jacdym 11.12.2002 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Czy ktos zna szczegóły nowych warunków odbioru budynkow?Odbiór będzie obowiązkowy i płatny (1000PLN).Bedą rownież kary za zasiedlenie budynku bez odbioru (do 10tys). Skoro w moim pozwoleniu na budowe nie ma tych wymagan (jest tylko zgloszenie), to czy powyzsze wymagania sa dla mnie obowiązujące? jd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 11.12.2002 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Podobno nowe warunki i oplaty maja obowiazywac nowe budowy a nie te realizowane na podstawie juz wydanych pozwolen. Ale moze ktos to zweryfikuje ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 12.12.2002 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 No właśnie, kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 12.12.2002 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Też bardzom ciekawa, bo nas czeka odbiór za parę miesięcy. Może Agnicha coś wie? Ale ją ostatnio trudno spotkać na Forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.12.2002 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Do wszytskich zaniepokojonych.Nowe warunki odbioru (a właściwie tzw. obowiązkowa kontrola budowy po jej zakończeniu) - to dopiero projekt zmian ustawy prawo budowlane, jest w tej chwili po II czytaniu w Sejmie, i został zwrócony do komisji (5.12.02) - do sprawdzenia w http://www.sejm.gov.pl, prace sejmu, projekty, druk nr 493.W projekcie jest tak: ma być obowiązkowa kontrola, przeprowadzana przez powiatowego inspektowa nadzoru budowlanego (nowy art. 59b ust. 1 pr. bud.), za opłatą równą iloczynowi stawki (określonej w rozporządzeniu - jeszcze oczywiście nic nie ma), współczynnika kategorii budynku (j.w.) i współczynnika wielkości obiektu. czy to będzie 1000 zł - nie wiadomo.I najważniejsze: zgodnie z art. 7 projektu "w stosunku do obiektów do których przed dniem wejścia w życie ustawy wydano pozwolenia na budowę nie stosuje się przepisów o obowiązkowej kontroli budowy". A ustawa ma wejść w życie 3 miesiące od daty ogłoszenia.Ci co już budują śpą spokojnie, a ja muszę szybko wystąpić o pozwolenie na budowę.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacdym 13.12.2002 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 No to pięknie Juz myślałem, że muszę supłać dodatkowe fundusze na kontrole. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 13.12.2002 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 A już myślałam że koniec ub. roku był ostatnim wyścigiem o pozwolenia na budowę Dzięki gaga za info i życzę pomyślnego zmaganie się z urzędami B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 13.12.2002 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Dzięki za dobrą nowinę - od razu mi lepiej! Przynajmniej o 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts