royalzrnm 31.10.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Witam Rok temu kupiłem defro duo pelet nowosc na rynku i od tego momenu zaczeły sie kłopotydo tej pory serwis był juz 6 razy u mnie wymnienił prawie wszystkie czesci na nowe i dalej nie działa a wczoraj podpaliła sie rura podająca pelet jak bym w pore niezauwazył tego to juz bym niemiał gdzie mieszkacNIE KUPUJCIE TEGO PIECA!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msiaczek 31.10.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 (edytowane) Witam Jestem od trzech dni niekoniecznie szczęśliwym posiadaczem kotła Defro Duo Plus 35.Od tego czasu zażarcie walczę z ustawieniami.Do ogrzania mam ok 280m2 plus bojler cwu 110 litrów.Nigdy nie udało mi się osiągnąć zadanej temp 65 stopni.Maxymalna temperatura to 59stopni przy następujących ustawieniach czas podawania 20s, przerwa 75s, wentylator 50%. te 59 stopni udało mi się osiągnąć po ok 4 godzinach od momentu rozpalenia.Pomocyyy Edytowane 31 Października 2010 przez msiaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhpositive 04.11.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 czas podawania 13sek, przerwa podawania 53sek, czas podtrzymania 10sek, przerwa podtrzymania 15min, przedmuch praca 10sek, przedmuch przerwa 15min, wentylator 23%, przesłona na wentylatorze zasłonięta w około 60%... ekogroszek 25!. pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hrhrhr 09.11.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Defro Duo Plus 25 KWjesteśmy załamani, jak narazie każda wymiana zawleczki (niestety chyba nie ten skład opału wybraliśmy) to około 10 godzin walenia kluczem w maszynerię, mąż ma wrażenie że ta zawleczka 5 mm jest za duża, też tak macie?na infolini powiedzieli że radzą wkładanie śrub a silnik ma jakiś termobezpiecznik i się nie przepali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joker5555 10.11.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 witam ja posiadam defro eko duo plus 19 od dwoch tygodni i wiem duzo na temat zawleczki zrywala mi sie non stop, pierwsza sprawa, roszaj ekogroszku, musisz "przebrac" ekogroszek bo trafiają sie oczywiscie duze bryly i nowy slimak na dotarciu moze meic problem, Ja "przebralem? ekogroszek i zastosowalem srube imbusową czarna Fi 5 i teraz smiga teraz tylko ustwaic paramtery ... moze sie ktos podzieli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sernikowy 21.11.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witam. chciałem zakupić defro duo plus (obrotowa retorta) ale nie byłem zdecydowany do do opału, więc padło na AKM UNI 15kw, tyle, że jeden z pierwszych z tej serii wypuszczonych modeli UKM 15kw (bez ceramiki nad paleniskiem) Co do spalania - tylko palimy ekogroszkiem. Ustawienia na początku były....rozmaite, MI tak samo, ani serwis, ani instalator nie pomógł, oni może mają dużą wiedzę, ale jakoś zwyczajnym laikom użytkownikom nie potrafią w sposób praktyczny tego przekazać...Zaprosiłem znajomego który pali w tego typu piecu - i po dwóch godzinach rozjaśniło mi się baaaaaardzo, o co chodzi z tymi wszystkimi ustawieniami. Oczywiście potem moje próby ustawień, porównań czasów podawania do przerwy i nadmuch do tego odpowiedni... kotownia stała się na początku trochę moją drugą sypialnią Po wielu próbach, testach doszedłem do ok 10s / 60s przy ogrzewaniu CO lub CO/CWU, nadmuch ok 13%-16% przy przesłonie ok w połowie przymkniętej. Jesli przełączam w tryb letni (tylko CWU) - ustawiam dużo wyższą temp wody -np 65/70 stopni, i koryguje na ten tryb ustawienia na 15s/45s i skracam przerwę podtrzymania z 30min do 15min - dlatego, że piecyk dużo szybciej w tym trybie dobija do zadanej CWU i przechodzi w podtrzymanie i tak sobie podtrzymuje nawet kilka godzin, więc żeby żar się nie cofnął za bardzo w kierunku zasobnika -w moim przypadku korekcja tych czasów pomaga, praktycznie rozwiązuje sprawę. Co do spalania - w sumie żadnych problemów, wiadomo - zalezy jakim ekogroszkiem się pali, NIe ma w tym piecu typowych "retortowych" problemów, prosty rynnowy palnik daje radę. Natomiast mam inny duży problem z tym piecykiem - silnik głośno buczy, grzeje się (niedużo ale grzeje) i przenosi te wibracje, buczenie dalej na cały piec, zasobnik. Buczenie te słychać w całym domu...Upierdliwe basowe pasmo nie daje nam zasnąć. BYł serwisant zmienił na próbę cały zespół napędowy pieca - i stwierdził, że jest jak było (mnie przy tym nie było niestety) natomiast sam sprawdziłem silnik - drga i buczy w czasie pracy -trzymając go oburącz. Ostatnio odwiedziłem zanjomego, który ma ten sam model Defro - i....jego silnik chodzi i ciszej i nie wydziela żadnych wibracji, buczenia, rzekłbym - można u niego w kotłowni zasnąć. Dzwonię do Defro i do serwisanta, który był u nas, i jakoś nie potrafią nic zaradzić poza podłożeniem pod zasobnik dodatkowych podkładek gumowych (on najbardziej przenosi te buczenie, rezonuje), podkładek podłożyłe zamiast dwóch - pięc!!! (2cm gumy) i to samo. Zdemontowałem zasobnik - a tu jak buczało tak buczy. Także zgadzam się z przedmówcami na temat niekompetencji serwisu defro, żeby gość który pieniądze za to bierze twierdził, że podkładki gumowe sprawę załatwią, a ja w ciągu kilku minut udowodniłem, że to bzdura. Szkoda tylko , że serwisant sam na to nie wpadł....żenada. Temat dokładniej opisuję na innym forum, na innym portalu (nie wiem, czy można podawać link- więc jak ktoś chce - na priv) Pozdrawiam Wszystkich uzytkowników zwłaszcza początkujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hrhrhr 22.11.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) Mamy nowy ślimak, rurę, palenisko, nawet motoreduktor - teraz z założenia na śruby imbusowe i ... po 2 dniach znów śruba poszła i zaciach. Czu jest mozliwe że to wina miału w ekogroszku? (mąz próbował kluczem ręcznie przekręcić ślimak i nie daje rady) Edytowane 22 Listopada 2010 przez hrhrhr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
munny 22.11.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Mój kolega kupił piec Defro dwa lata temu. Buja się z nim do tej pory. Automatyka zawodzi - sterowniki szwankują, podajnik się zacina. Ściany pieca zdeformowały się od ciepła, a ruszt to mu nawet spadł. Obsługa gwarancyjna do bani - na części czekał od 3 tygodni do nawet 3 m-cy.Zdecydowanie nie poleca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 22.11.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Mój kolega kupił piec Defro dwa lata temu. Buja się z nim do tej pory. Automatyka zawodzi - sterowniki szwankują, podajnik się zacina. Ściany pieca zdeformowały się od ciepła, a ruszt to mu nawet spadł. Obsługa gwarancyjna do bani - na części czekał od 3 tygodni do nawet 3 m-cy. Zdecydowanie nie poleca Może od razu napisz co sprzedajesz - tak będzie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hrhrhr 22.11.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 No mi ta wypowiedź też dendencyjnie wygląda. Zatem nadal czekam na opinie czy w Waszych piecach (Defro Duo Plus) miał tez powodował zacinanie ślimaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEPE71 02.12.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Hej Sernikowy, ja też słyszę podajnik na piętrze z piwnicy - ale jak jest kompletna cisza nocą. Ale żeby nie dawał spać to nie. Więc nie bardzo potrafię Ci pomóc - może jeszcze dobre ustawienie pieca na stopkach, wypoziomowanie czy coś ..... albo dokręcenie jakiś śrób przy podajniku. Natomiast teki mały nadmuch mnie zastanawia. Patrzyliście Panowie że w ustawieniach serwisowych jest blokada na nadmuch i minimum jest 37% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glodny20 03.12.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Witam,posiadam piec AKM 22 (tłokowiec) zamontowany w lipcu. Dotychczas paliłem w nim z zamontowanymi rusztami czyli drewnem i różnymi odpadkami. Gdy przyszły mrozy postanowiłem odpalić tłok i zasypałem miałem o kaloryczności ok. 23 MJ. Mam pytanie do użytkowników tego pieca. W miejscu paleniska jest ażurowa płytka. Przez otwory podawane jest powietrze. Płytka jest prostokątna ale otworów nie ma rozmieszczonych równomiernie. Z jednej strony otwory są prawie do końca a z drugiej jest około 3 cm nie zapełnione otworami. Która strona powinna być od "przodu" czyli od strony drzwiczek a która od strony podajnika. Druga sprawa dotyczy ustawień. Kombinowałem różne ustawienia ale za każdym razem nie dopala się miał. Czasem powstaje masa zbita tak jak by żużel. Posiadam dom z pustaka szlakowego ocieplony styropianem 5 cm. Okna stare. Strop docieplony też ok 5 cm styropianu. Na ciepło nie narzekam ale frapuje mnie to marnotrawstwo opału. Teraz mam ustawione: temperatura kotła 66C, wentylator 45%, przerwa podawania 4 min, podtrzymanie 8 min, wentylator w podtrzymaniu 50 sek co 1,5 min. Histereza 4 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek 200 03.12.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Witam, wybieram własnie piec z paleniskiem retortowym na ekogroszek i natknąłem się na piec firmy DEFRO. Nie znam tej firmy i niewiele można znaleźć na temat jej wyrobów w internecie. Piec jest dosyć solidnie i dobrze wykonany - sprawia wrażenie dobrze przemyślanej konstrukcji. Schematy spalania są identyczne jak np w HEF. Cenowo jest bardzo atrakcyjny w porównaniu npo z HEF, Zębiec i reszta bardziej znanych marek. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia z piecami tej firmy? Jeśli tak to bardzo proszę o opinię. Stron producenta: http://www.defro.pl Pozdrawiam Radek mam taki piec dokladnie to komfort eko firmy defro używam go od 3 miesięcy i powiem tak jeśli chcesz mieć problemy to go kup ja co trochę mam z nim problem jak nie spala 30 kilo na dobe bo jest problem z ustawieniem i trzeba dokupić dodatkowy regulator pokojowy to gdy braknie prądu będziesz mial taka sytuacje jak ja ostatnio tz gdy prąd załącza później niz po 3 godzinach piec napewno ci wygaśnie a jak sie załączy a nie będziesz go słyszal to masz na bank pelny popielnik eko groszku jak rano wstaniesz to to co ja mam z tym piecem o serwiśie nie wspomnę szkoda gadać juz ktoś napisal na forum lepiej niech robia betoniarki jest dużo innych firm musisz sie rozejżeć popytac ja na pewno takiego pieca tej firmy więcej nie kupię , pozdrawiam wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek i Gośka 05.12.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam. Od 4 lat użytkuje piec KOMFORT EKO 25Kw z wężownicą ułożoną do góry i co roku powtarza mi się ten sam problem. W tym roku kupiłem ekogroszek pakowany po 25 kg o mocy 27000kJ i mam problemy z ustawieniem pieca. Pracuje na ustawieniach praca podajnik- 11s przerwa podawania- 30s hiseryzada- 2C. Nadmuch pracuje na 3 stopniu, sterownik st-37. Piec nie osiąga temperatury zadanej 55C a w palenisku jest dużo węgla i robia się stopy, wentylator otwarty na maxa. W serwisie nie można uzyskać pomocy. Jeśli ktoś ma podobne problemy to proszę o odpowiedz z podpowiedzią rozwiązania problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek i Gośka 05.12.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Zapomniałem dopisać że przy temperaturach 10-15C na minusie spala mi do 60kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhpositive 07.12.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Panowie jeżeli ktoś chce spalać opału w zimę na poziomie 20kg na dobę przy mrozach -10do-15stopni to niech ogrzewa tylko kuchnie, sypialnie i łazienkę!!!!!!!!!!!Nie wierze w żadne wypowiedzi typu mój piec spala 20kg na dobę przy mrozach -15stopni........... posiadam ten piec pierwszy sezon tj akm uni 22kw i w sytuacji kiedy temp spadła do -10 a w nocy nawet do -18 stopni to piec zjadł!!!! na dobę około 50kg!!!!i to są wartości realne przy ogrzewaniu domu i temp. wewnątrz na poziomie około22-23stopnie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas768 09.12.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam. Panowie podpowiedźcie jakie ustawienia są najlepsze dla tego pieca paląc drzewem. A jakie ustawienia co do węgla. Przy okazji gdzieś przeczytałem że wachadełko przy wentylatorze podczas pracy dmuchawy powinno otwierać wlot a pom jej zakończeniu zamykać(u mnie wachadełko znajduje się cały czas w tej samej pozycji). Czy warto także jest dokręcić dodatkową nakrętkę do tego wachadełka. Jeszcze raz proszę o podpowiedź w sprawie ustawień. Pozdrawiam.(sterownik tech st-28) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas768 09.12.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam. Panowie podpowiedźcie jakie ustawienia są najlepsze dla tego pieca paląc drzewem. A jakie ustawienia co do węgla. Przy okazji gdzieś przeczytałem że wachadełko przy wentylatorze podczas pracy dmuchawy powinno otwierać wlot a pom jej zakończeniu zamykać(u mnie wachadełko znajduje się cały czas w tej samej pozycji). Czy warto także jest dokręcić dodatkową nakrętkę do tego wachadełka. Jeszcze raz proszę o podpowiedź w sprawie ustawień. Pozdrawiam.(sterownik tech st-28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.12.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam. Panowie podpowiedźcie jakie ustawienia są najlepsze dla tego pieca paląc drzewem. A jakie ustawienia co do węgla. Przy okazji gdzieś przeczytałem że wachadełko przy wentylatorze podczas pracy dmuchawy powinno otwierać wlot a pom jej zakończeniu zamykać(u mnie wachadełko znajduje się cały czas w tej samej pozycji). Czy warto także jest dokręcić dodatkową nakrętkę do tego wachadełka. Jeszcze raz proszę o podpowiedź w sprawie ustawień. Pozdrawiam.(sterownik tech st-28 ja w swoim wyregulowałem klapkę tak, że przy wyłączonym wentylu czy tez pracy na 1% klapka jest zamknięta, a ciąg wytwarzany przez wentylator powoduje jej stopniowe otwieranie się, do tego manewru , ze względu na dość niekiepski ciąg naturalny w wysokim kominie) potrzebowałem kilku (4 czy 5) podkładek stalowych płaskich tak na oko fi11 wewn. a fi 25zewn, założonych pomiędzy dwie oryginalne nakrętki, przy czym sama klapka powinna bez oporu, luźno chodzić w swojej osi, czyli nie moze być zatarta czy zasyfiona no i kąt ustawienia śruby powienien być tak jak na rysunku-instrukcji producenta czyli identycznie jak klapka odn. reszty nie pomogę bo mam inny sterownik, st-87zPID, czyli poza zadana temperaturą, rodzajem opału i temp. załączania pomp nic nie ustawiam a pid sam sobie to reguluje w zalezności od sygnału z czujnika temp. na kotle i temperatury spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hrhrhr 10.12.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 A to ja jeszcze jedno pytanie, przy temp -5/0 st nadal zjada nam 40 kg na dobę (fakt faktem ekogroszek chyba nienajlepszej jakości, ale przy zmianie opału efekt taki sam). Czy pomoze nam korekcja ustawień? Defro Duo Plus 25 KW ponad 200 m2 do ogrzania, CWU zbiornik 300, sterownik tech st-44 Zadana temperatura: 68stCzas podawania: 14sPrzerwa podawania: 48sSiła nadmuchu: 60%Praca podtrzymania: 20sPrzerwa podtrzymania: 10minWentylator w podtrzymaniu (czas pracy): 30sWentylator w podtrzymaniu (czas przerwy): 10minHistereza kotła: 1stHistereza CWU 2st Zastanawiam się też nad regulatorem pokojowym do CO. BTW Dla innych którzy walczą z zawleczkami, często pomoga pozbycie się pyłu węglowego z opału. U nas to częściowo rozwiązało problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts