Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prośba o ocenę układu funkcji z projektu:

http://republika.pl/zielinsp/109parter.jpg

http://republika.pl/zielinsp/109pietro.jpg

Generalna uwaga - wiem, że domek jest za duży:)

Kierunki świata są prawie dokładnie zbieżne z krawędziami obrazka, północ jest

po lewej stronie. Działka jest płaska o powierzchni 1200m2, wymiary 27,5x44m.

Krótszy bok działki jest równoległy do dłuższej osi domu. Okolica podmiejska,

zabudowana domkami jednorodzinnymi.

Moje uwagi do parteru:

1. Nie będzie prawdopodobnie drzwi z pokoju do gabinetu

2. Szczególna prośba o ocenę sensu umiejscowienia kominka - z jednej strony

daje klimat zarówno w salonie jak i w jadalni, z drugiej strony zmniejsza i

zamyka salon, chcieliśmy raczej żeby była przestrzeń, czy ten kominek jej w

sposób znaczący nie zawęzi?

i do piętra:

1. Nie wiem czy sensowna jest garderoba "na wejściu" do łazienki rodziców.

2. Chcę zmniejszyć drugą łazienkę i jej kosztem (oraz likwidując garderobę przy

łazience rodziców i przesuwając obie łazienki nieco w lewo) dołożyć garderobę

ogólnodostępną między łazienką i pokojem po prawej.

Reszta wydaje mi się być OK.

I pytanie - co wy na to? :wink:

Piotrek

Witam

Ogólnie układ mi się podoba... jedyne uwagi, jakie się nasuwają to

-mała sień... bardzo mała

-mało ustawny pokój dzienny /dwa wyjścia na zewnątrz???/, oczywiście do zaakceptowania jeśli domownikom będzie w takim pokoju dobrze

-dwustronny kominek mnie się podoba

-dom ma 7 wyjśc na zewnątrz + wrota garażowe????? hm może tak ma byc?????;-)

-góra bardzo wypasiona.... podoba mi się

Brac i budowac.... tylko skąd kasa???? Tyle kasy?????;-)

Witam

Ogólnie układ mi się podoba... jedyne uwagi, jakie się nasuwają to

-mała sień... bardzo mała

-mało ustawny pokój dzienny /dwa wyjścia na zewnątrz???/, oczywiście do zaakceptowania jeśli domownikom będzie w takim pokoju dobrze

-dwustronny kominek mnie się podoba

-dom ma 7 wyjśc na zewnątrz + wrota garażowe????? hm może tak ma byc?????;-)

-góra bardzo wypasiona.... podoba mi się

Brac i budowac.... tylko skąd kasa???? Tyle kasy?????;-)

Dzięki za odzew.

Sien ma byc jedynie wejsciem do domu - szkoda miejsca, bo szafa jest za rogiem.

Uwaga o wyjściach z domu jest trafna jeśli się temu przyjrzeć chłodnym okiem.

Pokój dzienny dlaczego jest zbyt mało ustawny? Czy te drzwi w samym rogu tak wiele zmieniają? (drzwi do gabinetu ma nie być).

A kasa, cóż - płacz i zgrzytanie zębów :wink:

Bardzo mi siępodoba. Jw.za dużo wejść do domu- trzeba je zabezpieczyć. Kominek dwustronny świetny, ale rzeczywiście zmniejsza przestrzeń. Góra też chcę 4 sypialnie. Problem- ile to ma m2- trochę dużo, ale jeśli Cię staćna budowęi utrzymanie, to nie widzęproblemu. A i jescze jedno pomieszczenie ogrodowe- rewelacja

Bardzo mi siępodoba. Jw.za dużo wejść do domu- trzeba je zabezpieczyć. Kominek dwustronny świetny, ale rzeczywiście zmniejsza przestrzeń. Góra też chcę 4 sypialnie. Problem- ile to ma m2- trochę dużo, ale jeśli Cię staćna budowęi utrzymanie, to nie widzęproblemu. A i jescze jedno pomieszczenie ogrodowe- rewelacja

Metrów użytkowych toto ma 180, ale uzyskane ze 160-ciu kilku po zmianie dachu z 4-ro na 2 spadowy i podniesieniu ścianki kolankowej. Plus garaż i pomieszczenia przy garażu. Troche dużo wiem, ale z czego tu zrezygnować? Wymiary góry są troche przyduże, ale zdeterminowane wymiarami dołu, a tam jest wszystko tak jak ma być, niestety....

I jeszcze jedno : brakuje łazienki na dole. Sam kibelek to za mało - w tak duzym domu prysznic na dole wydaje sie niezbedny. O wyjsciach było.

Wejście do salonu pod schodami - nie podoba mi sie. No i kominek tak usytuowany sprawia, ze pomimo sporej powierzchni dom jest poszatkowany ścianami.

Podpisuję sie pod uwagą o braku prawdziwej łazienki na dole... podpisuje się czym popadnie

pozdrawiam

mogę?

- jadalnia i kuchnia od strony zachodniej - bardzo będa się nagrzewały. Fajnie jest wstawać ze wschodzącym slońcem.

- pralnia - wyjście do ogrodu - ciekawe rozwiązanie, ale dodatkowe drzwi do ochrony :roll:

- gabinet - drzwi do salonu i do ogrodu zlikwidowałabym.

- to garaż na dwa auta? jakie wymiary? da się przejś obok aut i wejść w drzwi wewnętrzne?

- poddasze - trudno ocenić, bo nic nie wiem o dachu.

czy móglbyś rzucic elewacją na forum?

Baardzo ciekawy projekt, ale rzeczywiście 7 wyjść na zewnątrz będzie skutkowało tym, że będziesz musiał kupić dobrej jakości drzwi antywłamaniowe, zgodnie z warunkami ubezpieczyciela, a to jest koszt 7 razy 3 tys. to na same drzwi licz się z wydatkiem ok. 21 tys. PLN.

Spróbuj przenieść pralnię na górę. Ostatecznie najwięcej brudów "powstaje" w części prywatnej. Ja wiem, że to jest wygodnie z pralki na dwór do suszenia, ale suszysz na dworze 4-5 miesięcy w roku, a znoszenie brudnej pościeli i ciuchów z góry a potem upranych rzeczy na górę...... Wierz mi po pewnym czasie będziesz miał dość. Ja mam tak pralnię :cry:

A w miejsce pralni zrób łazienkę, bardzo przydaje się na dole, szczególnie po ciężkiej pracy w ogrodzie :)

I jeszcze jedno : brakuje łazienki na dole. Sam kibelek to za mało - w tak duzym domu prysznic na dole wydaje sie niezbedny. O wyjsciach było.

Wejście do salonu pod schodami - nie podoba mi sie. No i kominek tak usytuowany sprawia, ze pomimo sporej powierzchni dom jest poszatkowany ścianami.

Z łazienką zgoda, w planach jest prysznic na dole.

Wejscie do salonu nie jest w żadnym razie pod schodami. Czy wynika to z rysunku?

Kominek to właśnie główny dylemat.

Dzięki za uwagi.

Baardzo ciekawy projekt, ale rzeczywiście 7 wyjść na zewnątrz będzie skutkowało tym, że będziesz musiał kupić dobrej jakości drzwi antywłamaniowe, zgodnie z warunkami ubezpieczyciela, a to jest koszt 7 razy 3 tys. to na same drzwi licz się z wydatkiem ok. 21 tys. PLN.

Spróbuj przenieść pralnię na górę. Ostatecznie najwięcej brudów "powstaje" w części prywatnej. Ja wiem, że to jest wygodnie z pralki na dwór do suszenia, ale suszysz na dworze 4-5 miesięcy w roku, a znoszenie brudnej pościeli i ciuchów z góry a potem upranych rzeczy na górę...... Wierz mi po pewnym czasie będziesz miał dość. Ja mam tak pralnię :cry:

A w miejsce pralni zrób łazienkę, bardzo przydaje się na dole, szczególnie po ciężkiej pracy w ogrodzie :)

Drzwi są do wycięcia ;)

Z łazienek na górze będą zrzuty brudów na dół.

Miejsce na prysznic na dole ma być (będzie dorobiony w miarę wzrostu środków na koncie)

mogę?

- jadalnia i kuchnia od strony zachodniej - bardzo będa się nagrzewały. Fajnie jest wstawać ze wschodzącym slońcem.

- pralnia - wyjście do ogrodu - ciekawe rozwiązanie, ale dodatkowe drzwi do ochrony :roll:

- gabinet - drzwi do salonu i do ogrodu zlikwidowałabym.

- to garaż na dwa auta? jakie wymiary? da się przejś obok aut i wejść w drzwi wewnętrzne?

- poddasze - trudno ocenić, bo nic nie wiem o dachu.

czy móglbyś rzucic elewacją na forum?

Jadalnia i kuchnia mają być od strony frontowej domu - wypadło na zachód, cóż taka jest działka.

O drzwiach już mamy zdanie wyrobione ;)

Garaż ma być na 2 auta . Szerokość 5,76m

Dach dwuspadowy - tyle na razie wiadomo.

Elewacji jeszcze nie ma.