Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

humus, torf, ziemia ogrodowa, kora...cennik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurczę w mojej okolicy (Biaołęka, Marki) chcą 400, 450 zł za tatrę. I to ziemi pośledniej jakości. Może ktoś z Was ma jakiś rozsądny namiar w okolicach Warszawy. Dla mnie to zgroza bo potrzeba co najmniej ze trzy transporty (jak nie więcej :(

• 4 months później...

yhmmm, ale jako, że to juz jesień, to ja bym rozsypała korę, a azofoskę dała wczesną wiosną dopiero.

Bo częśc azotu wymyta przez jesienne deszcze trafi do ziemi i niepotrzebnie na zimę pobudzi rołśiny do wzrostu. A to z kolei, spowolni drewnienie i może doprowadzić do wymarzania.

Inna opcja - kupić korę, zrzucić na pryzmę i przesypać mocznikiem, azofoską, etc., nakryć folią , a wiosna bedziesz miała przekompostowaną ściółkę :-)

Pisaliśmy na ten temat w innym wątku :p

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2023634#2023634

A może warto już wybudować kompostnik i tam przygotować korę do wiosennego użycia?

Ja mam z gałęzi, serio!

1 x 1 metr i obok drugi taki sam, a w zasadzie to jeden, przedzielony wspólną ściną. Powietrze dochodzi przez dziury, woda z góry przez flizelinowy wojłok, a co roku mam 1 m3 kompostu :-))) i pół kubła na śmieci mniej, bo wszystko miękkie, kuchenne wędruje na kompoście, a potem znów do ziemi.

Wpisz w szukaj kompostownik- dużo róznych budowli tam zaproponowali forumowicze :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=97515&highlight=kompostownik

• 8 months później...
  • 1 year później...

W kotlinie jeleniogórskiej ceny windują:

-typ gleb jakie naturalnie występują

-handlarze

:oops: jest mi z góry wstyd za tę sytuację przed osobami które mnie o ziemię pytają

Póki co szukam czegoś ciekawego dla klientki i chyba znalazłem 500zł z transportem za wywrotkę około 8 ton! Na prawdę zero gliny.

• 4 months później...