Oldswan 20.09.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Przymierzam sie do wykonania podmurówki. Myslałem dotad o płytkach klinkierowych, ale tanie to to nie jest i w utrzymaniu ponoć tez nie takie najłatwiejsze. Wykonawcy polecaja mi własnie na podmurówkę tynki dekoracyjne typu marmolit, gramaplast bazujące na żywicach i kamieniu. Ponoć wychodzi taniej (materiał i robocizna) łatwiejsze do utrzymania no i etetycznie tez nie najgorzej (nie ma palm wykwitów po zimie jak na klinkierze) Czy ktoś z was ma taki cokół? Albo planuje? Jak sie sprawuje? Jakie w ogóle sa wasze opinie na ten temat (argumenty za i przeciw)? Prosze o poradę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 20.09.2005 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 PODCIĄGAM BO PILNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.09.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Bizony się spieszą - użyj wyszukiwarki - temat był szeroko komentowany - jak nie znajdziesz odpowiedzi na dręczące Cię pytania to wal ponownie - widać do tej pory ze względy na powracająca jak bumerang zagadnienie nie chce się tego komentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 21.09.2005 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Bizony się spieszą - użyj wyszukiwarki - temat był szeroko komentowany - jak nie znajdziesz odpowiedzi na dręczące Cię pytania to wal ponownie - widać do tej pory ze względy na powracająca jak bumerang zagadnienie nie chce się tego komentować Kurcze ja ja lubię takich przyjemniaczków No to po kolei 1. wyszukiwarka: hasło: marmolit 5 rezultatów, gdzie pojawia sie termin ale zero opini i argumentów 2. wyszukiwarka; hasło gramaplast- 3 watki z tego jeden ten w którym pisze wlaśnie teraz konkretów zero 3. wyszukiwarka; hasło dekoracyjne - 126 wyników - wiekszosc ogłoszeń - nic na ten temat WIĘC BĄDŹ TAK DOBRY I PROTEKCJONALNIE NIE POUCZAJ MNIE O KORZYSTANIU Z WYSZUKIWARKI, BO TO ROBIĘ BTW: Za to znalazłem twego rozpaczliwego maila z maja br na którego jakoś tez nikt nie odpowiedział. Rozumiem, ze masz już wiedzę w małym palcu i teraz z wyzszością patrzysz na maluczkich Może Tu ktoś robił tynkami dekoracyjnymi firmy Zolpan - Diapozon i Telstar? Ma ktoś jakieś doświadczenia? Koniec off topa: może jednak ktos życzliwy może podzielić sie rzetelna wiedzą w tej materii. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 23.09.2005 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 No dobra - podciągam - i daje jeszcze jedna szansę forumowiczom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 23.09.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Ehh coś słąbo wyszukiwanie Ci poszło - może coś tu znajdziesz http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=51358&highlight=tynk+mozaikowy Do tego,że niezmiernie rzadko dostaję tu na forum odpowiedzi na moje pytania tosię przyzwyczaiłem - jakoś jak zadam to z reguły jest takie,że mało kto coś na ten temat wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 23.09.2005 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Ehh coś słąbo wyszukiwanie Ci poszło - może coś tu znajdziesz http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=51358&highlight=tynk+mozaikowy Do tego,że niezmiernie rzadko dostaję tu na forum odpowiedzi na moje pytania tosię przyzwyczaiłem - jakoś jak zadam to z reguły jest takie,że mało kto coś na ten temat wie Widzisz Geno, nie można było tak od razu Jak się postarasz, to potrafisz być i miły i pomocny Dziekuje P.S. a nauki widze w komputerach nigdy dosć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 27.09.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Nadaje się to rozwiązanie, ale nie na otwarte powierzchnie poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 28.09.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Nadaje się to rozwiązanie, ale nie na otwarte powierzchnie poziome. Czy mógłbyś zerknąć na te zdjęcia i powiedzieć czy to jest marmolit? http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=858122#858122 jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 28.09.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Tydzień temu położyłem na podmurówkę tynk mozaikowy. Pomijając problemy z położeniem(strasznie ścieka i nie chce się trzymać sciany mimo gruntu) wygląda super. Dziś wysypałem opaskę z kamienia o średnicy 5 cm i wyglada to bardzo ładnie. Budynek zyskał na wyglądzie i nie powinno być problemu z konserwacją. Klinkier jest ble.Na 10m2 zużyłem 30 kilo za 220 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.09.2005 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Ja zamierzam zrobić cokół na budynku i ogrodzenie. Może też kominy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 29.09.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 ja mam właśnie taki cokół, tyle że u mnie na wiadrze był napis Marmurit.Działa. Nie żałuję. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 29.09.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 No dobrze ale Sp5es twierdzi, że tynk mozaikowy nie nadaje się na otwarte powierzchnie poziome. To znaczy, że cokół wokół budynku jest o.k. ale ogrodzenie już nie. Anpi czy sprawdzałeś/aś (sorry po nicku ani poście nie można rozpoznać jaka powinna być końcówka) czy to nadaje się na ogrodzenia? Jestem bardzo ciekawa opini bo też chętnie zrobiłabym taki tynk pod warunkiem, że jest to rozwiązanie trwałe. Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.09.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 No dobrze ale Sp5es twierdzi, że tynk mozaikowy nie nadaje się na otwarte powierzchnie poziome. To znaczy, że cokół wokół budynku jest o.k. ale ogrodzenie już nie. Anpi czy sprawdzałeś/aś (sorry po nicku ani poście nie można rozpoznać jaka powinna być końcówka) czy to nadaje się na ogrodzenia? Jestem bardzo ciekawa opini bo też chętnie zrobiłabym taki tynk pod warunkiem, że jest to rozwiązanie trwałe. Pozdrawiam jj PrzeczytałEM karty katalogowe tynków mineralnych od kilku producentów i nigdzie nie natknąłem się na informację, że to nie nadaje się na powierzchnie poziome. Widziałem też gdzieś zdjęcia murku pokrytego takim tynkiem także od góry (niski murek obok schodów). Więc można. Np.: http://www.bolix.pl/pdf/prod/TM.pdf?time=1127991913 http://www.greinplast.com.pl/certyfikaty/t_mozaik_n_karta.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 29.09.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Zadzwoniłam do Greinplastu - przedstawicielstwa w Warszawie. Usłyszałam, cytuję: "Ogrodzenia tak ale raczej nie poleca się do powierzchni poziomych". . Jeśli chodzi o podmurówki to nie może zalegać na nich woda - tynk może odpaść. Dobrze jest zrobić lekki spadek. Na pewno nie można kłaść na powierzchniach, po których się chodzi - to tak na marginesie bo przecież ogrodzenia to nie dotyczy - no ale kto kładzie tynk na podłodze . Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.09.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Zadzwoniłam do Greinplastu - przedstawicielstwa w Warszawie. Usłyszałam, cytuję: "Ogrodzenia tak ale raczej nie poleca się do powierzchni poziomych". . Jeśli chodzi o podmurówki to nie może zalegać na nich woda - tynk może odpaść. Dobrze jest zrobić lekki spadek. Na pewno nie można kłaść na powierzchniach, po których się chodzi - to tak na marginesie bo przecież ogrodzenia to nie dotyczy - no ale kto kładzie tynk na podłodze . Pozdrawiam jj Skoro tak, to rzeczywiście trzeba zrobić minimalny spadek. Ale i tak murek z zalegającą wodą nieciekawie by wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 29.09.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Nadaje się to rozwiązanie, ale nie na otwarte powierzchnie poziome. Czy mógłbyś zerknąć na te zdjęcia i powiedzieć czy to jest marmolit? http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=858122#858122 jj Marmolit to slang, zwyczajowo tynk kamyczkowy lub inaczej mozaikowy. Tak to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 29.09.2005 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Nie radzę na powierzchnie poziome, w szczególności na ogrodzenia. Na pionowe tak, o ile nie odgarnia się na niego snieg. To dlatego, że leży tam zalegający śnieg podlegający cyklom zamrażania i odmrażania(np. czapka ogrodzenia czy podmurówki). Najgorzej jak leży, słońce zaczyna roztapiać, a w nocy przytnie mróz. Jak się spojrzy w fakturę - jest mocno porowata. Zacznie go rozsadzać, potem GWARANTOWANIE ODLEZIE. Chemicznie -tynk klasa akrylowa, gorzej przepuszcza parę, stąd przy zawilgoceniach odsadza go 3x szybciej od podłoża niż inne. Na życzenie mogę dać zdjęcia takich knotów. Ponadto w czasie trwałego zawilgocenia pojawia się biały mleczny nalot .(chemicznie pęcznienie tworzywa - spoiwa akrylowego). Reakcja jest odwracalna, po wyschnięciu znika, ale wygląda jak rozlane mleko i wygląda paskudnie. NA POZIOME POWIERZCHNIE NIE RADZĘ.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 29.09.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Sp5es, Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Ja też miałam spore wątpliwości co do zastosowania marmolitu do otynkowania podmurówki w ogrodzeniu (chociaż szkoda). Zastanawiam się jednak czy jest coś czym można pociągnąć betonową podmurówkę żeby wyglądało estetycznie a równocześnie było trwałe. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 28.07.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Szukając informacji nt. marmolitu trafiłem i tu, więc nie "wyzywać" od archeologów Jeśli ta informacja komuś się przyda - w pracy mieliśmy marmolit położony na murku przy schodach również z góry. Murek połowie pracowników służył jako ławeczka, czy to na fajeczkę w słońcu, czy to żeby po prostu usiąść na chwilę. Padał na to śnieg, deszcz, co tam jeszcze z nieba leci. Jeździły po tym tyłki, czasem ktoś oparł o to kosę spalinową. Nie działo się z tym NIC, a ogólnie, ekipa budującą i wykańczająca budynek do czołówki w swojej dziedzinie na pewno nie należała. Reasumując - nie zaleca się kłaść na powierzchni poziome, ale bywa, że przez 5 lat po położenie nic się z tym nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts