Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co dalej?Wykonawca spartolił robotę!

e2000

Recommended Posts

Kochani doradzcie co dalej bo nerwy i siły mnie opuścily!Może napiszę co zepsuła firma (nie tania)która stawia mi dom:1-kanalizacja wyprowadzona w innym miejscu niz w projekcie-kupiłam nowe materiały wynajęłam innych fachowców,którzy rozkuli chudziak i zrobili poprawki 2-przy murowaniu silką" zepsula się", dwa razy poziomica,poziomy wyprowadzali 5-cio cm zaprawą 3-na łaczeniach silki liczne przeswity na wylot 4-przy zalewaniu stropu beton wypchał niestarannie zrobione szalunki czego efektem sa grube na 5cm nawisy betonu na całej szerokości szalunków 5-nie wyprowadzone zbrojenie do schodów,kuli strop żeby je pózniej wyprowadzić 6-brak wentylacji do kominka 7-przed zalaniem stropu nie wyprowadzone rury do łazienki na poddaszu 8-krzywo wymurowany wykusz,co wyszlo na jaw po zalaniu stropu,slupek odchylony o 10 cm od drugiego równoleglego(nie wiem jak to naprawia) 9-komin o 15 cm za szeroki w efekcie rozbierany do stropu gdyz nachodził na więżbę 10-przy zalewaniu wieńca pominieto częsć kotew 11-wymurowano do polowy ścianki poddasza przyjechali cieśle i okazało się że w tych ściankach powinny być drewniane słupy podtrzymujące konstrukcję dachu,wykonawca zamiast rozebrać te ścianki wyciąl w nich metrowe otwory czego efektem ścianki sie zawalily!!!12-pomimo moich wcześniejszych zapowiedzi że będą rolety zewnętrzne z zakrytymi skrzynkami nie uwzględniono większych otworow okiennych...plus dużo innych drobnych uchybień(silkę cięli mlotkiem!).Co dalej ,w tej chwili z części uratowanej silki stawiaja ścianki poddasza. wyglądają makabrycznie bo silka jest uszkodzona.Przed domem leży góra gruzu a wykonawca nie chce odkupic zmarnowanego materiału.Do kogo się zwrócić -rzeczoznawca czy federacja konsumentów...? Zaznaczam ,że zapłaciłam firmie za robociznę(idiotka!!!)

W tej chwili obowiązuje ustawowo 3 lata na usunięcie tych usterek

A więc po kolei:

1. Zrobić listę wszystkich usterek i wezwać do usunięcia grożąc sądem.

2. Odczekać i (niestety) do sądu cywilnego. Mam nadzieję że twój sąd nie jest w zbyt dużym mieście i nie będziesz zbyt długo czekać

3. Pewnie będzie trzeba zebrać opinie różnych rzeczoznawców, zdjęcia (koniecznie), zeznania świadków itp

Nie łudź się, że załatwisz to inaczej.

Wykonawca mial stawiać caly dom.Po pierwszym etapie (od fundamentu po strop )zapłacilam zgodnie z umową dalej wykonano wieniec i scianki dzialowe poddasza (60metrów) i na prośbę majstra zapłacilam zaliczkę 3,5 tyś zl.Po wszystkich usterkach,które wtedy wyszly na jaw zrezygnowalam z dalszych uslug tej firmy i od więzby do pracy przystąpiła inna ekipa.Majster twierdzi ze wszystkie usterki poprawia ale material muszę sama kupić.Boje sie znowu powierzyć im pracę,gdyż komin ktory już raz rozebrali stawiaja znowu krzywo.Mam wrażenie, ze oni raczej maskują wykonane szkody niz je naprawiają.

Kierownik budowy niezależny od ekipy nie załatwia wszystkiego: jeśli przepuści błąd Wykonawcy - chciał, nie chciał, będzie stał po jego stronie, bo tym samym chroni swój tyłek.

Pewnym zabezpieczeniem jest formalnie powołany inspektor nadzoru, który ma prawo wpisywać do Dziennika uwagi do budowy. Kierownik Budowy musi się zastosować do tych uwag - a przynajmniej odnieść.

Dodatkowa kontrol oczywiście podraża koszty inwestycji, jeśli jednak już powstał mąt koło budowy a Kierownik staje się coraz mniej wiarygodny sądze, że Inspektor może pomóc wyprostować sprawy.

Gość m_ch_konto usunięte

A ja mam nadzieję, że sobie z nas żartujesz i nie masz takich problemów, o których piszesz. Jeżeli jednak masz to głos kraftza jest chyba najrozsądniejszy. Niestety Inspektor może wstrzymać Twoją budowę, ale chyba też może wstrzymać/zweryfikować uprawnienia Twojego kierownika.

I nie płać za zmarnowane materiały, niechg skorzystają ze swojego ubezpieczenia, o ile mają niestety.

• 10 months później...
nie wiem, jak się sprawy potoczyły, ale jeśli dalej stoi wszystko i ciężko się wyplątac, to pamiętaj, ze zawsze masz prawo odstąpić od umowy, pociągnąć go do odp. cywilnej z prawa konsumenckiego. masz również prawo, jeśli nie ufasz dotychczasowemu wykonawcy w zakresie staranności jego prac, zatrudnić innego wykonawcę do skończenia robót. Na koszt i ryzyko dotychczasowego drania. Ale zanim to wszystko zrobisz, należy zawezwać rzeczoznawcę biegłego sądowego (na wszelki wypadek), żeby zrobił ekspertyzę. Nie jest to ani łatwe ani przyjemne, ale trzeba walczyć. Niestety - stety jest boom budowlany i nagle każdy pomocnik majstra jest ekspertem. Trzeba sprawdzać uprawnienia (pieczątki z numerami powinny być przy każdorazowym wpisie w dziennik budowy), bo coraz częsciej kłamią, biorą zaliczki i po niedługim czasie (jak już wszystko spiep... zwijają się i słuch po nich ginie. I tyle z mojego przykrego doświadczenia... Pozdr.

Uwolnij Azora ze smyczy i goń ich z budowy.Kierownika razem z nimi. Kierownik napewno należy do lokalnego zrzeszenia architektów i inżynierów budowlanych , wybadaj gdzie(tam płaci składkę i jest ubezpieczony OC) i poślij im paszkwila na tego fachowca z żądaniem informacji o ukaraniu delikwenta.

1. Powolanie bieglego niewiele zmieni. Sad w trakcie postepowania powola swojego a majster wczesniej jeszcze pewnie swojego. 2 na czas postepowania budowa wstrzymana a sprawa bedzie sie ciagnac miesiacami jak nie latami. Kierownik nie ponosi praktyczni zadnej odpowiedzialnosci za swoje decyzje lub ich brak( nagana lub czasowe odebranie uprawnien to max co uzyskasz). Wez nowa ekipe, na wszystko rachunki. Po odbiorze domku do sadu cywilnego i sprawa o odszkodowanie za straty moralne(juz teraz mozna) i materialne (na wszystko kwity musza byc). POWODZENIA