiejś tam firmy jak mój poprzednik słusznie napisał,wątpliwego pochodzenia...

No nic jak już mówiłem,proszę o opinię na temat kotłów DEFRO,w szczególności DEFRO DUO Pellet, a nie jakieś reklamy nie wiadomo czego... pozdr

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Defro AKM LUX zamontowany u znajomych tylko chwilowo - wrócił do producenta.

Piec , który potrafił zjeść wszystko ale w ilościach przekraczających zdrowy rozsadek.

Prawdopodobnie piec jeszcze słabo dopracowany.

Oby tak nie było z DEFRO DUO.

Podejrzewam, że to nie piec słabo dopracowany tylko źle ustawiony. Posiadam kocioł prawie identyczny jak Defro AKM Lux z podajnikiem tłokowym i w chwili obecnej pracując non stop, 24 godz/dobę, grzeje c.w.u i zużywa około 2,5 kg groszku na dobę. W chwili obecnej nie ma złych kotłów na paliwo stałe, tylko w każdym trzeba umieć palić.

• 3 weeks później...

ojoj chyba nie doczekałem się odpowiedzi... w związku z tym ponawiam prośbę/pytanie czy ktoś ma kociołek Defro z palnikiem peletowym? I pytanie do tych co maja kotły na groszek - czy nie ma z nimi problemów,czy paliwo się nie wiesza,nie spieka etc. Jak jest z czyszczeniem kociołków?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi...

Witam

Widzę że Defro Duo Plus to zupełna nowość, chyba nawet dla producenta ponieważ w tabelce z danymi technicznymi nie podaje żadnych danych oprocz temp. wody oraz zasilania 230V...

Z tego co widzę kocioł ma palnik wrzutkowy. Podobny palnik ma Heiztechnik tyle że z tego co widzę ich kocioł jest bardziej dopracowany i zajmuje mniej miejsca.

Widziałem ten kocioł u producenta i naprawdę robi dobre wrażenie

http://heiztechnik.pl/qpelletduo.html

Dziękuję za informację choć trochę reklamą zapachniało... Jeżeli pracuje pan w branży to może poproszę więcej informacji na temat tego kotła Heiz-a. W sklepie w którym oglądałem Defro też mi polecali Heiz-a. Za Derfo póki co przemawia niższa cena i podobno solidny serwis...

• 2 months później...

Na mnie właśnie czeka w garażu u hydraulika nowy piec Defro AKM z podajnikiem tłokowym na miał i groszek. Nie mam jeszcze grzejników więc go nie montuję na razie (kwestia miesiąca może trochę więcej).

Polecił mi go mój hydraulik gdy go przekonywałem, że nie chcę żadnego pieca na ekogroszek tylko na drzewo lub węgiel bo sam ekogroszek zabije mnie finansowo. Przekonał mnie więc do miału, którego podobno nie trzeba codziennie dorzucać lub (jeśli będę miał kasę) to będę nim palił ekogroszkiem. Piec ten ma również dużo miejsca na palenie paliwem stałym tj. węglem lub drzewem z budowy. (oj, dużo tego)

Dowiedziałem się ostatnio, że paląc miałem jest mnóstwo popiołu (trzeba mieć gdzie go wyrzucać) więc chyba na razie będę palił groszkiem + drewnem pobudowlanym.

Trochę zmartwiły mnie opinie, że ten piec spala ogromne ilości groszku i miału. Mam nadzieję, że się nie sprawdzą w rzeczywistości. Zresztą mój hydraulik już zamontował kilka takich pieców i ich użytkownicy narzekają tylko na ogromne ilości popiołu po miale. Domy w okolicach 130 m^2 użytkowej podobno ogrzali przez sezon mniej niż 4 tonami groszku. Zobaczymy jak u mnie będzie. W każdym bądź razie postaram się na bieżąco być uczestnikiem dyskusji w tym temacie. :wink:

witam

od października tamtego roku mam zamontowany piec Defro 20kW. Piec rozpoczął działalność w momencie kiedy na poddaszu nie było jeszcze sufitów, a w domu niedawno zakończono tynki wewnętrzne. Od października do grudnia spalił 2 tony eko-groszku, mam jednak świadomość, że wszystko szło w kalenice i ogrzewało dachówkę. Od momentu założenia sufitów czyli od grudnia do maja spalił 2 tony . Do ogrzania jest 160m2. Z pieca jestem bardzo zadowolona, sprawuje się b. dobrze, fakt pierwsze ustawienie trochę trwało zanim się zgraliśmy ale teraz jest ok. Jak najbardziej polecam..

Czy ktoś już ma piec Defro duo 25. Oglądałem go i jest bliźniaczo podabny do Linga duo. ponoć ma lepszy Sterownik (PID). Wygląda dość solidnie, cena ta sama. I mam dylemat który wybrać. Chciałbym też spróbować palić owsem bo tani jak barszcz. W lingu jakoś ponoć to idzie, w Defro powiedzieli mi że pół na pół z eko-groszkiem i coś trzeba dokupić (jakiś element). A jak się wogle zapatrujecie na zakup zwykłej retorty, nie obrotowej ani tej nowej żeliwnej. Czekam na jakieś informacje od użytkowników. Pozdrawiam

czy ktoś może się już pochwalić piecem defro duo? Jaki tam jest sterownik bo już nie jestem pewny (jakie ma funkcje). W opisie pieca piszą "Zamiennie możliwa jest współpraca z innowacyjnym palnikiem pozwalającym na spalanie szerokiej gamy biomasy" czyli co zmieniamy palnik i sypiemy pellets?

Jak ktoś ma już jakieś doświadczenie to proszę o info bo nie wiem czy brać Linga czy Defro

siema ja zgłębiłem bardziej kocioł Defro Duo Pellet i od groszkowego różni się palnikiem i podajnikiem. Ten do peletu i biomasy jest dość zaawansowany i wydajny,myślę że o niebo lepszy niż w Lingu. Jedyny problem jest taki,że nie widziałem go w akcji.. i.. Apeluję do użytkowników aby pochwalili się jeżeli mają takowy... Pozdrawiam

ja byłem u samego producenta kotłów defro i pytałem o palenie owsem w derfo duo pellet. Niestety nikt nie potrafil zagwarantować, że bedzie się samym owsem paliło. Także nie dajcie się zwieść w sklepach, jeśli będą gwarantować. Owszem pellet tak,ale z owsem nie robili żadnych prób.

Ogólnie kotły są bardzo solidne. ja właśnie zakupiłem defro duo z palnikiem retortowym! Wyprobuje palenie tym nieszczęsnym owsem ( zjeździłem pół polski i żaden producent nie był w stanie mi zagwarantować, że sam owies sie bedzie palił) poza SaSem, który jest dostosowany tylko i wyłącznie do biomasy!A mnie chodziło o coś dwufunkcyjnego.