Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt schodów

jacek_cn

Recommended Posts

Nasze schody są zrobione przez panów z gór :) porządne, dębowe, jest to nasza wizytówka, wszystkim się podobają. Nic nie trzęsie się, balustrada jest stabilna, stopnie szerokie, po prostu rewelacja, ale nie koszstowały niestety 3 tys. Zajrzyjcie do albumu, tam są moje schody :)

Może jakiś namiar na tych gości ???

Nasze schody są zrobione przez panów z gór :) porządne, dębowe, jest to nasza wizytówka, wszystkim się podobają. Nic nie trzęsie się, balustrada jest stabilna, stopnie szerokie, po prostu rewelacja, ale nie koszstowały niestety 3 tys. Zajrzyjcie do albumu, tam są moje schody :)

Może jakiś namiar na tych gości ???

O to samo chciałem prosić. Pewnie balustrady balustrady bardziej proste, czyli mniej toczone, też są w stanie wykonać.

Oczywiście, że mogą zrobić. Może nie widać tego na zdjeciu, ale każdy stopień nie jest zaokrąglony, czy prosty, ale ma też wycięcie na całej swojej długości. Nie wiem, jak to wytłumaczyć, ale tak jak belka na kominku czasem nie jest prosta tylko zrobiony jest szlif, czy coś w tym rodzaju. Można oczywiście zażyczyć sobie proste schody.

Nadmienię, że namiar spisałam sobie kiedyś od forumowiczów, którzy ich polecali. Schody zostawiają nielakierowane. Lakierowaliśmy sami.

Namiar podaję na priva.

Ceny jak z księżyca,

schody - co to kosmiczna technologia? co ma niby tyle kosztować w tych paru deskach?

no może macie takie gięte, super ekstra, ja mam mieć proste schodki, ręcę mam, parę pseudo maszyn też, robię sam, w końcu święci garnków nie lepią, drzewko sobie tylko zamówię niech schnie, myślę że dam radę, pewnie nie zrobię tego w tydziń, ale miesiąc wystarczy.

No możliwe jest że znajdę taniego wyknawcę, ale tyle kasy co piszecie nie dam, robię sam.

Problem w tym, że stopień nie może być z jednej deski. Musi być klejony i heblowany na grubościówce. Ręcznym strugiem tego się dobrze nie zrobi. Druga sprawa to suche deski. Suszenie tradycyjne to dwa lub 3 lata zanim osiągną wymaganą wilgotność (suchość). Mam dwa kubiki desek dębowych, teoretycznie przygotowanych na schody. Ale jak pomyślę, ile z tym ambarasu, to się zastanawiam, czy nie zamówić sobie przez Allegro gotowych z klepki bukowej i tylko je samemu zmontować.

Rzeczywiście stopień schoda jest klejony z 6 albo 8 desek, są ich dwa rzędy. Są klejone z frezem. Tu, w okolicach Warszawy, jak przyszedł stolarz, to mi powiedział, że buk to ma, ale na dąb to trzeba czekać, bo nie jest jeszcze wysuszony. Od panów z gór nie miałam takiego tekstu. Oni mają drewna wbród :)