askala 27.05.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Czy ktoś użytkujący juz taki system moze podać swoje uwagi, jestem przed porządkowaniem terenu po budowie i to jest chyba odpowiedni moment do zakopania zbiornika. Czy 1000 l wystarczy tylko do podlewania działki. Powierzchnia działki 1100 m2 z tego z 500 m2 trawnika i 200 m2 warzywek. Wymiary dachu patrząc z góry 13m x 10m. Do tego zbiornika planuje zbierac z połowy dachu. Czy to wystarczy do podlania choć warzyw ???Licze na inne cenne uwagi doświadczonych użytkowników.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 28.05.2006 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 1000 l to jest malo. My mamy 3000 l i zaluje, ze to nie jest 5000 l. Ten zbiornik wystarcza nam (z dwojka dzieci, ale jedno malutkie) na gora 3 tygodnie bez deszczu (WC, pranie, mycie samochodu i tarasu itp), jak z podlewaniem ogrodka, to jeszcze mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 28.05.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 mam dwa pytania 1. jaki jest koszt urzytkowania takiej instalacji wg waszych doświadczeń (piszecie pompa, tabletki, filtry itd.) czy to nie wychodzi tak ze taniej zapłacić za wodę z sieci ?2. czy ktoś przeliczał ile tej wody w roku udaje sie odzyskać? - mam duzy ogród wiec podejrzewam ze w moim przypadku tej wody wystarzczy tylko dla niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 28.05.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 mam dwa pytania 1. jaki jest koszt urzytkowania takiej instalacji wg waszych doświadczeń (piszecie pompa, tabletki, filtry itd.) czy to nie wychodzi tak ze taniej zapłacić za wodę z sieci ?2. czy ktoś przeliczał ile tej wody w roku udaje sie odzyskać? - mam duzy ogród wiec podejrzewam ze w moim przypadku tej wody wystarzczy tylko dla niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 28.05.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 mam dwa pytania 1. jaki jest koszt urzytkowania takiej instalacji wg waszych doświadczeń (piszecie pompa, tabletki, filtry itd.) czy to nie wychodzi tak ze taniej zapłacić za wodę z sieci ? Ja planuje tylko do podlewania, bo do wc to rzeczywiscie podraza koszty, osobny obieg itd. Z mojego rozeznania to zbiornik 1000 l mozna kupic za 100 zł max 200, rura z z rynny do zbiornika PCV ok. 5m, jakas studzienka, filtr i mysle o takich rurach z "dziurkami" do rozprowadzenia s sposob gwiazdzisty od zbiornika zakopanego w ziemi w przypadku przepelnienia sie zbiornika i jakas pompka (nie wiem dokładnie jak rozwiązac wypompowywanie tej wody ze zbiorników). Mysle ze koszt takiego prostego rozwiazania nawet dla dwoch zbiornikow nie przekroczy 1000 zl. Doswiadczylem juz ze warzywa (nie sadze ich duzo, tylko dla siebie 200m 2) bez podlewania nie urosną a że ziemie mam bardzo dobra to wole zasiac rzadek rzodkiewki, sałaty itp niż kupować tą chemię ze sklepu) a jak dojdzie jeszcze trawnik wokól domu to wszystko trzeb podlac. Jak powszechnie wiadomo woda z wodaciagu ma drozec z roku na rok i mysle ze ta inwestycja sie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minioiminio 14.06.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Doki napisał: ....Muszla klozetowa nigdy nie jest idealnie czysta na ten przyklad. Jak jest z praniem, powiem wam jesienia, bo tu juz od 2 tygodni nie padalo, co jest cudem wszechswiatowym. Z jakiego powodu muszla klozetowa nie jest idealnie czysta? Czy to efekt zbyt małej ilości wody pobieranej do spłukiwania, czy raczej jakości (czystości) stosowanej deszczówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 14.06.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Z jakiego powodu muszla klozetowa nie jest idealnie czysta? Czy to efekt zbyt małej ilości wody pobieranej do spłukiwania, czy raczej jakości (czystości) stosowanej deszczówki? Muszla nie jest czysta, bo w deszczowce zawsze jest troche kurzu, ktory zostaje na muszli. Ale latwo go zmyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 08.07.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Witam, Zamierzam zrobic w moim domku instalacje na wode deszczowa.Wielkosc zbiornika bedzie ok 4000l, przed zbiornikiem zamierzam zainstalowac wstepny filtr, za zbiornikem w domu bedzie pompa hydroforowa z ochrona przed suchobiegiem.Deszczowke zamierzam wykorzystywac do podlewania ogrodu oraz do splukiwania toalet.Wstepny koszt urzadzen wyliczylem na ok 6tys plu srobocizna. Interesuje mnie czy sprawdza sie taki system, czy macie jakies uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.07.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Tutaj znalazłem fajną ofertę muszę chyba do nich zadzwonić http://deszcz.com.pl/www/00_0%20oferta%20cenowa1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 08.07.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Czy rury drenarskie odprowadzające deszczówkę celem jej rozsączenia też owijać geowłókniną?Teren mam typowo piaszczysty - piasek już na głębokości około 40 cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 09.07.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Ja deszczówkę będę odprowadzał do zbiornika 12m3 zastosowanie tej wody to będzie nawadnianie trawnika i ogródka (system automatyczny) +ewentualnie jakieś mycie samochodu i podlanie ogródka warzywnego. Wszystko mam mniej więcej już zaplanowane i postaram się wykonać wszystko sam ale mam kilka pytań:1. Co zastosować przed samym zbiornikiem? Jaki filtr czy może coś innego?2. Zbiornik to niewykorzystane szambo. Czy warto się bawić w malowanie ścian szamba jakąś farbą do betonu?3. Studzienki rewizyjne. Czy robić a jeśli tak to w jakich miejscach? System doprowadzenia wody do zbiornika będzie raczej prosty bez żadnych 90 stopniowych zakrętów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 09.07.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 1. Co zastosować przed samym zbiornikiem? Jaki filtr czy może coś innego? 2. Zbiornik to niewykorzystane szambo. Czy warto się bawić w malowanie ścian szamba jakąś farbą do betonu? 3. Studzienki rewizyjne. Czy robić a jeśli tak to w jakich miejscach? System doprowadzenia wody do zbiornika będzie raczej prosty bez żadnych 90 stopniowych zakrętów.. Ja bede uzywal wstepnych filtrow na rynnach, zwykle kraki, oraz przed zbiornikiem bedzie jeszcze filtr Optimax firmy Graf.Być moze jeszcze przed pompa uzyje filtra aby chronic ja przed jakims brudem ktory moze zassac ze zbiornika. Odnosnie studzienek to bede robil je nad zbiornikiem, zbiornik bede mial umieszczony w odleglosci ok 4m od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 29.08.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 2. Zbiornik to niewykorzystane szambo. Czy warto się bawić w malowanie ścian szamba jakąś farbą do betonu? Mam taki sam pomysl - niewykorzystane szambo chce przeksztalcic w zbiornik na zeszczowke do podlewania ogrodu. Prosze o rade jak takie stare szambo najlepiej przygotowac na zbiornik na deszczowke?? Jak wyczyscic. Jak zabezpieczyc sciany, dno, wlaz. Jak i gdzie zamontowac pompe ? Jaka pompe? Deszczowke bede odprowadzal z polowy dachu 100m2, szambo nieuzywane od kilkunastu lat, skladajace sie z dwoch czesci tzn. jeden maly zbiornik- chyba osadowy- i duzy zaraz obok. Aha Tomcat79 napisal ze bedzie uzywal wstepnych filtrow na rynnach, zwykle kraki. Co to takiego?? Dzieki za rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 30.08.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Tomcat a jak duży będziesz miał zbiornik? I czy podlewał będziesz jakimś systemem nawadniającym czy po prostu wężem ogrodowym? Szymciuch zależy w jakim stanie masz to szambo..moje to w sumie nieużywane ale będę tam musiał chyba wejść i ocenić stan np. czy się nie kruszy albo czy się piach nie obsypuje czy coś takiego..jeśli wszystko ok to chyba nawet można sobie to malowanie odpuścić. Rodzaj pompy zależy od tego jak będziesz korzystał z wody..czy przez system nawadniający tak jak ja czy po prostu będziesz sobie chodził z wężem. Jeśli system to konieczny jest zestaw hydroforowy który będzie utrzymywał odpowiednie ciśnienie wody. Myślałem że to drogo będzie kosztować ale jak się zapoznałem z cenami to nie jest źle A Tomcatowi chyba chodziło o kratki które będą wyłapywały największe części stałe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 30.08.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Szymciuch zależy w jakim stanie masz to szambo..moje to w sumie nieużywane ale będę tam musiał chyba wejść i ocenić stan np. czy się nie kruszy albo czy się piach nie obsypuje czy coś takiego..jeśli wszystko ok to chyba nawet można sobie to malowanie odpuścić. No ja też jeszcze nie wiem w jakim stanie jest moje szambo. Ale jeżeli okaże się że w złym - kruszenie itd to jak je przygotować do nowej funkcji?? Jeśli malować to czym. Co z włazem czy musi być jakiś specjalny?? Zamierzam podlewać "z węża" więc jaką pompę najlepiej zakupić i jak ją do szamba zainstalować na stałe - przez właz?? Czy można na stałe, a co z zimą, prądem itd Sorki za taki nawał pytań ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Dzięki za wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 01.09.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Bo problem generalnie jet taki..zależy jakie masz szambo Ja mam o sporej średnicy przez co nie jest bardzo głębokie i raczej bez problemu mogę tam wejść. Ja ściany "szurnę" jakąś twardą szczotką i jeśli nie będzie się sypało to zostawię je w spokoju. Wymiotę/wybiorę tylko to co tam się zgromadziło na dnie jakieś liście czy co tam jest jeszcze innego. Można takie szambo potraktować też farbą do betonu są takie specjalne farby ale chyba wg mnie lepszą metodą na jakieś drobinki piachu czy coś w tym stylu byłby np taki filtr: http://images46.fotosik.pl/191/7ec396eac98c41bd.jpg montujesz go na wężu przed samą pompą. Co do włazu to nie ma to chyba różnicy jaki on będzie, ważne tylko żeby nie lała się przez ten właz do środka brudna woda. Jeśli chodzi o rodzaj pompy to najlepiej doradź się jeszcze w jakimś sklepie ale jeśli będziesz podlewał z węża to wydaje mi się że pompa może być na prawdę dowolna..jak ją zainstalujesz to już tylko Twoja inwencja twórcza musisz mieć do niej swobodny dostęp więc chyba najlepiej jeśli będzie sobie stała koło zbiornika, ewentualnie zabudujesz ją w jakiejś skrzyneczce czy to z desek czy z blachy ładnie to pomalować i gra gitara a węża wpuszczasz przez właz bo nie ma sensu kuć dziury skoro jedna już jest Kolejna kwestia prąd. Ja będę robił gniazdko przy zbiorniku. Dokładniej to chyba doprowadzę właśnie do mojej skrzynki tam gdzie będzie pompa przewód puszczę pod ziemią, pewnie dosyć płytko, w jakiejś izolacji z PCV czy czymś takim Niestety ja już w tym roku się z tym nie wyrobię..zaczynają się studia a wszystko musiałbym robić sam..także dokładnie sobie to zaplanuję i czekam chyba do wiosny żeby rozpocząć swoje zmagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomcat79 03.09.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Tomcat a jak duży będziesz miał zbiornik? I czy podlewał będziesz jakimś systemem nawadniającym czy po prostu wężem ogrodowym? A Tomcatowi chyba chodziło o kratki które będą wyłapywały największe części stałe.. Aha Tomcat79 napisal ze bedzie uzywal wstepnych filtrow na rynnach, zwykle kraki. Co to takiego?? Dzieki za rady. Pozdrawiam zbiornik planuje minimum 5m3, im wiecej tym lepiej, ale wszystko zalezy od finansow.Ten odzysk musi sie zwrocic po jakims czasie, nie ma sensu wladowac w to 10tys, bo to sie po prostu nie bedzie oplacac.Ja rezygnuje z pompy hydroforowej, zamierzam uzywac pompy glebinowej, sa tansze i nie potrzebuja filtrow na ssaniu.Na wlocie do zbiornika warto zastosowac np taki filtr: http://www.powode.pl/index2.htm lub na rynnach cos takiego: http://azura.pl/produkty.php?nr=7 Nie wiem czy ktos z was ma juz kosztorys takiej instalacji, mi ze zbironikiem, wykopami, pompa i przewodami dookola domu koszt wynosi ok 8tys, cholernie duzo, czy ktos z was zrobil odzysk w granicach 4-5tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 06.09.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Robię powoli taki system własnymi siłami. Na razie wkopałem pod taras 4 zbiorniki po 1m3 każdy (takie paletowe z tworzywa) i połączyłem do jednej rury. Co do zbierania deszczówki to mam pomysł, żeby zamiast filtrów na rurach spustowych z dachu czy przed samym zbiornikiem zastosować siatkę z tworzywa na samych rynnach.Taką siatkę przyciętą na szerkość rynny przykleiłbym na rynnę tak, żeby do środka nie wpadały zanieczyszczenia - woda będzie się wlewać. Co myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 06.09.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Januszek ,popieram cię w 100%.po co ładować sięw koszty drogich zbiorników z pp lub z metalu ,skoro kręgi betonowe spełnią swoje zadanie.krąg o śred.100cm kupię za ok.70zł*10szt =700zł do tego pokrywa zasuwana za 75zł trochę rury pcv +pompa .jako osadnik zastosuję krąg wkopany obok kręgów które będą tworzyły syudnię.woda po oczyszczeniu się będzie przelewała górą do studni burzowej. Pomysł dobry - tylko gdzie kupic takie kręgi za 70 zł? U nas 1 krag o objetosci ok 1 m3 kosztuje ponad 300 zł netto ( brutto to będzie ok 360 zł). CZy ktoś wie gdzie tanio mozna kupić kręgi betonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 07.09.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Na wlocie do zbiornika warto zastosowac np taki filtr: http://www.powode.pl/index2.htm lub na rynnach cos takiego: http://azura.pl/produkty.php?nr=7 Nie wiem czy ktos z was ma juz kosztorys takiej instalacji, mi ze zbironikiem, wykopami, pompa i przewodami dookola domu koszt wynosi ok 8tys, cholernie duzo, czy ktos z was zrobil odzysk w granicach 4-5tys? Duży koszt to sam zbiornik..mi wychodzi na razie zupełnie orientacyjnie 1000zł za 40mb rury kanalizacyjnej + filtr Optimax (będę się starał znaleźć coś podobnego a tańszego w jakiejś hurtowni..mam niedaleko takową ze wszystkim co związane z wodą, hydrauliką itp.) + pompa/zestaw hydroforowy kilkaset zł. Będę wszystko robił sam więc tu koszt się trochę zmniejszy Zaczynam wątpić w sens dublowania filtrów przed zbiornikiem. Więc u mnie na 90% będzie albo wspomniany wcześniej Opti lub coś podobnego, albo same filtry na rynnach. Co do zbierania deszczówki to mam pomysł, żeby zamiast filtrów na rurach spustowych z dachu czy przed samym zbiornikiem zastosować siatkę z tworzywa na samych rynnach. Taką siatkę przyciętą na szerkość rynny przykleiłbym na rynnę tak, żeby do środka nie wpadały zanieczyszczenia - woda będzie się wlewać. Co myślicie ?Jest to jakieś wyjście, aczkolwiek ja u siebie raczej go nie zastosuje. Niby taka siatka spełniłaby swoje zadanie ale co jakiś czas trzeba by łazić po drabinie i patrzeć, czy przypadkiem nic się tam nie nagromadziło i raz na kiedyś przeczyszczać rynny. No i takie doklejanie moim zdaniem nigdy nie zastąpi gotowego produktu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts