Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaczynać ???

SIOUX

Recommended Posts

Witam,

za ok 1,5 tygodnia otrzymamy pozwolenie na budowę. Zastanawiam się, czy zaczynać jeszcze w tym roku. Chciałbym postawić stan surowy otwarty w technologii silikatów. Jak sądzicie z własnego doswiadczenia uda się? Może odpuścić temat i zacząć wiosną ( szkoda mi trochę czasu ).

Proszę o podpowiedzi.

Witaj!

Ja osobiście zaczynałem na początku wrzesnia,2 lata temu

Pod koniec września mieliśmy piwnice i płyte+drenarz+wyrównaną działke.Założenie było takie że w danym roku tylko tyle.

Ja osobiście bym się wsztrymał na Twoim miejscu.Pośpiech jest złym doradcą a z czasem coś Ci jeszcze wpadnie do głowy.

Pozdrawiam.

pierwsze słyszę , słyszałem wręcz przeciwnie, że trzeba zabezpieczać je, itd... cały dom w stanie surowym owszem, dobrze jak przezimuje przed wykończeniówką

Ja natomiast słyszałem, a nawet znam to z własnego /i nie tylko/ doświadczenia że fundament dobrze jest "przezimować".

Jednak dodam że, jest to zależne od gruntu na którym buduje się dom. Na niektórych podłożach poddatnych na osiadanie wylanie fundamentu, i zamknięcie stanu surowego w jednym sezonie to nie najlepszy pomysł i to pomimo faktu iż ławę fundamentową wylewa się poniżej strefy przemarzania.

Ale w końcu jest to forum i dobrze jest poznać różne opinie a później w oparciu o to co powie kierownik budowy i własne przemyślenia należy podjąć właściwą decyzję.

Witam,

za ok 1,5 tygodnia otrzymamy pozwolenie na budowę. Zastanawiam się, czy zaczynać jeszcze w tym roku. Chciałbym postawić stan surowy otwarty w technologii silikatów. Jak sądzicie z własnego doswiadczenia uda się? Może odpuścić temat i zacząć wiosną ( szkoda mi trochę czasu ).

Proszę o podpowiedzi.

my zaczelismy 3 tyg temu i mamy juz O, od dzis muruja sicany zewn. z silki, za tydzien beda juz staly. Mamy zamiar w tym roku zaczac wykonczeniowke :p

Buduj. Jak nie stan surowy to chociaz stan O bedziesz mial.

Zaczęłam w tamtym roku w listopadzie. W styczniu jeszcze zrobiłam ściany i tak przezimował do wiosny. To że zrobisz tylko fundamenty to nic nie zmieni. Co się ma uleżyć jak na nich nic nie stoi. Co innego jak zrobisz ściany i to przezimuje. Zastanów się tylko nad tym jak zabezpieczyć silke. Moi znajomi budują już 2 rok z silki (dwie zimy) i teraz dopiero robią więźbe.

Budować jak chcesz szybko zamieszkać jak Ci na tym nie zależy to poczekać.

zaczniecie okolo połowy października jak mrozy przyjdą w listopadzie to nie bardzo ,ale znam ludzi co zaczeli lać ławy w listopadzie.Jak bedzie dobra ekipa to zdążycie,ale zasypujcie najszybciej jak sie da fundamenty.Natomiast jak czytacie muratora lepiej poczekać do wiosny bezpieczniej bo czasem nie układa się tak jak chcemy?

nie ma się co zastanawiać tylko budować , ja pozwolenie odbieram jutro a 17 października ekipa wchodzi na fundamenty , w tym roku fundamenty , taras ze schodami i schody ganku , reszta na wiosne .

moje argumenty za:

- budowa to ciężki chleb do zjedzenia , dla nieprzygotowanych często szok związany z ilością obowiązków , robiąc fundamenty jesteś w stanie spokojnie zaplanować robotę i przetrzeć wszystkie szlaki , urzędy , hurtownie , sklepy , sprawdzisz także ekipe .

- budując jesienią możesz liczyć na niższe ceny za robocizne i materiały , dla ekip to końcówka sezonu a trzeba zarobić na utrzymanie w zimie , a dla hurtowni znaczny spadek obrotów , można wynegocjować wyższe rabaty .

- ze względów konstrukcyjnych , też warto aby fundamenty postały przed dalszą budową ,

- i to co dla mnie najważniejsze , niestety mój czas którym dysponuje to tylko 28 dni urlopu w każdym roku , zostawiłam więc sobie jeszcze 15 dni , żeby wszystkiego dopilnować osobiście .

ze stanem surowym otwartym lub zamkniętym ja osobiście nie będe ryzykować bo nie wiadomo kiedy się skończy ta nasza złota polska jesień

życze trafnych decyzji , trzymam kciuki , pozdrawiam marpa

jesli odbierzesz za 1.5 tygodnia oznacza to , ze formalnie mozesz zaczac za 4 tygodnie czyli koniec pazdziernika..wiec do zimy spokojnie zdazysz z dachem..ja zaczalem 8 wrzesnia do humusu i w poniedzialek zaczynaja sciane fundamentowa z bloczkow...to czeka ok 2 tygodni i zasypujemy i znowu czeka...potem sciany w gore, strop i znow czekamy, wiec troche tego "czekania" jest..u mnie bez pospiechu planujemy ostatnia dachowke na grudzien...