EDI007 22.09.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 A zapomniałem dodać, że jak go podłączę i wyprobuję to dam znać jak funkcjonuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 22.09.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 To chyba nie byleś w Polsce północnej bo producent Granpala Ci zagwarantuje spalanie owsa, peletu, ekogroszku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIRAS41 22.09.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Umarliśta czy nikt już nie kupuje Defro??? Tak naprawdę to zanim ludzie dokonają zakupu zastanawiają się czy eko groszek jest dobrym rozwiązaniem. Jestem ciekawy ile kosztuje ogrzewanie groszkiem. To co obiło mi się o uszy to podobno groszek zdrożał o ponad 300 zł w porównaniu do zeszłego roku. A to dużo. Ciekawy jestem również czy takim piecem jesteś w stanie ogrzać mieszkanie tak jak piecem węglowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDI007 23.09.2009 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 No faktycznie, na północy nie byłem! Ale chyba dlatego, że cena pieca Granpala mnie troche przeraziła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 23.09.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 (...) Ciekawy jestem również czy takim piecem jesteś w stanie ogrzać mieszkanie tak jak piecem węglowym? Dlaczego ma się nie dać ogrzać? Da się, tylko musisz dobrać piec dostosowany do [wielkości, izolacyjności] Twojego domu. Pytałem właśnie i eko-groszek kosztuje w okolicach Mińska Maz. (niedaleko W-wy) 740 zł./tonę. W tamtym roku był chyba po 650 zł. więc podrożał 90 zł. a nie 300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hector 25.09.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 mam defro eko 19 kw, pale mixem : ekogroszek, owies, pelety, wegla okolo 10-15 procent, reszta po polowie, i jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grego_h 25.09.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Ja jak dzwoniłem do Defro w sprawie palenia owsem to też mi powiedzieli aby mieszać z ekogroszkiem. A tak z ciekawości czy u was też trzeba czekać po kilka tygodni na piec. Ja jeszcze nie zamawiałem ale trochę to jest dla mnie dziwne. Sprzedawca mi mówił, że ponoć nie wyrabiają z produkcją, a co ciekawe to użytkowników jakoś specjalnie nie widać (DEFRO DUO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 28.09.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Ja jak dzwoniłem do Defro w sprawie palenia owsem to też mi powiedzieli aby mieszać z ekogroszkiem. A tak z ciekawości czy u was też trzeba czekać po kilka tygodni na piec. Ja jeszcze nie zamawiałem ale trochę to jest dla mnie dziwne. Sprzedawca mi mówił, że ponoć nie wyrabiają z produkcją, a co ciekawe to użytkowników jakoś specjalnie nie widać (DEFRO DUO) Ja czekałem miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata g 01.10.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 ja nie polecam tej firmy, moze maja dobre betoniarki ale piece sa watpliwe. sa rzeczywiscie tansze ale to tylko dlatego ze jakims cudem klada ciensza blache niz wymagana - jednym slowem mozecie dostac piec ktory tak naprawde nie jest bardzo trwaly. Moj znajomy ma taki piec i odradzil mi zakup pieca tej firmy -mial z tym problemy. Nie warto sie kusic niska cena, w tym przypadku lepiej zaplacic kilka zloty wiecej i byc pewnym dobrej jakosci. Pozdrawiam Właśnie stoję przed wyborem kotła defro czy zębiec .czy na temat zebca też masz podobną opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bermud 05.10.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Cytowana wypowiedź to chyba dość nieuczciwa konkurencja. Defro są raczej drogimi kotłami i są cholernie ciężkie więc chyba są z grubej blachy. Zresztą proszę iść do sklepu i sobie pooglądać. Użytkownicy,których znam,chwalą sobie.. Ja chciałem kupić Duo Pellet,ale za drogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 09.10.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 ja nie polecam tej firmy, moze maja dobre betoniarki ale piece sa watpliwe. sa rzeczywiscie tansze ale to tylko dlatego ze jakims cudem klada ciensza blache niz wymagana - jednym slowem mozecie dostac piec ktory tak naprawde nie jest bardzo trwaly. Moj znajomy ma taki piec i odradzil mi zakup pieca tej firmy -mial z tym problemy. Nie warto sie kusic niska cena, w tym przypadku lepiej zaplacic kilka zloty wiecej i byc pewnym dobrej jakosci. Pozdrawiam Właśnie stoję przed wyborem kotła defro czy zębiec .czy na temat zebca też masz podobną opinię? To zależy również od tego o jakim piecu mówimy. Defro ma w ofercie piece z podajnikiem i bez. Gość mógł np. kupić z podajnikiem i nie potrafił go wyregulować i może mieć złe zdanie. Ja będę miał z podajnikiem tłokowym i już jestem ciekaw jak to będzie. Natomiast moi rodzice mieli piec Defro bez podajnika i bardzo go sobie chwalili. Jedynym mankamentem było pęknięcie kratki wewnątrz pieca (gdzieś przy popielniku). Ale to już pewnie nie wina pieca lecz mokrego miału, którym palili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 26.10.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Właśnie zacząłem palić w DEFRO AKM 22. groszkiem działa, miałem działa. W niedzielę zasypałem podajnik mieszanką w stosunku groszek 15 %, miał 35 % i owies 50 %. Na razie działa, zobaczymy co dalej. Próbowałem palić na ruszcie awaryjnie węgiel z miałem temp. zadana c. o. 53 stopnie - Chyba temperatura za niska bo piec zaczął zachodzic smołą (albo wina opału). z włączonym podajnikiem temp. c. o. 60 stopni i na razie ok. Ogólnie słyszłem opinie pozytywne na temat kotłów defro dlatego równiez wybrałem tą firmę. Pozwólcie tylko popracowac jakiejs nowości na rynku a nie kupujcie prototypu. Mam zamiar założyć regulator pokojowy - proszę o podpowiedź jaki najlepiej współpracuje ze sterownikiem ST 44.proszę o własne doswiadczenia a kotłami AKM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan126 27.10.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Też zamierzam kupić Defro AKM22. Czy ktoś wie jak wygląda w rzeczywistości uruchomienie tzw. "zerowe" pieca. Jak np. sprawdzić czy ciąg kominowy jest wystarczający. Ile dni czeka się na serwis i ile kosztuje to uruchomienie? Jaki sterownik posiada piec AKM. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 28.10.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Na sterowniku zaprogramowane sa ustawienia fabryczne, które sobie regulujesz w zależności od zaobserwowanych zmian w paleniu. Firma Defro oferuje pierwszy rozruch za opłatą podaną na ich stronie internetowej.Ja mam zamontowany sterownik ST 44, przynajmniej tak jest oznaczony na panelu sterujacym. Co ciekawe Firma TECH nie posiada na swojej stronie internetowej takiego sterownika.Miałem problem ze sterownikiem, po zgłoszeniu do serwisu w ciągu 8 dni sprawa został załatwiona w ramach gwarancji i jest ok. Niestety chcąc zasypac podajnik i nie zaglądac ciągle do kotłowni musisz pośwęcić trochę czasu i do najlepszego ustawienia patametrów dojść powoli sam. Ja bawilem się z ustawianiem sobote i niedzielę a i tak zagladam jeszcze rano i wieczorem. Wydaje mi się że ciąg kominowy najlepiej sprawdzi kominiarz, tylko nie wiem czy powinien w dzien wietrzny czy bezwietrzny. Tego sobie jeszcze poszukaj gdzieś na forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 28.10.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Podobno dobre tłokowce produkuje STALMARK ale ja osobiście takiego pieca nie widziałem, nie wiem jak działa a w mojej okolicy bardziej popularne są defro więc kupiłem taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan126 29.10.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 "MISTÓW1" Dzięki za pomoc. Ja piec Stalmark widziałem i jakoś mnie nie przekonał. Czy dla utrzymania gwarancji (akm defro) przeglądy okresowe są obowiązkowe.Jakie paliwo stosujesz, do pieca zaglądasz z ciekawości , niecierpliwości czy też gaśnie w nim ogień i musisz rozpalać? Poważnie zastanawiam się nad jego kupnem więc chciałbym zebrać jak najwięcej informacji od użytkownika. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 29.10.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Kwestję gwarancji najlepiej sprawdź sobie w Defro u producenta.Ja w tej chwili pale mieszanką węgiel, miał i owies (post wyżej). Pale dopiero kilka dni , zaglądam rano i wieczorem zeby sprawdzić jak się pali . Jezeli juz sobie go dobrze ustawisz to zgasnie jedynie jak wyłączą prąd albo cos zablokuje podajnik. Jak będziesz ogladał piec to sprawdź czy jest dosęp do wszystkich płaszczy zeby je oczyścić. Unikaj palenia na niskich temperaturach bo piec zachodzi smołą. Jak masz sporo pytan to sobie spisz i zadzwon do defro to Ci wyjaśniąNa swojej stronie maja instrukcje do pieców i sterowników - pozostałe pytania telefonicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan126 29.10.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 MISTÓW1 Dzięki za odpowiedź i przepraszam za brak uwagi. Dopiero po wysłaniu mego tekstu zauważyłem, że o tych kwestiach już pisałeś. Jeszcze jedno pytanie. Sprzedawca w sklepie namawiał minie do kupna pieca ze ślimakiem ponieważ podobno szufladkowe piece robią ogromny hałas. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 30.10.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Trudno powiedzieć bo nie słyszałem ślimakowego, nie mieszkam jeszcze w tym domu, Siła głosu tłoka zależy od opału. Jak trafią się bardziej węgle to tłok słychać bardziej, jak miał to mniej. Musiał by sie wypowiedzieć ktoś kto mieszka i jakie są odgłosy w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borland 09.11.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam! od 2 miesięcy używam Defro AKM 15 jestem zadowolonym (jak narazie) użytkownikiem tegoż pieca. Prawdą jest że słychać odgłosy kruszonego węgla gdy takowy znajdzie się w szczelinie szufladki, gdy ta wpycha paliwo na ruszt. Nie jest to jednak jakiś przeraźliwy hałas. Uczulę jednak osoby spodziewające się że będą mogły zapomnieć o odwiedzaniu kotłowni przez dłuższy czas, gdyż obsługa pieca wymaga przynajmniej raz na 48 godzin sprawdzenia czy nie ma na ruszcie paleniska większych kawałków zlepionego żużlu (co dość często się zdarza). poza tym jestem bardzo zadowolony.Gdy będzie zainteresowanie moimi spostrzeżeniami to może więcej się rozpiszę, a tymczasem pozdrawiam! Trzymajcie się ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts