Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odebrać paczkę pocztową z właściwą zawartością?

Dr.opsik

Recommended Posts

Witam

Kupiłem coś cennego przez internet od kogoś poznanego w necie na jakimś tam forum(3000zł) i sprzedający ma wysłać to pocztą. Czy może ktoś powiedzieć jak mam to odebrać aby mieć gwarancję , że w paczce jest to co chcę, a nie np: 5kg. fasoli :) . Przecież, żeby otworzyć paczkę muszę zapłacić, a jak już zapłacę, to szukaj wiatru w polu.

pzdrw

Janko - Ryzykant jesteś ? :o

Pomijam koszt ubezpieczenia takiej paczki, ale wysłana pocztą jako wartościowa będzie kosztowała tyle, że lepiej odebrać towar osobiście. Zresztą jakby nie liczyć, jeśli przesyłka idzie w granicach kraju, to koszt podróży jest ułamkiem tej ceny.

Jakaś firma kurierska miała kiedyś usługę odbioru według specyfikacji, zapakowania i dostarczenia do adresata.

Przy takiej kwocie [ponad 2000 zł] kiedyś też była obligatoryjnie potrzebna faktura, więc masz punkt zaczepienia.

W życiu nie kupiłbym takiej rzeczy od nieznajomego via poczta, nie widząc zawartości.

Piszesz "kupiłem", czyli przesyłka za pobraniem. Nie masz żadnej pewności, ale może jest możliwośc komisyjnego otwarcia na poczcie i sprawdzenia zawartości według specyfikacji, ale to znów podraża koszty.

poczytaj, popytaj http://www.poczta-polska.pl

Chodzi o to, że ktoś chciał sprzedać na allegro pewną rzecz, ale moja oferta nie przekroczyła ceny minimalnej więc transakcja była nieważna. Po pewnym czasie sprzedający zadzwonił do mnie mówiąc, że zgadza się na moją cenę i może mi sprzedać, z tym że transakcja już odbywa się poza allegro. Wystawia f-rę vat, z wyszczególnieniem zawartości.

Tylko czy ktoś miał do czynienia z czyms takim, jak komisyjne sprawdzenie zawartości paczki? Jak to się odbywa?

pzdrw

lepiej poproś go aby o umówione godzinie wystawił przedmiot jeszcze raz w opcji "Kup teraz" za cene, która ustaliliście - [oczywiście jemu to nie na rękę, bo musi zapłacić prowizję]

jeśli kupujesz poza aukcją, to to czy sprzedawca wyśle przedmiot, zależy wyłącznie od jego dobrej woli - nie wiesz przecież jak sie nazywa ani gdzie mieszka

pracuję obok komendy i często psy przychodzą pogadać. Oszustwa internetowe to teraz plaga, to cegła za 2tyś, to towar niezgodny z opisem (zamiast cyfrówki, jednorazówka). Podstawa to kupować od zarejestrowanej firmy (faktura, itd..), albo odbiór osobisty. Ceny są naprawde zbliżone i jak kupywałem cyfrówkę, to poszukałem sprzedawcy z mego województwa i pojechałem osobiście 30km, sprawdziłem i kupiłem. Niestety nie masz prawa zajrzeć do przesyłki, najpierw kasa, potem towar.

• 3 weeks później...
Witam

Kupiłem coś cennego przez internet od kogoś poznanego w necie na jakimś tam forum(3000zł) i sprzedający ma wysłać to pocztą. Czy może ktoś powiedzieć jak mam to odebrać aby mieć gwarancję , że w paczce jest to co chcę, a nie np: 5kg. fasoli :) . Przecież, żeby otworzyć paczkę muszę zapłacić, a jak już zapłacę, to szukaj wiatru w polu.

pzdrw

ja kupiłam na allegro aparat, przesyłka kurierem ( poczta) facet nawet słyszec nie chciał.Musiałam zapłacic a dopiero po tym jak kase dostał mogłam otworzyc- zgodzil sie zostac ze gdyby zawartosc nie ta było to moze by swiadczył....ale obawy były bezpodstawne aparat oryginalnie zapakowany i tak w paczce zabezpieczony ze byłam pełna podziwu.Kupowalam u super sprzedawcy.