ZbyszekH 29.07.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 (edytowane) tak Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez ZbyszekH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEPE71 08.10.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Witajcie, od kilku dni palę w kotle DEFRO AKM UNI 22KW - ma ktoś doświadczenia z nim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gozi 09.10.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Witam Od niedawna jestem użytkownikiem pieca Defro Duo Plus15 KW i palę w nim peletem. Niestety mam z nim duże kłopoty czy ktoś posiada taki piec. Serwis niestety za wiele mi nie pomógł. Walczę z ustawieniami.Zastanawiam się czy piec jest wadliwy czy ja źle ustawiam parametry. Pelet też był zmieniany i teraz mam firmy Barlinec. Podobno jeden z lepszych na rynku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEPE71 10.10.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Gozi, napisz serwis był u Ciebie na miejscu czy rozmawiałeś telefonicznie. Bo jesli to było przez telefon to przyznam że i mnie odesłali do zamówienia Serwisanta który podobno jest alfą i omegą w kwestiach ustawienia - tak przynajmniej to sobie wyobrażam za taką kaske ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryszard.wieckiewicz 10.10.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam Chciałbym wymienić się wartościami parametrów dla pieca defro duo 35kw. Proszę o komentarz (wraz z zaznaczeniem czy komentujący posiada w/w piec). Podaję parametry, wystarczy przekopiować i dopisać własne wartości: Tryb pracy: letniZadana temperatura: 52stCzas podawania: 5sPrzerwa podawania: 50sSiła nadmuchu: 50%Paca podtrzymania: 18sPrzerwa podtrzymania: 50minWentylator w podtrzymaniu (czas pracy): 30sWentylator w podtrzymaniu (czas przerwy): 15minHistereza kotła: 5stHistereza CWU 4stGroszek (pochodzenie): Piekary (760zł, pakowany w worki) Dziękuję i pozdrawiam,Ryszard Więckiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gozi 10.10.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 PEPE71, najpierw był u nas serwisant obsługujący nasz rejon, który po swoich ustawieniach i obserwacji pieca stwierdził, że nie da rady i wyłączył piec. Kazał wezwać serwis bezpośrednio od producenta. Serwis najpierw nas olał bo zapomniał że ma do nas przyjechać, a potem przyjechał młody człowiek który tak poustawiał parametry, że piec wybuchł w trakcie otwarcia drzwiczek 2 godziny po jego odjeździe. Ustawienia serwisanta : w podtrzymaniu ustawił 80 s. podawania co 5 min. Jutro będę dzwonić do serwisu albo nawet do konstruktorów w celu wyjaśnienia czemu normalny użytkownik nie może poradzić sobie z ustawieniem pieca. W instrukcji jest przecież napisane że piec jest prosty i prawie bezobsługowy. Natomiast ja non stop przy nim muszę siedzieć i poprawiać parametry. Co ustawię to po 1,5 doby zwala się za nisko palenisko albo żużel zapycha otwory retorty. Dodam że serwisant od producenta skasował mnie za dojazd 200 stówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEPE71 12.10.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Gozi ja niestety mam całkiem inny podajnik ale te czasy mam zdecydowanie inne bardziej zbliżone do Ryszarda.W. Ja generalnie wyszedłem od ustawień fabrycznych i je staram się korygować i po troszcze zmieniać. Ale podpatrzyłem u kolegi który pali pelletem w innym piecu i ustawienia ma takie: praca podawanie 8 s, przerwa 17, podtrzymanie podawanie 15s z przerwą co 20 minut i przedmuchem. Niestety siły wentylatora nie pamiętam ale myślę że 50 - 60 % nalezy spróbować. A dlaczego ten wybuch to nie mam pojęcia na pewno jest dobry ciąg w kominie ? A SERWISU W TAKIM RAZIE NALEZY POGRATULOWAĆ FIRMIE DEFRO ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amr2 13.10.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 WItam! Zamontowalismy piec Defro Komfort Eko jakis miesiac temu, piec byl rozpalony jakies 3 razy, ostatnim razem gdy zostal przelaczony na tryb czuwania zaczal sie palic - chyba plomien dostal sie do podajnika bo ekogroszek ktory byl w koszu zaczal sie palic, w kazdym razie piec teraz nie dziala. Przestrzegalismy ustawien fabrycznych oraz porad hydraulika, ktory piec montowal. Czy komus takie cos sie przydarzylo? Najgorsze jest to, ze od nikogo nie mozemy dostac fachowej pomocy - producent stwierdzil, ze gwarancja naszego pieca nie obejmuje, ize byl uzytkowany pracownik sklepu, w ktorym piec kupilismy odeslal nas do producenta. Dodam iz zakupilismy na swoj koszt nowy czujnik, gdyz tak nam pwiedziano w pierwszej rozmowie telefonicznej z dzialem technicznym firmy Defro. Jednak po wymianie piec wciaz nie dziala. Czy pracownik infolinii Defro ma racje mowiac, ze piec zostal niewlasciwie wylaczony? Czy ma racje mowiac, ze trzeba piec przelaczyc w tryb czuwaia a pozniej w prace reczna? Jaki jest sens takiego pieca w takim razie skoro za kazdym razem trzeba go przelaczac w tryb pracy recznej wychodzac z domu aby nie zastac po powrocie zgliszczy? Przeciez w pracy recznej piec nie bedzie podtrzymywal temperatury i za kazdym razem trzeba go rozpalac od plomienia jak zwykly, stary piec kaflowy. Z gory dziekuje za opinie i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 13.10.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Pytanie do użytkowników AKM UNI. Czy odległość od podajnika do ściany 600 mm to absolutne minimum? Czym ono jest podyktowane? Względami bezpieczeństwa czy serwisowymi? Mnie "stać" jedynie na 400 i nie wiem czy to nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gozi 15.10.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Pepe, dzięki, ale czy ten kolega ma piec tylko na pelet ? Bo nasz jest również do palenia eko groszkiem i śmieciuchami. My palimy tylko peletem. Od poniedziałku staramy się ustawić go z naszym fachofcem który go podłączył, po rozmowie z serwisantem. Niestety musimy regulować ustawienia. W ten poniedziałek dzwonimy jeszcze raz do serwisu aby przyjechali i go ustawili. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crisos 21.10.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Witam!3 tygodnie temu zainstalowałem u siebie nowość DEFRO EKO DUO PLUS 38kW. Jest to piec z obrotową retortą do spalania oprócz ekogroszku również miału.Mam trochę problemów z tą obrotową retortą. Najpierw zrywała zawleczkę, a teraz cały czas zacina się. Był serwisant, który bardzo pomógł, ale niestety nie wyleczył do końca.Czy komuś działa ta obrotowa retora bez zarzutu??? Wcześniej przeczytałem opinię o tym, że nie należy kupować prototypu z DEFRO i to chyba są święte słowa!!!!Z góry dziękuje za opinie i porady!!!! Pozdrawiam Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEPE71 23.10.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Gozi Ten kolega Ma Linga Duo b odajże i jest on na groszek również więc myśle ze te działania mogabyć podobne. Martek 1981, myślę że odległość 600 jest podyktowana serwisem,po prostu trzeba dostepu do podajnika i zbiornika. Ale jeśli stwierdzisz że przy 400 też się tam dostaniesz to nie ma na co czekać chyba. Daj znac jak zamontujesz i odpalisz Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 23.10.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Przy 400 na pewno nie uda mi się wyciągnąć całego ślimaka, ale z drugiej strony jak często będę to robił? Jak już stanie się coś najgorszego ze ślimakiem to i tak trzeba będzie opróżnić zasobnik, a wtedy to już go po prostu całego odkręce. Z resztą nie mam specjalnie wyjścia bo kotłowni już nie rozciągnę Myślałem jeszcze o takich drzwiczkach w ścianie (po drugiej stronie jest pokój) ale akurat w osi kotła jest komin więc lipa. Jedno co mnie martwi to, że serwis Defro nie odpowiada na moje pytania, a jeszcze mi go nie sprzedali, więc co będzie później?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhpositive 24.10.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Pytanie do użytkowników AKM UNI. Czy odległość od podajnika do ściany 600 mm to absolutne minimum? Czym ono jest podyktowane? Względami bezpieczeństwa czy serwisowymi? Mnie "stać" jedynie na 400 i nie wiem czy to nie za mało? Takie minimum podaje producent. posiadam kocioł defro akm uni 22 i żadnych z podanych parametrów co do wymiarów kotłowni nie mam zachowanych!!!. Dzwoniłem do Defro i uzyskałem informację iż problem jest tylko w razie konieczności wyciągnięcia ślimaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 24.10.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Tak też myślałem;) Pochwal się jak spisuje Ci się ten kociołek. Czym w nim palisz i co ogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhpositive 24.10.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 jak do tej pory jestem zadowolony choć dom jest ogrzewany od około miesiąca, może półtora więc zobaczymy co pokaże w zimę... przez około 3 tygodnie paliłem miałem węglowym natomiast w chwili obecnej zakupiłem 6 ton ekogroszku z uwagi na to iż jest to pierwszy sezon z tym piecem więc boję się testować na innym opale... w każdym bądź razie dostałem od znajomego około 200kg owsa to poczekam aż będzie troszkę chłodniej na dworze i zobaczę wtedy jak się w nim pali. (domek około 200m) CWU 300l, podczas ogrzewania cwu i dogrzewania nocą całego domu cały zasyp tj około 160kg miału wystarczyło na 3 tygodnie ( miał niekwalifikowany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 25.10.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Ja również wybrałem ten kocioł między innymi ze względu na uniwersalność. Napisz jeszcze w trakcie zimy czy wszystko w porządku i jak zużycie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhpositive 26.10.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 no to jest nas chociaż dwóch w wyborze dość nowego rodzaju pieca!!!... co do zużycia dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEPE71 27.10.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Rhpositive - daj znać na jakich ustaleniach lecisz obecnie w swoim kociołku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEPE71 28.10.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 I muszę przyznać Panowie że nie jesteście jedyni , Kocołek zamówiłem w maju ale dostałem dopiero we wrześniu, i od poczatku paźdzeirnika w nim palę mieszanką owsa z groszkiem 25KJ. Mieszam pół na poł objętościowo tak że na dobę wychodzi mi na razie ok 10 kg węgla i 5 kg owsa. Domek 200 m2 ale stare budownictwo jednak okna nowe, zasobnik CUW, i powiem że grzeję na maxa pokojówka ustawiona na 22,5 stopnia. Ustawienia podtrzymania pozostawiłem fabryczne. Natomiast ustawienia pracy to praca 13 podawanie, przewa 50, nadmuch 55%. Może macie jakieś sugestie - mile widziane. I podzielcie się ustawieniami na kotle ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts