Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnetrzne- jak liczyć powierzchnię?

angelo44

Recommended Posts

Jestem na etapie poszukowania ekipy do tynków.Z tego co przeczytałem na foum to gipsowe tynki wewnętrzne kosztują od 18 do 22 zł/m2 (robocizna z materiałem). Ale jak jest liczona ta powierzchnia? Jak liczyc okna, jak drzwi, jak np murek miedzy kuchnią a pokojem? Podzielcie się swymi doświadczeniami.

pzdr

angelo44

Jest kilka metod.

Można powierzchnie okien wliczać w ściany a odejmować tylko drzwi i duże otwory. Można odejmować wszystkie otwory ale za nie wprowadzać mnożnik zwiększający bo przy oknach jest więcej roboty.

U mnie odjeliśmy tylko drzwi i okna balkonowe (z drzwiami). Reszta okien zostałą wliczona w powierzchnie ścian. Jestem zadowolony z tego rozwiązania, jest ono łatwe do kontroli.

Najprościej to wszystko policzyć mnożąc powierzchnię podłogi przez 3. Uzyskujemy wtedy wynik powierzchni ścian + sufit z niewielkim przybliżeniem.

Okna, drzwi itp. są na ogół wliczane w powierzchnię ściany - tzn. nie odejmuje się ich. Inaczej jest z dużymi otworami np. bramą wjazdową, przejściem itp.

Pierdoły typu "jakieś tam murki" najlepiej pominąć w obliczeniach - można to wymóc na wykonawcy.

Sprawa łuków, skosów, wnęk traktowana jest jak się któremu fachowcowi podoba, aczkolwiek należy to uzgodnić przed robotą.

8)

Dzięki za rady, ale jak jest najbardziej właściwie? Dziś miałem spotkanie z jednym tynkarzem i mam wrażenie że liczy tak jak mu wygodnie tzn. improwizacja na gorąco, oczywiście zawsze na niekorzyść klienta. Np. cytat" Obróbkę okien liczę z metra bieżącego obwodu ale traktuje jak metry kwadratowe" - dla mnie to kwadratura koła. A tekst w stylu "jeżeli okna będą montowane później to będzie więcej roboty więc trzeba policzyć podwójnie" położył mnie na łopatki.