ryniu 11.12.2002 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Idzie zima, prace ruszą znowu pełną parą dopiero na wiosnę, może uda się do tego czasu wymienić jakieś cenne uwagi nt. jak w tytule wątku. Byłbym wdzięczny doświadczonym inwestorom za ich wskazówki dot. usprawnień organizacyjnych budowy a dotyczących np.:- sposobu i miejsca składowania materiałów- wykonania tymczasowego ogrodzenia budowy- podstawowych narzędzi i maszyn (i innych "przydasiów":wink:- itd. A może nie warto się tym przejmować i po prostu należy działać spontanicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2002 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2002 Ryniu,ja np. z ogrodzenie czekałem jak mogłem najdłużej. Kierowcy wywrotek nie bardzo się przejmują jak cos rozjadą. dodatkowo pompa i grucha też musi miec w miare blisko przy wylewaniu stropu. Materiałów zamawiaj tyle by albo zapełniły jeden transport, albo wystarczyły ekipie na tydzień. niech reszta leży na składzie. Dobrze też jest systematycznie sprzątać budowę. U mnie jest tyle gwoździ znajdowanych przez dzieciaki, że poważnie się zastanawiam nad jakimś wykrywaczem do metali. Wiesz teraz nie brak jest materiałów i większosci ekip nie zależy na należytym ich wykorzystaniu, nie oni za to płacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 14.12.2002 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2002 cześć, a na jakim etapie zrobiłeś sobie zimową przerwę? U mnie murarze kończą taras, a cieśla walczy z więźbą. Murarze zostawili na zimę 'windę', czyli wyciąg b. i całe rusztowanie na piętrze, co ucieszyło cieślę i mnie również. Plac budowy jest sprzątany na bieżąco, majster b. o to dba, zwłaszcza kiedy zapoiwadam wizytę architekta albo robię zdjęcia Ogólnie porządkami zajmuje się 'młody', czyli pomocnik majstra, i nieźle się z tego wywiązuje. Materiały wyrabiają na bieżaco, reszta pustaków ze stropu + cegła posłużyły do zakrycia wszystkich dziur, czyli okien, bram garażowych. Gruz uprzątnął się sam, czyli poszedł pod taras. Reszta styropianu służy za stół w garażu, tymczasowym miejscu narad i rozliczeń. Z ogrodzeniem warto czekać do ostatniej chwili, bo o wile wygodniejszy dostęp do placu budowy jest bez bramy. Przynajmniej dopóki musi ujeżdżać cały ciężki sprzęt. Ale tu dużo zależy od położenia działki, bezpieczeństwa itd. Aha, no i trzeba zabezpieczyć przyłącze wody - styropian, folia i takie różności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts