angelo44 20.09.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Jestem na etapie poszukowania ekipy do tynków.Z tego co przeczytałem na foum to gipsowe tynki wewnętrzne kosztują od 18 do 22 zł/m2 (robocizna z materiałem). Ale jak jest liczona ta powierzchnia? Jak liczyc okna, jak drzwi, jak np murek miedzy kuchnią a pokojem? Podzielcie się swymi doświadczeniami.pzdrangelo44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.09.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Jest kilka metod.Można powierzchnie okien wliczać w ściany a odejmować tylko drzwi i duże otwory. Można odejmować wszystkie otwory ale za nie wprowadzać mnożnik zwiększający bo przy oknach jest więcej roboty. U mnie odjeliśmy tylko drzwi i okna balkonowe (z drzwiami). Reszta okien zostałą wliczona w powierzchnie ścian. Jestem zadowolony z tego rozwiązania, jest ono łatwe do kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 20.09.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Najprościej to wszystko policzyć mnożąc powierzchnię podłogi przez 3. Uzyskujemy wtedy wynik powierzchni ścian + sufit z niewielkim przybliżeniem. Okna, drzwi itp. są na ogół wliczane w powierzchnię ściany - tzn. nie odejmuje się ich. Inaczej jest z dużymi otworami np. bramą wjazdową, przejściem itp. Pierdoły typu "jakieś tam murki" najlepiej pominąć w obliczeniach - można to wymóc na wykonawcy. Sprawa łuków, skosów, wnęk traktowana jest jak się któremu fachowcowi podoba, aczkolwiek należy to uzgodnić przed robotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.09.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 hmmm, na pomieszczeniu o wysokości 2,5m - tak licząc - stracisz trochę zlociszy a im wiekszy pokój tym więcej przepłacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.09.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 poprawiłeś z 3,5 na 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.09.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 U mnie przy 3 też jakoś nie pasuje. Może dla tego, że mam trochę otwartych przestrzeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 20.09.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Czepiacie się przecież napisałem : z niewielkim przybliżeniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.09.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Czepiacie się przecież napisałem : z niewielkim przybliżeniem" wszystko zależy, kto za przybliżenie płaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelo44 20.09.2005 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Dzięki za rady, ale jak jest najbardziej właściwie? Dziś miałem spotkanie z jednym tynkarzem i mam wrażenie że liczy tak jak mu wygodnie tzn. improwizacja na gorąco, oczywiście zawsze na niekorzyść klienta. Np. cytat" Obróbkę okien liczę z metra bieżącego obwodu ale traktuje jak metry kwadratowe" - dla mnie to kwadratura koła. A tekst w stylu "jeżeli okna będą montowane później to będzie więcej roboty więc trzeba policzyć podwójnie" położył mnie na łopatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dryblasy 20.09.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 U mnie pomierzyli długość razy wysokośc każdej otynkowanej powierzchni okna i drzwi liczyliśmy jako całość, cena 20 zł netto z materiałem w tym ramki koło okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts