Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt schodów

jacek_cn

Recommended Posts

Tak, ale nie uśmiecha mi sie płacić za takie schody 8 tys

Wszystko zależy od tego co chcesz mieć, tanie i nietrwałe czy droższe ale na "wieki". Sam niedługo będę musiał robić schody. Po wstępnych rozpoznaniach schody zabiegowe jak dobrze pamiętam 18 stopni też mi wycenili ok 8000 z balustradą. A drugiej strony ktoś na forum polecał jakiegoś dobrego stolarza co zrobi to samo za mniej więcej połowę ceny (niestety nie mogę już znaleźć tego posta). Wszystko zależy jakie firma ma koszty i skąd materiał.

Witam

Ja wczoraj rozmawiałem ze stolarzem na temat moich schodów.

Stolarz namawia mnie na schdy ze spocznikiem gdyż są funkcjonalne.

1 wersja ze spocznikiem:

Schody jesionowe, 15 stopni, dwa pierwsze stopinie zaokrąglone, z balustradą - 6500 zł

2 wersja:

Schody jesionowe zabiegowe, dwa pierwsze stopinie zaokrąglone, zbalustradą - 7500 zł

Zdecydowałem się na te ze spocznikiem.

Pozdrawiam

Mam pytanie: jak duży musi być otwór w stropnie naschody zabiegowe, kręte lub normalne.

No i powierzchnia do postawienia tych schodów jaka mmusi być? Minimum.

Które są tańsze wylewane z betonu czy z drewna robione u stolarza, lub w jakiejś firmie.

Proszę o odpowiedzi.

W moim projekcie klatka schodowa ma wymiary 1,94x1,97. 4 schody proste, później 6 zabiegowych i znowu 4 proste. Ostatni stopień jest już na stropie, więc go nie licze do otworu. Wysokość stopnia 19cm, a głębokość 25cm. Super wygodne, to może one nie będą, ale większe by się nie zmieściły.

pozdrawiam

Konrad

Ceny jak z księżyca,

schody - co to kosmiczna technologia? co ma niby tyle kosztować w tych paru deskach?

no może macie takie gięte, super ekstra, ja mam mieć proste schodki, ręcę mam, parę pseudo maszyn też, robię sam, w końcu święci garnków nie lepią, drzewko sobie tylko zamówię niech schnie, myślę że dam radę, pewnie nie zrobię tego w tydziń, ale miesiąc wystarczy.

No możliwe jest że znajdę taniego wyknawcę, ale tyle kasy co piszecie nie dam, robię sam.

Mam wstępną wycenę od stolarza podesłanego w Linku przez Sławka za Bukowe proponuje 6500 Brruuutoo z robocizna lakierem i montażem. I to już jest cena do akceptacji :-))

Cieszę się że mogłem pomóc :wink:

Robił Ci wycenę wg projektu czy pomiaru??Czy w tym jest balustrada??

Sam ma zamiar niedługo do niego dzwonić i zrobić rekonesans - wpierw parapety, szpachlowanie, płytki, armatura, gniazdka i potem schody :wink: